Ga naar de inhoud

Sporza Daily neemt je mee naar grootste bekerstunt ooit in het Belgische voetbal: "Er hing een speciale sfeer"

 ma 30 oktober 2023 16:21
Olsa Brakel
De amateurs van Olsa Brakel hebben Westerlo vernederd in de Beker van België.

Deze week staan de 1/16e finales in de Beker van België voetbal op het programma. Met opnieuw een stunt van een lagereklasser? 9 jaar geleden vernederde derdeklasser Olsa Brakel Westerlo met 6-1 in "Het Mirakel van Brakel". In onze podcast Sporza Daily praten we met spelers Jelle Delie (Brakel) en Nils Schouterden (Westerlo).

In de 1/16e finales van de Croky Cup maken de eersteklassers hun intrede. Amateurclubs zoals Meux (tegen Union), Harelbeke (tegen Standard) en Elene-Grotenberge (tegen OHL) beleven de dag van hun leven.


Zoals Olsa Brakel in 2014. De toenmalige derdeklasser stuurde Westerlo huiswaarts met het schaamrood op de wangen. 6-1 werd het op het kunstgras.


Doelpuntenmaker Jelle Delie herinnert zich het Mirakel van Brakel nog levendig. "Wij keken enorm uit naar die match. Bij Westerlo was dat minder het geval", weet hij.

 

Met 6-1 boekte Olsa Brakel een klinkende overwinning op de eersteklasser. "Een staaltje teamwork", omschrijft Delie het mirakel.

 

"Van de bankzitters over de trainers tot de keeper: iedereen heeft fantastisch gespeeld."

Wij keken enorm uit naar die match. Bij Westerlo was dat minder het geval.

Jelle Delie

"Een kloteavond"

Nils Schouterden voetbalde 9 jaar geleden voor Westerlo. "Een verschrikkelijke avond", weet hij nog. "Een nachtmerrie was het."


"Wij kwamen pas laat aan op Brakel en er hing een speciale sfeer", herinnert Schouterden zich. "De kleedkamers waren niet ideaal, we stonden met z'n allen in de rij voor een toilet en we moesten op een klein veld voetballen."


Westerlo warmde zich nog op. Binnen de halve minuut stond het al 1-0 voor Brakel.

 

"Fuck, het gaat toch niet waar zijn", dacht Schouterden, die enkele minuten later al 2 goals in het krijt stond met Westerlo. "Dan weet je dat je een kloteavond tegemoet gaat", schudt hij.


Deze week kunnen er weer zulke avonden plaatsvinden. Schouterden ontvangt met 1B-ploeg Lierse-Kempenzonen bekerhouder Antwerp. En de coach van het Mirakel van Brakel staat deze keer langs de lijn voor amateurclub Elene-Grotenberge in Leuven.


"Hij gaat OHL goed bestudeerd hebben", knipoogt Jelle Delie.

Beluister alle afleveringen van Sporza Daily op VRT MAX

Sporza Daily
Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
158 afleveringen