Ga naar de inhoud

Cofidis in 2024: Voldoende krediet voor enkele jaren dankzij de Tour de France

 zo 7 januari 2024 10:03
Cofidis.

Een peloton zonder Cofidis? Het lijkt vrijwel ondenkbaar. Na 2023 zal het geloof bij de hondstrouwe wielersponsor alleen maar toegenomen zijn na de tweeklapper in de Tour de France. Al zal de Franse equipe het imago van grijze muis nooit echt van zich kunnen afschudden. 

Daan Heymans en zijn ketchupfles zijn er niets tegen.

 

Op 2 juli 2023 zal het netwerk van Cofidis overbelast geweest zijn, want voor het eerst sinds de Tour van 2008 kon Cofidis nog eens victorie kraaien in de Tour de France.

 

Victor Lafay zette in San Sebastian een punt achter de droogte, een weekje later jubelde het team van Cedric Vasseur opnieuw dankzij Ion Izagirre.

 

Die twee gloriedagen in de Tour de France vormden 2 van de 14 Cofidis-zeges met ook nog Vuelta-ritwinst van Jesús Herrada als smaakmaker.

 

Voor het overige beperkte Cofidis zich tot de traditionele stempelkaart in eigen land, maar de Tour maakte van 2023 uiteraard een geslaagd seizoen. 

Met Lafay leek Cofidis eindelijk een wapen voor de toekomst te hebben, maar de Fransman weet dat je het ijzer moet smeden terwijl het heet is en verkast naar Decathlon-AG2R.

 

Ook Max Walscheid en Simone Consonni zeggen hun Frans abonnement op, met Ben Hermans, Aimé De Gendt, Ludovic Robeet en Milan Fretin werd de Belgische enclave gevoelig aangedikt.

 

Hermans is niet de enige veteraan die aan de vislijn bleef kleven. Ook Gorka Izagirre en Kenny Elissonde hebben al heel wat vlieguren op de teller.

 

Gooi die anciens in de blender met jongere veulens als Axel Zingle, Benjamin Thomas en Stefano Oldani en je hebt het strijdplan van Cofidis: offensief koersen en pakken wat je kan. 

 

Met de Tour en de Franse kalender als rode draad. Misschien kan Bryan Coquard er eindelijk eens het waardige haantje van de bende zijn? Of speelt Guillaume Martin toch weer de eerste viool?

Nieuwkomers
Ben Hermans Israel-Premier Tech
Aimé De Gendt Intermarché-Circus-Wanty
Ludovic Robeet Bingoal-WB
Milan Fretin Flanders-Baloise
Gorka Izagirre (Spa) Movistar
Kenny Elissonde (Fra) Lidl-Trek
Alexis Gougeard (Fra) Rouen
Stanislaw Aniolkowski (Pol) Human Powered Health
Stefano Oldani (Ita) Alpecin-Deceuninck
Nicolas Debeaumarché (Fra) StMichel
Nolann Mahoudo (Fra) Nantes
Oliver Knight (GBr) Aix-en-Provence
Vertrekkers
José Herrada (Spa) stopt
Jelle Wallays stopt
Pierre-Luc Périchon (Fra) stopt
Wesley Kreder (Ned) stopt
François Bidard (Fra) stopt
Davide Cimolai (Ita) Movistar
Max Walscheid (Dui) Jayco-AlUla
Simone Consonni (Ita) Lidl-Trek
Victor Lafay (Fra) Decathlon-AG2R
Rémy Rochas (Fra) Groupama-FDJ
Alexandre Delettre (Fra) StMichel
Andre Carvalho (Por) Sabgal