Anderlecht moet diep gaan voor puntje tegen OH Leuven in debuutmatch van Jan Vertonghen

  1. 43' - Geel - Amadou Diawara
  2. 19' - Doelpunt - Jón Dagur Thorsteinsson (0 - 1)
  1. 90+2' - Geel - Noah Sadiki
  2. 85' - Doelpunt - Fábio Silva (2 - 2)
  3. 81' - Verv. Jón Dagur Thorsteinsson door Thibault Vlietinck
  4. 78' - Verv. Amadou Diawara door Ishaq Abdulrazak
  5. 78' - Verv. Lior Refaelov door Marco Kana
  6. 74' - Doelpunt - Musa Tamari (1 - 2)
  7. 73' - Verv. Kristiyan Malinov door Joren Dom
  8. 73' - Verv. Mario González door Raphael Holzhauser
  9. 71' - Doelpunt - Julien Duranville (1 - 1)
  10. 65' - Verv. Michael Murillo door Julien Duranville
  11. 61' - Geel - Fábio Silva
  12. 56' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Majeed Ashimeru
  13. 56' - Verv. Hannes Delcroix door Jan Vertonghen
  14. 54' - Geel - Kristiyan Malinov
  71'goalJulien Duranville1 - 1
  74'goalMusa Tamari1 - 2
  85'goalFábio Silva2 - 2

  Anderlecht heeft na een 0 op 6 niet kunnen aanknopen met de overwinning. In eigen huis was paars-wit tot 2 keer toe op achtervolgen aangewezen, het was uiteindelijk Fabio Silva die nog voor een laat punt zorgde. Rode Duivel Jan Vertonghen maakte zijn debuut bij Anderlecht.

  Anderlecht - Oud-Heverlee Leuven in een notendop

  • Sleutelmoment: Vlak na de gelijkmaker van Duranville kreeg Anderlecht het deksel op de neus. De 1-2 had de wilskracht van de thuisploeg helemaal kunnen breken, maar dat gebeurde dus niet. Veerkracht is ook een kwaliteit.
  • Man van de Match: Musa Tamari leverde de assist voor de 0-1 en zorgde bij de 1-2 zelf voor de afwerking. Met zijn explosieve snelheid en technische vaardigheid zorgde hij geregeld voor ademruimte wanneer OHL het even kwaad kreeg.
  • Opvallend: Veel aandacht ging naar een 35-jarige debutant, maar het was een piepkuiken van 16 dat schitterde. Twee dagen na zijn goal voor RSCA Futures tegen RWDM flikte Julien Duranville het opnieuw, bij de grote jongens.

  Kansjes voor Anderlecht, maar OHL scoort

  Buikgriep stuurde de opstelling van Mazzu in de war, waardoor Anderlecht met vier wijzigingen aan de wedstrijd begon. Aanwinst Diawara stond in de basis, Vertonghen wachtte af op de bank.

   

  Tussen de lijnen werd er niet afgewacht. Tamari mikte op Van Crombrugge na wegglijden van Murillo. Daarna nam Anderlecht over. Esposito testte Cojocaru met een gekruist schot en een gekrulde vrije trap. Zijn spitsbroeder Fabio Silva probeerde het ook een paar keer, maar mikte steeds slechter.

   

  Daar had Thorsteinsson aan de overzijde geen last van. De IJslander plukte een verre bal van Tamari uit de lucht en stak hem met een heerlijke volley in de verste hoek. Een prachtig doelpunt dat de lucht uit de paarse longen sloeg. Het gebrek aan ideeên bij Anderlecht werd plots pijnlijk duidelijk. 

  Duranville en Silva voorkomen nieuwe nederlaag

  Toen hij ook in de eerste minuten na de rust weinig beterschap merkte, gooide Mazzu Vertonghen in de strijd. Die gaf in zijn eerste Belgische competitiematch meteen het goede voorbeeld met een mooie kopbal (die nipt over de lat vloog). Anderlecht ging hoger spelen, ook al hield OHL vrij vlot stand.

   

  Het was een jonkie dat de ban brak. Duranville, pas 16, schilderde zijn schot precies langs de paal voorbij Cojocaru. Het Lotto Park gierde van de pret en bejubelde het nieuwe troetelkind, maar amper een paar minuten later stond Diawara te slapen. Maertens bediende Tamari die er koudweg 1-2 van maakte.

   

  De thuisploeg dreigde voor het eerst sinds 1987 drie competitiewedstrijden op rij te verliezen. Dat was buiten Silva gerekend. De Portugees had zijn vizier eindelijk bijgesteld en stelde de eindstand vast op 2-2 met een hard gekruist schot.

  "Ze moeten geen wonderen verwachten"

  • Wesley Hoedt had het moeilijk met het nieuwe puntenverlies. "Ik kan er niet mee leven, maar ik wil wel de vechtlust van het team prijzen. We moeten dicht bij elkaar blijven, dan komen we uit deze moeilijke periode." De komst van Vertonghen kan alleen maar helpen. "Als hij zijn mond open doet, luistert iedereen. Dat is heel welkom voor dit jonge elftal."
  • Jan Vertonghen zelf ziet het wel zitten in Anderlecht. "Ik heb vertrouwen in het project. Het voelt goed om weer te voetballen, maar ik ben geen verlosser. Ik ben gekomen om ervaring te brengen. Ze moeten geen wonderen verwachten. Ik laat me nooit te veel gelden, maar ik sta altijd klaar voor de jongens."
  • Musa Tamari was een van de uitblinkers bij OHL. "Natuurlijk is dit een goed resultaat. Anderlecht is een grote ploeg met geschiedenis. Maar als we meer gefocust waren en beter hadden afgewerkt, hadden we misschien kunnen winnen."
  • Mathieu Maertens zag toch een gemiste kans. "Ik denk dat we de match goed onder controle hadden. Iedereen wist waar hij verdedigend moest staan. We hebben hen goed opgevangen, maar zeker in de eerste helft hadden we onze counters beter moeten uitspelen. Daar hebben we te weinig mee gedaan."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Anderlecht vermijdt een nederlaag tegen Oud-Heverlee Leuven. Twee keer moest het een achterstand ophalen. .
  3. Gele kaart voor Noah Sadiki van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 92
  4. tweede helft, minuut 92. Sadiki ontsnapt aan rood voor een vieze overtreding op Maertens. Het blijft bij geel. .
  5. tweede helft, minuut 89. Het worden bijzonder zenuwachtige slotminuten. .
  6. tweede helft, minuut 85. Dan toch Silva! Wat een ontlading voor Fabio Silva! Ashimeru aarzelt en geeft de hete aardappel dan maar door en Silva schuift de 2-2 overhoeks binnen. Zit er nog meer in? .
  7. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 85 door Fábio Silva van Anderlecht. 2, 2.
  8. tweede helft, minuut 85.
  9. tweede helft, minuut 84. Geen penalty. Sadiki krijgt aan de tweede paal een ruwe beuk van Vlietinck. Op het randje, maar niet erover. .
  10. tweede helft, minuut 82. Fabio Silva werkt hard en is aanwezig, maar het wil in de zestien allemaal net niet lukken voor de Portugees. Komt het er nog van voor paars-wit? .
  11. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij OH Leuven, Thibault Vlietinck erin, Jón Dagur Thorsteinsson eruit
  12. tweede helft, minuut 80. Oud-Heverlee Leuven zag daar even sterretjes. Bert Sterckx.
  13. tweede helft, minuut 79. Een prangende fase voor de neus van Cojocaru, die uiteindelijk kan klemmen. .
  14. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Anderlecht, Ishaq Abdulrazak erin, Amadou Diawara eruit
  15. tweede helft, minuut 78. Diawara verlaat met enige schaamte het veld. Hij wordt voor het slot vervangen. .
  16. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Anderlecht, Marco Kana erin, Lior Refaelov eruit
  17. tweede helft, minuut 75.
  18. tweede helft, minuut 74. Tamari straft blunder af! Anderlecht heeft nauwelijks kunnen genieten van de 1-1. Diawara laat zijn zakken rollen door Maertens en Tamari werkt beheerst af. Dat kan tellen als Leuvens antwoord! .