Ga naar de inhoud

Arkéa-B&B Hotels voor 2024: Sénéchal als troef voor de klassiekers, Tour-etappe bovenaan de wishlist

 za 13 januari 2024 10:08

Een belabberd jaar als WorldTourploeg doorspoelen, wordt de boodschap. Arkéa - B&B Hotels zag met Warren Barguil hun chouchou vertrekken en hoopt die grote schoenen te vullen met klassieke aanwinst Florian Sénéchal.  En de formatie droomt ervan het nieuwe supertalent te ontdekken in de cross.

Zo was het vorig jaar

In zijn eerste jaar in de WorldTour sloeg Arkéa-Samsic een modderfiguur.

 

De door blessures getergde Nacer Bouhanni werd niet meer zijn oude zelve. En ook de andere haantjes van het team, Barguil en Hofstetter, stelden teleur op WorldTour-niveau.

 

Een geniale zet begin augustus was het aantrekken van sprintbom Arnaud Démare, die overhoop lag met de renners en het management van Groupama-FDJ.

 

Démare bedankte zijn nieuwe werkgever begin oktober met bloemenruikers in de Ronde van de Vendée en Parijs-Bourges.
 

Met zijn puntenoogst zorgde Démare er op valreep ook nog voor dat niet Arkéa, maar Astana de slechtste leerling was in de WorldTour-klas van 2023.

Sénéchal voor de klassiekers, Démare en Vauquelin in Tour

Een Tour-etappe winnen en uit de gevarenzone klimmen in de ploegenranking. Dat is het tweeledige doel van Arkéa-B&B Hotels in 2024.

 

Om een karrenvracht aan punten te vergaren lokte de Bretoense formatie potentiële puntenkanonnen zoals Clément Venturini en de Italiaan Vincenzo Albanese, vorig seizoen nog goed voor liefst 32 top 10-plekken bij Eolo-Kometa.

 

Met Florian Sénéchal trok Arkéa ook een echte kopman aan voor de Vlaamse klassiekers. De Fransman, die een mondje West-Vlaams spreekt, zal gemist worden bij The Wolfpack.

 

Om een Tour-etappe te winnen kunnen de Bretoenen hun boontjes niet langer te week leggen op Warren Barguil. Hij keerde terug naar zijn eerste liefde: DSM.

Alle ballen worden dan maar gelegd op Arnaud Démare. Zijn sprinttrein werd tijdens de mercato al uitgebreid met 2 eersteklasse-wagonnetjes: Miles Scotson (die Démare kent van bij Groupama) en Sénéchal.

In La Grande Boucle wordt het ook uitkijken naar het Tour-debuut van allrounder Kevin Vauquelin, die vorig jaar als een wervelwind aan het seizoen begon maar daarna wat stagneerde.

Florian Sénéchal was 2 jaar geleden nog de Franse kampioen.
Florian Sénéchal was 2 jaar geleden nog de Franse kampioen.

Nieuwe Alaphilippe ontdekken in de cross

Opvallend is dat Arkéa-B&B Hotels ook meer en meer wil inzetten op de cross.

 

Nieuwkomer Clément Venturini, vijfvoudig Frans kampioen veldrijden, kreeg bij zijn contractonderhandelingen te horen dat hij meer moet crossen in de winter. Heeft het Frans kampioenschap in Bretagne daar iets mee te maken?

 

Ook hengelde de Bretoense ploeg al naar de diensten van een beloftevolle Belgische veldrijder, maar die zei "non".


Arkéa was in een heel recent verleden nog verbonden aan de veldritploeg van Steve Chainel. De stiekeme droom: tussen alle jonge veldrittalent de nieuwe Alaphilippe, die zijn carrière begon in het veld, ontdekken.

Nieuwkomer Venturini moet van zijn nieuwe werkgever meer crossen.
Nieuwkomer Venturini moet van zijn nieuwe werkgever meer crossen.
  • grootste verlies: met Warren Barguil zag het team zijn kopman en chouchou van de Bretoense fans vertrekken. Een certitude op een sloot punten, met top 10-plaatsen in de klimklassiekers en (verre) ereplaatsen in rittenkoersen. Wie zal die grote schoenen vullen?

  • opvallend: B&B Hotels was tot 2022 nog hoofdpsonsor van een Franse concurrent van Arkéa. Je weet wel, het team van onder Jens Debusschere en ploegbaas Jérome Pineau, die geen extra sponsors vond en in december 2022 de stekker uit het project trok. Nu keert B&B Hotels terug in het peloton als cosponsor van Arkéa.

  • revelatie: Ewen Costiou zal volgens ploegmanager Emmanuel Hubert snel in de prijzen rijden dit seizoen. Vorig seizoen gooide de 21-jarige Bretoen als neoprof al hoge ogen met een 2e plek in Parijs-Camembert en een 9e plek in GP de Wallonie.
Nieuwkomers
Vincenzo Albanese (Ita) Eolo-Kometa
Raul Garcia Pierna (Spa) Equipo Kern Pharma
Laurens Huys Intermarché-Circus-Wanty
Moles Scotson (Aus) Groupama-FDJ
Florian Sénéchal Soudal-QuickStep
Clément Venturini (Fra) AG2R
Vertrekkers
Warren Barguil (Fra) Team DSM-firmenich PostNL
Maxime Bouet (Fra) stopt
Nacer Bouhanni (Fra) stopt
Nicolas Edet (Fra) ?
Hugo Hofstetter (Fra) Israel-Premier Tech
Laurent Pichon (Fra) stopt
Andrii Ponomar (Oek) Corratec-Selle Italia
Clément Russo (Fra) Groupama-FDJ