Ga naar de inhoud

Brys (skiff) en duo Van Zandweghe-Vyvey (lichte dubbeltwee) zijn één race verwijderd van Parijs

 vr 26 april 2024 12:46
De olympische sterren staan gunstig voor Tim Brys (archieffoto).

Tim Brys en het duo Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe zijn nog één race verwijderd van de Olympische Spelen. Ze plaatsen zich vrijdag voor de A-finale in respectievelijk de skiff en de lichte dubbeltwee op het olympisch kwalificatietoernooi in Hongarije.

Om zijn doel te bereiken moet Tim Brys zondag in de top 3 eindigen van de 6 finalisten. Bij Niels Van Zandweghe en Tibo Vivey verovert alleen de top twee in hun A-finale een olympisch ticket.

 

Brys eindigde tweede in zijn halve finale, 2 seconden achter de Serviër Nikolaj Pimenov, die vanaf het begin aan de leiding lag. De Oekraïner Mykola Kalashnyk werd derde en plaatste zich als laatste voor de finale.    

 

Er is nog niets binnen voor Brys, maar zijn eerste plaats in de heats en zijn gemakkelijke kwalificatie voor de finale doen het beste verhopen voor de 31-jarige roeier.

 

Niels Van Zandweghe en zijn nieuwe ploegmaat Tibo Vyvey wonnen vrijdag dan weer hun herkansing met vlag en wimpel. Hoewel de kwalificatie eenvoudig was, met slechts één team dat afviel na de herkansing, gingen de Belgen voluit en versloegen Portugal, Turkije en Oostenrijk.

 

In de A-finale moeten de twee Brugse roeiers zondag Oekraïne of Polen verslaan, die donderdag hun heats wonnen.

 

Voor zowel Brys als de lichte dubbeltwee zijn er - indien nodig - ook nog twee olympische tickets te rapen op de World Qualification Finals, van 19 tot 21 mei in Luzern, Zwitserland.