Ga naar de inhoud

Braziliaanse voetballegende Marta (38) zwaait na dit seizoen af bij de Seleçao

 vr 26 april 2024 06:49
Marta staat te boek als een van de beste speelsters ooit.

De Braziliaanse voetballegende Marta Vieira da Silva, kortweg Marta, heeft aangekondigd dat ze na dit seizoen afscheid neemt bij de Braziliaanse nationale ploeg. Marta werd zesmaal verkozen tot Wereldvoetbalster van het Jaar en kwam bij Brazilië (voorlopig) tot 175 interlands.

Een naam als een klok in de voetbalwereld.

 

Marta (38) - in haar begindagen vaak vergeleken met haar landgenoot Ronaldinho - staat te boek als een van de beste voetbalsters aller tijden. Met haar creativiteit en onnavolgbare dribbels groeide ze begin deze eeuw uit tot icoon.

 

Op clubniveau maakte ze in Europa naam bij het Zweedse Umea en in eigen land bij Santos. Ze won de Champions League voor vrouwen in 2004 en haalde nog driemaal de finale. In 2009 schreef ze ook de Copa Libertadores op haar naam.

 

Maar vooral in het kanariegele shirt van Brazilië maakte Marta naam en faam. Met de Seleçao haalde ze als piepkuiken tweemaal de olympische finale, in 2004 en 2008, maar ze verloor beide. Ook de WK-finale in 2007 kon ze niet winnen. De Copa America won ze wel viermaal: in 2010, 2014, 2018 en 2022.

Er is een moment waarop we moeten aanvaarden dat de tijd is gekomen. Ik ben hier heel rustig over.

Marta

Marta kwam in 175 interlands (een record) tot 116 goals (ook een record), maar aan dat verhaal komt weldra een eind. "Dit is mijn laatste jaar bij de nationale ploeg", sprak ze donderdag tegen CNN Esportes. 


"Er is een moment waarop we moeten aanvaarden dat de tijd is gekomen. Ik ben hier heel rustig over, want ik zie met groot optimisme deze ontwikkeling die we hebben met betrekking tot jonge atleten", sprak de zesvoudige Wereldvoetbalster van het Jaar.


Of Marta deze zomer nog een laatste keer naar de Olympische Spelen gaat, is nog niet duidelijk. "Als ga, zal ik van elk moment genieten. Want of ik nu wel of niet naar de Spelen ga: dit is mijn laatste jaar bij de nationale ploeg en dat staat vast."