Ga naar de inhoud

Groupama-FDJ in 2024: de crèche is nog wat groter na adieu van oudgedienden

 za 30 december 2023 09:38
Groupama-FDJ barst van de talentvolle jonkies.

1 januari 2023 betekende al een kleine paleisrevolutie bij Groupama-FDJ en de nieuwe jaarwisseling surft verder mee op dat elan. Thibaut Pinot en Arnaud Démare hebben het pand verlaten, la jeunesse heeft het meer en meer voor het zeggen. 

Soapschrijver in Frankrijk? Het is een bedreigde stiel, want met Marc Madiot heb je in Frankrijk de onbetwiste pelotonkoning van het betere acteerwerk met een vleugje drama.

 

In 2023 heeft Madiot zich nog eens helemaal kunnen uitleven. Het begon al vroeg met een verbale en digitale oorlog tussen boegbeeld Arnaud Démare en kroonprins David Gaudu.

 

Het duo kon niet meer door dezelfde deur, Madiot bekende kleur en selecteerde Démare niet voor de Tour. Nog voor het einde van afgelopen seizoen kwam het tot een echtscheiding met voormalig troetelkind "Nono". 

 

Als klap op de vuurpijl stond de tweede helft van 2023 ook nog in het teken van het afscheid van muse Thibaut Pinot.

 

Van het eerbetoon in zijn Vogezen tot zijn pensioenfeest in Lombardije: Madiot huilde tranen met tuiten nu zijn sportieve adoptiezoon de rust opzoekt bij zijn geitjes. 

Succesvolle piepkuikens

Zonder Démare en Pinot op de loonlijst kan Groupama - FDJ de facelift helemaal voltrekken.

 

Het opleidingsteam van de Fransen is een ware goudmijn en afgelopen jaar sprongen 7 beloften op de proftrein.

 

Lenny Martinez en Romain Grégoire beschikten over de fraaiste adelbrieven en hebben zich intussen gepresenteerd aan het bredere publiek. Van een aangename kennismaking gesproken.

 

Uiteraard zijn er nog groeipijnen, maar hun eerste glinsteringen waren bemoedigend en overtuigden Madiot dat hij op het juiste spoor zit.

 

Dat vertaalde zich ook in de transferpolitiek. "Ik zocht geen kopman," verklaarde Madiot, "want in mijn huidige team heb ik voldoende toekomstige spitsen."

Romain Grégoire boekte zijn eerste profzege in de Vierdaagse van Duinkerke.

De ploegbaas trok weer de Franse kaart met versterkingen in de breedte en renners met opofferingsgezindheid.

 

Ondanks het jonge geweld blijft het hart van de ploeg ook behouden. Stefan Küng, David Gaudu en Valentin Madouas zijn nog steeds de steunpilaren en ademen de Franse ethos. 

 

Küng zal - op nieuw materiaal - blijven focussen op de tijdritten en de klassiekers, met speciale aandacht voor Parijs 2024.

 

Gaudu opende veelbelovend in Parijs-Nice, maar viel in de Tour door de mand. Blijft hij geloven in zijn gele droom of moet hij zijn doelen bijvijlen? 

 

De Bretoen zal alleszins de hete adem van Martinez en co in zijn nek voelen. 2024 wordt misschien wel zijn laatste kans in de Tour na het veelbelovende debuut van Martinez in de Vuelta. De troonopvolger stuurt in 2024 nog niet aan op zijn entree in La Grande Boucle. 

 

Groupama-FDJ blijft dus bouwen zonder acuut dregradatiegevaar na een 7e plaats in de ploegranking van 2023.

 

Al kan het nieuwe tijdperk misschien pas echt succesvol worden als Madiot de karakteristieken van een typische Franse ploeg definitief in het verleden wil laten. 

 

Bij succes zal Richard Plugge ongetwijfeld de eerste zijn om het glas te heffen met zijn beste copain. 

Lenny Martinez was een rode tussenpaus in de voorbije Vuelta.
  • grootste verlies: de Fransen dreigen niet in puntennood te geraken, maar Arnaud Démare is natuurlijk een garantie op gesprokkel links en rechts. Met Marc Sarreau en Matthew Walls zijn de snelle vervangers toch van een minder kaliber.

  • opvallend: liefst 22 seizoenen hield het huwelijk tussen FDJ en fietsenmerk Lapierre stand. Volgend jaar is Wilier Triestina de nieuwe leverancier.

  • revelatie: met Eddy Le Huitouze (20) wordt het aantal U23-renners op 10 gebracht in een equipe van 27. Martinez en Grégoire hebben zich gemanifesteerd, maar ook Laurence Pithie en Paul Penhoët wonnen meteen als neoprof. 
Nieuwkomers
Marc Sarreau (Fra) AG2R-Citroën
Sven Erik Bystrom (Noo) Intermarché-Circus-Wanty
Rémy Rochas (Fra) Cofidis
Clément Russo (Fra) Arkéa-Samsic
Cyril Barthe (Fra) Burgos-BH
Matthew Walls (GBr) Bora-Hansgrohe
Eddy Le Huitouze (Fra) Groupama-FDJ Devo
Vertrekkers
Arnaud Démare (Fra) Arkéa-B&B
Thibaut Pinot (Fra) gestopt
Matthieu Ladagnous (Fra) gestopt
Michael Storer (Aus) Tudor
Bram Welten (Ned) DSM-Firmenic PostNL
Jake Stewart (GBr) Israel-Premier Tech
Bruno Armirail (Fra) Decathlon-AG2R
Miles Scotson (Aus) Arkéa-B&B