Wat u zeker nog moet weten over bekerrevelatie Olympic Charleroi

  Olympic Charleroi stuntte in de beker tegen Zulte Waregem.

  De amateurs van Olympic Charleroi knikkerden woensdag eersteklasser Zulte Waregem uit de beker, een stunt van formaat. Olympic blijft als enige amateurploeg over in de 1/8e finales. Onze radiocommentator ter plaatse laat zijn licht schijnen over de stuntploeg uit Eerste Nationale.

  Een van de belangrijkste figuren bij Olympic Charleroi is Mohamed Dahmane. De Franse Algerijn speelde nog voor Club Brugge en Genk, maar zijn meest succesvolle seizoen was in 2006-2007 bij Bergen. Toen maakte hij 20 goals.

   

  Op zijn 38e voetbalt Dahmane nog in de spits, maar hij is er ook sportief directeur. "Op het veld is hij dus speler, maar eens hij van het veld is, bepaalt hij de sportieve strategie en heeft hij ook inspraak in het transferbeleid", vertelt Erwin Van den Sande.

   

  "Je merkt aan alles dat Dahmane de grote aanjager is in het succesverhaal van Olympic Charleroi. Zowel op het veld als ernaast. Hij is de grote vedette die de lijnen uitzet en zijn teamgenoten kijken enorm naar hem op. Trainer Xavier Robert lijkt op dat vlak eerder een bijrol te hebben."

   

  Weinig andere spelers in de kern doen een belletje rinkelen, behalve misschien de auteur van de beslissende wereldgoal: Yassine Delbergue. De Fransman genoot zijn jeugdopleiding bij Rijsel samen met Gianni Bruno van Zulte Waregem.

   

  De kern van Olympic bestaat trouwens uit een goede mix van Belgen en Franse voetballers. Het is niet zo dat er zoals bij Cercle of Moeskroen destijds een hele invasie van zuiderburen is.

   

  Naast het veld zijn er nog 2 opmerkelijke namen in het organigram: "Istvan Dudas is keeperstrainer. De Serviër keepte van 2000 tot 2008 achtereenvolgens bij Charleroi, Brussels en Olympic Charleroi."

   

  "En ondervoorzitter Filippo Gaone doet ook een belletje rinkelen. Die was vroeger voorzitter van La Louvière en werd veroordeeld in de zaak-Ye."

  Je merkt aan alles dat Dahmane de vedette is en dat hij de lijnen uitzet.

  Erwin Van den Sande

  "Olympic Charleroi zocht altijd de voetballende oplossing"

  "Olympic Charleroi is een heel enthousiaste ploeg", gaat Van den Sande voort. "Voor de spelers van Olympic was het dé match van het jaar. Ze hadden natuurlijk niets te verliezen en dat zag je, want ze speelden vrank en vrij." 

   

  "Ondanks de slechte staat van het veld zochten ze altijd de voetballende oplossing en op bepaalde momenten lukte dat echt wel goed."

   

  "Het zijn dus geen pottenstampers zoals je dat soms kan verwachten van amateurploegen. Ze probeerden vaak te combineren en verdedigend stond het ook goed. Zulte Waregem vond geen oplossingen."

   

  "Je zag wel dat ze bekaf waren bij de rust. In de 2e helft kwamen ze amper nog over de middellijn, toch maakten ze nog die goal."

  Zeven dagen voor de wedstrijd werd al reclame gemaakt op de site en op sociale media. Virtueel leefde de match echt.

  Erwin Van den Sande

  "Je merkte aan alles dat het bekerduel leefde bij de amateurclub en je voelde het enthousiasme. Zeven dagen voor de wedstrijd werd al reclame gemaakt op hun site en sociale media met artikels en filmpjes", weet Van den Sande.


  Ook zonder supporters was er sprake van een cupsfeer. "Virtueel leefde de match echt bij de club. Ze lieten op sociale media supporters en oud-spelers aan het woord en de match werd live uitgezonden op Facebook. Er werd echt iets rond gecreëerd."

   

  "Na de match liepen de spelers ook de niet-overdekte tribune op om de supporters die aan de buitenkant stonden toe te juichen."

   

  Volgende week neemt Olympic Charleroi het op tegen Eupen in de 1/8e finale en Van den Sande acht hen zeker niet kansloos: "Als je Zulte Waregem uit de beker kan kegelen, dan kun je ook winnen van Eupen."

  Bekijk de wereldgoal van Olympic Charleroi:

  Bekijk hier het verslag van de wedstrijd:

  Lees ook: