Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt: "Antwerp zal alleen maar beter worden, ze dromen van de titel"

Peter Vandenbempt: "Als het draait bij Antwerp, zijn ze geweldig om naar te kijken."

Na zeven speeldagen worden de waardeverhoudingen in onze vaderlandse competitie steeds duidelijker. Antwerp is voorlopig onklopbaar, terwijl Anderlecht voor de derde maal op een rij geen overwinning kon boeken. Peter Vandenbempt ziet een groot contrast tussen beide ploegen en blikt vooruit op de eerste Champions League-opdracht van Club Brugge.

"Zonde van de Europese uitschakeling, anders was het een perfecte zomer voor Antwerp"

Uiteraard dromen ze van de titel op de Bosuil. Vorige keer dat ze begonnen met zeven overwinningen was in 1930 en toen werd Antwerp aan het einde van de rit ook kampioen. Zonde van de Europese uitschakeling, want anders was het een perfecte zomer geweest. Dat blijft toch onvergeeflijk voor een ploeg met zoveel kwaliteit.

 

Het goede nieuws is dat Antwerp nog veel beter gaat worden dan het is op dit moment. In de wedstrijden die het tot nu toe gewonnen heeft, was het voorlopig niet veel beter dan de tegenstander. Woensdag was dat niet het geval tegen Union, gisteren ook niet tegen een best wel oké Westerlo.

 

Maar Antwerp straft fouten wel dodelijk af. Doelman Butez doet cruciale reddingen, waardoor ze het momentum houden. En in de periodes waarin het dan wel draait, is Antwerp geweldig om naar te kijken. Technisch verzorgd, veel snelheid en slimheid. Veel meer dan andere jaren is Antwerp een voetballende ploeg geworden.

Antwerp was voorlopig niet veel beter dan de tegenstander. Maar in de periodes dat het wel draait, is het geweldig om naar te kijken: technisch verzorgd, veel snelheid en slimheid

Peter Vandenbempt

Ze kunnen nog altijd vechten en oorlog voeren, maar de vorige jaren zeiden we dat ze beter moesten voetballen om een echte topclub te worden, en dat doet Antwerp nu ook.


Die Calvin Stengs, die ze gehuurd hebben van Nice, heeft alles om een sensatie te worden. Vincent Janssen kende een moeilijke start, maar is nu op de afspraak als targetspits. En Ekkelenkamp is toch een revelatie op het middenveld: hij duikt overal op, heeft goede voeten, gaf al 3 assists en is ook een heel slimme voetballer. 
Daarnaast is Miyoshi alomtegenwoordig en is Yusuf een nog betere middenvelder dan vorig jaar.


Ze hebben nu 7 op 7 en met het programma van komende weken kan dat zomaar 10 op 10 worden. Daarbij merk ik op dat de vedette van de Bosuil, Radja Nainggolan, gewoon al 2 wedstrijden op de bank zit. En dat net nu de trein vaster op de rails staat. Ekkelenkamp staat op zijn favoriete positie en bewijst het gelijk van zijn coach.

"Calvin Stengs heeft alles om een sensatie te worden."

"De harde conclusie is dat Anderlecht alweer zijn competitiestart heeft gemist"

Voor de perceptie en het gevoel was die late gelijkmaker thuis tegen OHL belangrijk voor Anderlecht, maar het verandert weinig aan de balans van de zomer. Europees zijn ze geslaagd natuurlijk, maar in de competitie is het alweer een mislukte start. Dat is de harde conclusie.

 

10 op 21 na alles bij elkaar een gunstig programma. Ik zie geen goede evolutie in het spelbeeld de laatste weken en ze staan al 11 punten achterop tegenover Antwerp en 6 tegenover Club Brugge en Racing Genk. Haal dat maar eens in. Ze tellen intussen evenveel punten als Standard en daar hadden we toch allemaal weinig goeds over te vertellen in de zomer.

 

Ik vond Anderlecht gisteren nog best goed beginnen en eigenlijk ook sterk eindigen. Ze hadden kunnen winnen, maar geven 2 keer een doelpunt weg met een strik errond en dat kan het huidige Anderlecht zich niet permitteren. 

 

Daarvoor gebeurt er te weinig voorin. Ze lopen over van goede wil. Fabio Silva loopt zich te pletter, maar er is weinig inspiratie daarachter. De creatieve jongens voetballen veelal breed en achteruit. 

 

Oud-Heverlee Leuven is natuurlijk een heel moeilijk te bespelen tegenstander met een uitstekend blok, maar in het spel van Anderlecht is het vuur, energie en tempo toch allemaal heel gelijkmatig. Dat brachten de wisselspelers wel. Met Vertonghen, Ashimeru en de 16-jarige Duranville, die acties durfde maken en lef toonde. 

Er is weer te veel lateraal gebrei bij Anderlecht en dat is niet wat Mazzu voor ogen heeft.

Peter Vandenbempt

In de eerste wedstrijden van het seizoen was het beter, maar nu is er opnieuw te veel lateraal gebrei bijgekomen, zoals in de periode-Kompany, en dat is niet wat Mazzu voor ogen heeft.


Diawara maakte een dodelijke fout, maar met hem, Vertonghen, een fitte Ashimeru en Duranville als joker gaat Anderlecht wel vinniger en agressiever voetballen. Te beginnen donderdag tegen Silkeborg. Als je wat wil betekenen in die Europese competitie, is dat een must-win game.

"De 16-jarige Duranville toonde lef en durfde acties maken."

"De slechte start van Leverkusen in de Bundesliga zorgt voor groot optimisme, maar enige voorzichtigheid is toch geboden voor Club"

Club Brugge lijkt klaar voor zijn Europese avontuur. De slechte start van Champions League-tegenstander Bayer Leverkusen in de Bundesliga zorgt voor groot optimisme, maar enige voorzichtigheid is toch geboden.

 

Ik zag afgelopen weekend de match van Leverkusen tegen Freiburg - de verrassende coleider in de Duitse competitie - en Leverkusen was veruit de betere ploeg. Ze hadden meer dan genoeg kansen om te winnen, maar misten te veel. Achterin verdedigden ze niet scherp op corners, dus daar liggen misschien kansen voor Club Brugge.

 

Maar Leverkusen is toch gewoon een goede ploeg met een gevaarlijke spits als Patrick Schick en veel snelheid voorin. Een solide middenveld ook. Alleen missen ze vertrouwen en dat heeft Club Brugge intussen wel.

Hoefkens heeft veel mogelijkheden en dat betekent ook veel druk om het Europees beter te doen dan vorig jaar.

Peter Vandenbempt

Het eerste uur tegen Cercle Brugge was zeker niet gemakkelijk, ze creëerden nauwelijks een kans. Maar ze zijn geduldig gebleven en Carl Hoefkens had een goed wedstrijdplan uitgetekend, zoals dat ook in Leuven het geval was. 


En dan hebben ze de klasse om de momenten te benutten, met Skov Olsen voorop. Ook Nielsen is in geen tijd erg belangrijk geworden voor Club Brugge. En achteraan doet de jonge Sylla (19) het heel goed: zo sterk, zo solide, zoveel lef. Ze hebben dan ook nog voor 26 miljoen 2 spelers (Jaremtsjoek en Onyedika) aan die kern toegevoegd. Er is zoveel weelde.

 
Hoefkens heeft veel mogelijkheden en dat betekent ook veel druk om het Europees beter te doen dan vorig jaar. Net zoals Anderlecht is het in de eerste match al van moeten tegen Leverkusen. Thuis winnen is verplicht als ze een rol van betekenis willen spelen en dat is dus toch een erg moeilijke opdracht.