Blijven de Doggen blaffen? "Geschiedenis geschreven? We zijn nog altijd bezig!"

  Groot feest bij Olympic Charleroi na de stunt tegen Zulte Waregem. De Fransman Delbergue maakte vorige week de enige goal.

  Olympic Charleroi zorgde tegen Zulte Waregem voor dé stunt van de 1/16e finales in de beker. Morgen bekampt de amateurclub Eupen. In 1975 speelden "De Doggen" voor het laatst in 1e klasse, daarna volgde de neergang, met daarbij ook enkele fusies en transformaties. Maar de nieuwe ambitieuze voorzitter wil weer hogerop. Sportweekend ging de sfeer opsnuiven in het Zwarte Land.

  Ooit was Olympic Charleroi een vaste waarde in de hoogste klasse - zo droeg Rik Coppens nog het shirt - maar de laatste 50 jaar staat de club uit Eerste Nationale steevast in de schaduw van grote broer Sporting.

   

  "Onze ambitie is om in 1B te geraken", zegt coach Xavier Robert. "In de beker willen we ook zo ver mogelijk geraken. Iedereen zei na Zulte Waregem: "Jullie hebben geschiedenis geschreven." Maar ik zei meteen: "We zijn geschiedenis aan het schrijven.""

   

  Robert vindt het wel jammer dat Olympic verplicht is om op een weekdag om 17u in Eupen te spelen. "We hadden nochtans het thuisvoordeel bij de loting (maar ze moesten het afgeven, omdat ze geen veldverwarming hebben, red)."

   

  "Heel wat van mijn spelers werken nog, maar we moeten ook vroeg vertrekken, zeker als we rekening houden met het weer. Dat is toch allemaal wat oneerlijk. Maar we gaan voor alles een oplossing zoeken. Het mentale is onze kracht. Dat zit ook in het DNA van de club: vechten van de eerste tot de laatste minuut."

  TD én speler Dahmane: "Vergelijk mij niet met Kompany"

  De bekendste speler bij Olympic is zonder twijfel Mohamed Dahmane, die als 38-jarige op zijn laatste benen loopt, maar zijn rol als speler combineert met die van technisch directeur.

   

  "Die dubbele pet is nooit een probleem, want ik blijf immers altijd dezelfde", zegt Dahmane. Vincent Kompany had het daar bij Anderlecht nochtans een stuk lastiger mee. "Ja, maar bij hem komt er natuurlijk ook nog druk bij kijken. Olympic is een familieclub, hier is minder druk. Je kunt dat dus niet vergelijken."

   

  "Afgelopen woensdag was iedereen verrast dat ik als speler nog zo goed uit de voeten kon. Mijn ex-ploegmaat Jelle Vossen merkte op: "Amai, loop jij nog altijd zoveel?" Ik kan het zelf ook niet verklaren. Ik heb me altijd verzorgd."

   

  Dahmane geeft wel toe dat hij in de overgang zit naar een nieuw leven, als voltijds sportief directeur. "Natuurlijk ben ik ambitieus. Bij La Louvière combineerde ik die 2 jobs ook en werden we meteen kampioen."

   

  "Maar Olympic is een club met een mooi verleden en een voorzitter die dat verleden wil doen herleven. Ze zijn hier dus ook ambitieus."

  De legendarische, volslanke, Bertoncello in actie voor Olympic in de beker tegen Anderlecht. Bekijk de beelden hieronder in de reportage van Sportweekend.

  Dahmane: "Kwartfinale tegen Club, maar dan mogen we niet winnen"

  Als Olympic nog eens stunt in de beker, zit het zowaar in de kwartfinales. Een mogelijke loting tegen grote broer Sporting Charleroi behoort dan tot de mogelijkheden.

   

  "Wij zijn vooral gefocust op de match van woensdag, maar het is logisch dat dit nu al in de hoofden van de supporters leeft", zegt coach Robert. "Of Sporting een bevriende club is? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt."

   

  Eén iemand zou toch liever tegen een ander team uitkomen in een mogelijke kwartfinale. "Club Brugge zou mijn droom zijn", zegt Dahmane. "Ik heb het altijd jammer gevonden dat ik er nooit afscheid kon nemen van de supporters."

   

  "Maar we zouden dan wel naar daar gaan om er een feestje van te maken. Club Brugge is de club van mijn hart. Ik heb dat ook tegen mijn spelers gezegd: raak niet aan Club! Maar eerst nog Eupen. Dat wordt al lastig genoeg."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend