UnionAnderlecht
Bram Van Driessche
Stade Joseph Marien
8615

Union en Anderlecht vloeken allebei na doelpuntenloos gelijkspel, Club Brugge is dé winnaar van de speeldag

Jupiler Pro League - speeldag 7 - 05/05/24 - 18:31

In Brugge zagen ze het graag gebeuren. Union én Anderlecht hebben allebei punten verloren in de titelstrijd door een onderling gelijkspel. In het Dudenpark kregen beide Brusselse clubs kansen tot scoren, maar niemand verzilverde. Daardoor komt Club op 3 speeldagen van het einde aan de leiding, mét een marge van 2 punten. Een extra dreun voor paars-wit: de blessure voor Jan Vertonghen.

Union - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: In een spannende slotfase is het toch vooral Union dat voor de meeste dreiging zorgt. Vijf minuten voor het einde lijkt Nilsson op weg naar de 1-0, maar hij besluit veel te slap op Schmeichel.

• Man van de match: Thomas Delaney was de motor achter een groot deel van de Anderlecht-aanvallen. De Deen strooide met knappe passes en goede voorzetten, maar de efficiëntie ontbrak bij de bezoekers om daar goals uit te puren. Ook Delaney zelf had beter kunnen doen in de afwerking.

• Opvallend: Anderlecht speelde zijn beste uitwedstrijd in deze Champions' Play-offs, maar kon het uitcomplex niet helemaal van zich afschudden. Met nederlagen tegen Club Brugge en Racing Genk en draws bij Cercle Brugge en Union oogt het rapport buitenshuis bijzonder mager.

Moris en Schmeichel voorkomen treffers

Door de overwinning van Club Brugge bij Antwerp begonnen Union en Anderlecht onder druk aan de Brusselse derby. Die druk stuwde Anderlecht vooruit, want paars-wit - met naast de weer fitte Schmeichel en Dreyer ook Ashimeru in de basis - nam meteen het voortouw in het Dudenpark.

Delaney kopte na nog geen twee minuten een vrije kopbalkans op Moris en lanceerde even later met een knappe toets Ashimeru in de zestien, maar die had te veel tijd nodig en liet zo een wenkende kans op de 0-1 liggen. Union speculeerde vooral op de counter. Na mistasten van Debast haalde Amoura hard uit, maar Schmeichel toonde meteen dat hij weer topfit is.

Halfweg de eerste helft kwam Anderlecht tot twee keer toe dicht bij de openingsgoal. Dolberg schudde Burgess van zich af en haalde van dichtbij uit. Moris bracht redding en deed dat nóg eens op de herneming van Dreyer.

Het antwoord van Union kwam er opnieuw in de vorm van een verre pegel. Weer was Amoura de auteur, weer bracht Schmeichel redding voor de bezoekers.

Op het halfuur moest Anderlecht een flinke domper incasseren, toen aanvoerder Vertonghen geblesseerd uitviel. Bijna werd het een dubbele opdoffer toen Mac Allister van dichtbij raak trof, maar zijn treffer werd na tussenkomst van de VAR terecht afgekeurd voor buitenspel.

Nilsson haalt de trekker niet over

Anderlecht begon ook in vliegende vaart aan de tweede helft. Stroeykens besloot te slap op een prima voorzet van Delaney en de Deen miste op zijn beurt koelbloedigheid voor doel toen hij na een vrije trap een voorzet boven een doelpoging verkoos.

De bezoekers zakten na die felle start opnieuw terug en in het laatste halfuur duwde Union paars-wit in de verdrukking. De thuiploeg kwam piepen met schoten van nog maar eens Amoura en Nilsson, maar Schmeichel in de problemen brengen lukte niet.

In de slotfase was het nog bibberen voor Anderlecht toen Nilsson gelanceerd werd in de zestien. De Zweed had de 1-0 aan zijn voet, maar besloot te slap op Schmeichel. Geen winnaar dus in het Dudenpark. Die zat kilometers verder in Brugge.

Gerelateerd:

"We hadden moeten winnen" vs. "Alles nog in eigen handen"

• Ludwig Augustinsson (Anderlecht): "Er was veel strijd, met veel duels en beide ploegen hadden hun kansen. Misschien was dit wel de meest intense wedstrijd in deze play-offs. Iedereen wist dat er veel op het spel stond. Het was een echte derby, niet de mooiste wedstrijd. Wij kwamen hier om te winnen en hadden daar ook kansen voor, maar die hadden zij ook. Club heeft nu twee punten meer dan wij, maar het zal tot op het einde een gevecht blijven. We nemen dit punt mee, moeten nu herstellen en dan vooruitkijken naar de volgende wedstrijd."

• Mats Rits (Anderlecht): "Het was een beladen, maar ook wel een correcte, leuke wedstrijd. Het ging goed op en neer. Er waren een aantal kansen aan beide kanten. Volgens mij waren onze kansen net iets groter, we hadden er toch ééntje moeten maken. Toen Moris de bal drie keer op rij pakte in de eerste helft, dat had een doelpunt mogen zijn. In de tweede helft hadden we ook kunnen scoren op die vrije trap van mij naar Delaney. Kasper (Schmeichel, red.) heeft ook wel een paar mooie reddingen gedaan. Een punt is misschien correct. Maar als er één ploeg verdiende om te winnen, dan waren wij het. Iedereen ziet dat Club een goede reeks aan het neerzetten is, maar we hebben alles nog in eigen handen. We hebben nu twee belangrijke thuiswedstrijden."

• Gustaf Nilsson (Nilsson): "Ik ben ontgoocheld. We hadden genoeg kansen om de wedstrijd te winnen. Ik had op het einde een grote kans, maar ik nam de verkeerde beslissing. Ik had met meer kracht moeten schieten, het is heel jammer. Er wacht ons nu over enkele dagen een belangrijke wedstrijd, de bekerfinale. Daar focussen we nu op. We moeten nu de batterijen opladen en er opnieuw voor gaan."

• Charles Vanhoutte (Union): "Het was een wedstrijd van hoge intensiteit. Het ging soms wat ten koste van het goede voetbal. In het eerste halfuur van de eerste helft kwamen we moeilijk in ons spel, daarna ging het beter. In de tweede helft was het hetzelfde, in de eerste tien minuten hadden we het wat moeilijk. Daarna hadden we de bovenhand en de beste kansen. We vergeten daar om te scoren. Dit is een gelijkspel waar geen van beide ploegen wat mee opschiet. Donderdag wacht de bekerfinale tegen Antwerp, dat zal een totaal andere wedstrijd zijn. We willen zeker een prijs pakken dit jaar."

• Thomas Delaney (Anderlecht): "Het was een heel zware, intense wedstrijd. Ik ben helemaal kapot. We wilden natuurlijk drie punten, maar we hebben alles gegeven. We zijn nu wel wat ontgoocheld, maar we hebben een degelijke prestatie geleverd. We zijn niet meer de nummer één, maar we kunnen het nog altijd zelf beslissen. We hadden een aantal mooie kansen. Ik had zelf ook een kans, misschien had ik daar beter op doel besloten in plaats van te kiezen voor de voorzet. Maar Union had in de tweede helft ook kansen. Ik blijft positief, we hebben het nog steeds in eigen handen."

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Ik ben uiteraard niet tevreden met een punt, want we kwamen hier om te winnen. Maar ik ben tevreden over de prestatie, zeker onze eerste helft was goed. We waren sterk aan de bal, toonden veel karakter en creëerden de meeste kansen om op voorsprong te komen. Maar we hebben die kansen niet benut. De tweede helft was wat chaotischer, dat ligt Union beter. Toch vond ik dat we de controle hielden. Ik kijk ernaar uit om na twee uitwedstrijden nu weer thuis te spelen. Ik lig er niet wakker van wie nu op kop staat, maar wie op het einde van de competitie de leider is. Wij moeten er nu alleen voor zorgen dat we zaterdag een sterke prestatie leveren om Genk te verslaan."

• Alexander Blessin (trainer Union): "Het was een gelijkopgaande wedstrijd tot aan de 60e minuut, beide ploegen hadden kansen. In het laatste halfuur stond er maar één ploeg op het veld. Op basis van de kansen hadden we deze wedstrijd moeten winnen. We hadden echt goede mogelijkheden en die kansen moet je dan grijpen. Het was een heel fysieke wedstrijd, maar op het einde komt het aan op het psychologische. Aan beide kanten is er veel druk, daar lijdt de kwaliteit soms onder. De reactie die wij in het laatste halfuur getoond hebben, was goed. Daarom hadden we deze match ook moeten winnen. Nu is het focus op de finale. Je krijgt niet vaak de kans om zo'n wedstrijd te spelen, het is iets bijzonders."

Persconferentie en reacties na de match:

90+7'

Een doelpuntenloos gelijkspel in het Dudenpark en dus is Club Brugge de lachende derde. Blauw-zwart is met nog drie speeldagen te gaan de nieuwe leider met 2 punten meer dan Anderlecht en 3 meer dan Union. Anderlecht en Union hielden elkaar in evenwicht in een felle en intense strijd. Beide ploegen hadden ook kansen, maar Moris en vooral ook Schmeichel zorgden ervoor dat er niet gescoord werd.

90+5'

Knappe redding van Schmeichel

Schmeichel pakt nog uit met een schitterende reflex op een volley van Puertas, maar er was gefloten voor voorafgaand hands van Sykes. Het lijkt hier 0-0 te blijven.

90+3'

Club als grote winnaar?

We zijn halfweg de extra vijf minuten. Club Brugge lijkt op weg om de winnaar van deze speeldag te worden. Of zit het venijn in de staart?

90+1'

90'

Flauw schot van Vazquez

Ook Moris kan de bal nog eens beroeren. Vazquez probeert het van ver na balverlies bij Union, maar zijn poging mist kracht en precisie.

88'

Amoura mikt naast

Amoura gaat nog eens aan het kanon staan. Vanaf de rand van de zestien krult hij de bal naast het doel van Schmeichel.

87'

Bij Union mogen Vanhoutte en Nilsson gaan rusten. Sadiki en Rodriguez mogen de slotfase volmaken.

85'

Nilsson dicht bij de 1-0!

Anderlecht komt plots met de schrik vrij. Nilsson wordt gelanceerd in de zestien en lijkt op weg naar de 1-0, maar onder druk van Augustinsson besluit hij te slap. Schmeichel kan zo opnieuw ingrijpen.

84'
84'
84'

Riemer gooit ook nog Vazquez in de strijd. Hij neemt de plaats in Dolberg.

81'

Union rukt op

Union voert de druk nu toch even op. Castro-Montes knalt tegen Gattoni aan en in de nasleep werkt Delaney de bal weg. Anderlecht zit nu toch in de verdrukking.

79'

Puertas zoekt goede ritme

Puertas probeert het meteen individuele actie, maar zijn schot mist de goede richting en gaat een eind naast. Te veel slordigheden bij de Zwitser, hij zit niet in de match.

77'

Sykes kopt van dichtbij over, maar er is gevlagd en gefloten voor buitenspel. De tijd begint voor beide ploegen stilaan te dringen. Krijgen we nog een winnaar?