90+3'
    Jelle Vossen
    2 - 2
    90+3'

Vroege bekerexit voor Cercle Brugge. Met de Vereniging sneuvelde dinsdag een derde eersteklasser tegen Zulte Waregem. De leider in 1B sleepte dankzij een late goal van Vossen verlengingen uit de brand. In de strafschoppenreeks bleef Essevee het koelste.

Doelpunten:

• 22' Traoré 0-1
    • 27' Denkey 1-1
    • 70' Gboho 2-1
    • 93' Vossen 2-2 (pen)

Denkey veegt openingsgoal Traoré snel uit

Cercle Brugge tegen Zulte Waregem ofwel de nummer vier uit 1A tegen de leider van de Challenger Pro League, het was best een mooie affiche in het Jan Breydelstadion. Zulte Waregem verstopte niet dat de focus op de promotie ligt. Sterkhouders Vormer, Vossen en Gano begonnen op de bank.

Desondanks speelde de tweedeklasser aardig mee met Cercle en halfweg de eerste helft kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Traoré kon zich doorzetten op links en strafte een aarzeling bij de debuterende doelman Delanghe genadeloos af met een schot in de verste hoek: 0-1.

De meegereisde Essevee-fans gingen uit hun dak, maar lang duurde dat feestje niet. Amper vijf minuten na de openingsgoal bracht de onvermijdelijke Kevin Denkey Cercle weer langszij. Met een heerlijk hakje bovendien, Van der Gouw bleef kansloos achter.

Essevee overleeft verlengingen, Cercle faalt in strafschoppenreeks

Ook in de tweede helft bleven beide ploegen aan elkaar gewaagd. Na ruim een uur kwam Zulte Waregem bijzonder dicht bij een nieuwe voorsprong. Na een hoekschop van Brüls haalde Derijck gevaarlijk uit van net buiten de zestien. Delanghe kon zijn schot nog net tegen de lat duwen.

Cercle ontsnapte en sloeg even later zélf toe. Invaller Gboho maakte het verschil met een knappe plaatsbal in de bovenhoek. Cercle leek op weg naar de 1/8e finales, maar in de extra tijd ging de bal nog op de stip voor Zulte Waregem. Invaller Vossen liet de kans niet liggen en trapte Essevee naar verlengingen.

In die verlengingen was Cercle heer en meester, maar het overwicht ook verzilveren lukte niet. Penalty's dus en daarin ontpopte doelman Van der Gouw zich tot held van Essevee. Hij stopte de penalty's van Etonde én Lopes Da Silva, terwijl bij Zulte Waregem enkel Rommens miste. Zinho Gano zette de beslissende penalty feilloos om.

Delanghe: "We hadden hen moeten doodmaken"

• Maxime Delanghe (doelman Cercle Brugge): "Dit is zeer ontgoochelend. Zeker als je ziet dat we kansen hadden om het in de 90 en de 120 minuten te beslissen. Dat hebben we niet gedaan en bij penalty's kan het altijd alle kanten op. Zulte Waregem staat eerste in tweede klasse, dus we hebben hen zeker niet onderschat. Het is een JPL-waardig team, we wisten dat het een strijd zou worden. We hebben hen laten leven en we hadden hen moeten doodmaken. Ik denk dat het wel in ons nadeel was dat er geen VAR was. De scheidsrechter moest zelf de beslissing nemen en durfde het dan niet. Er waren toch een paar discutabele fases. Ik ben wel tevreden over mijn eigen prestatie, ik zat goed in de wedstrijd. Ik heb mijn team kunnen helpen, alleen jammer dat ik geen extra strafschop heb kunnen stoppen."

• Ennio van der Gouw (doelman Zulte Waregem): "Ik sta hier met een heel goed gevoel. Wij wisten vooraf dat het een heel moeilijke wedstrijd zou worden en dat zij veel in de duels spelen. Ons plan was om daarin mee te gaan en ze daarin te overtreffen. Ik denk dat we dat heel goed gedaan hebben. Cercle maakt het ook de topploegen op het hoogste niveau heel moeilijk. Daarom hebben we een strijdplan bedacht en dat heeft ons de overwinning gebracht. Het zou mooi zijn als ik in dit bekerverhaal de doelman kan blijven. Of ik een voorkeur heb voor een volgende tegenstander? We hebben nu wel laten zien dat we tegen elke ploeg wel opgewassen zijn."

• Vincent Euvrard (trainer Zulte Waregem): "De jongens hebben vandaag een fantastische job gedaan tegen een moeilijk te bespelen tegenstander. Het is een sterke ploeg, die verdiend vierde staat in de Jupiler Pro League. Over de 90 minuten hebben we goed standgehouden, in de verlengingen werd het wat moeilijker. Maar ik denk zeker niet dat we op basis van onze prestatie de kwalificatie gestolen hebben. Je kan een goed wedstrijdplan hebben, maar je moet nog altijd de duels aangaan in het winnen van de tweede ballen, hen pijn doen en kansen creëren. Dat hebben we uitstekend gedaan. We scoorden 4 van de 5 penalty's en Van der Gouw keepte een uitstekende wedstrijd én penaltyreeks. Hij is vandaag toch de held."