Sven Kums
1 - 3
Sven Kums
82'

’t Was zwoegen en zweten voor KAA Gent. Net als vorig seizoen tegen Club Brugge verkocht Patro Eisden zijn huid opnieuw duur aan een topclub. Na rust kreeg Patro zelfs een uitstekende kans om op voorsprong te komen, maar in het slotkwartier maakten de Buffalo’s alsnog het verschil. Na afloop was trainer Stijn Stijnen woest om de controversiële 1-2.

Doelpunten:

29' Tissoudali 0-1

47' Moussa 1-1

77' Hong 1-2

80' Kums 1-3

Onderschatting? Hein Vanhaezebrouck wou er niet van weten. Niet alleen noemde hij KAA Gent "een kandidaat-uitvaller", hij koos ook voor een sterk basiselftal.

In de eerste helft leek de Gent-coach zich nodeloos zorgen te hebben gemaakt. Met schoten van Peeters en Hadj Moussa was Patro Eisden Maasmechelen wel gevaarlijk, maar de bezoekers hadden de controle. Ze gingen niet overhaast te werk en hadden na een halfuur hun voorsprong beet, dankzij Tissoudali.

Dat Gift Orban de klus niet helemaal klaarde voor de rust, brak Gent na de pauze meteen zuur op. Hadj Moussa kon een knappe voorzet van Peeters in doel verlengen en de hoop van Patro aanwakkeren.

Het werd een steekvlam toen de thuisploeg niet veel later een onrechtstreekse vrij trap kreeg na een terugspeelbal van De Sart. De 2-1 bleef nog net haken in het muurtje van Gent, dat geen derde waarschuwing meer nodig had.

Met de nodig moeite kreeg Gent weer grip op de wedstrijd. Bij het begin van het slotkwartier konden sterkhouders Hong en Kums, met een knap afstandsschot, de eersteklasser alsnog over de streep trokken.

Bij Patro Eisden smaakte vooral de 1-2 van Hong zuur, na handspel van Tissoudali in de voorbereiding. Coach Stijn Stijnen, die op het einde nog rood kreeg, voelde zich geflikt, maar AA Gent staat voor het 22e seizoen op een rij in de achtste finales.

Kums: "Ik denk dat we in een goede flow zitten"

• Sven Kums (AA Gent): "Het had nog anders kunnen uitdraaien als Patro Eisden een tweede doelpunt maakt. Dan wordt het heel moeilijk en houden ze alles gesloten. Maar we hebben gewonnen, we stoten door, dat is het belangrijkste. Ik denk dat we in een goede flow zitten. Het doet deugd om ook deze competitie te openen met een overwinning."

• Stef Peeters (Patro Eisden): "In de eerste helft hebben we er niet heel lang in geloofd, maar in de tweede helft toch tot de 70e minuut. Bij de gelijkmaker verandert het mentaal. Bij de 1-3 was het pas echt gedaan. We kunnen ons nu focussen op de competitie, we geloven erin dat we de play-offs kunnen halen."