Ga naar de inhoud

Vandenbempt:"Gent is een betere scherprechter voor de titelkandidaten dan Club"

 ma 10 april 2023 10:16
Vandenbempt blikt terug op speeldag 32.

Op nog 2 speeldagen van het einde van de reguliere competitie, ziet Peter Vandenbempt dat leider Genk door de slechte cijfers die het aflevert zijn voorsprong weggeeft, dat Gent meer aanspraak maakt op Play-Off 1 dan Club Brugge en dat Anderlecht het momentum en ook Play-Off 2 lijkt te verliezen. 

Het slechte rapport van Genk

Jupiler Pro League
Standard
einde
2-0
KRC Genk

Genk verloor de topper op Sclessin, maar voor coach Wouter Vrancken en aanvoerder Bryan Heynen was het duidelijk: "We hebben verloren van de scheidsrechter." 


En in hun onvrede over die bewuste fase waarbij de heel matige Laforge invaller Sadick niet snel in het veld liet komen en Genk dus langer dan nodig met 10 moest komen te staan en juist op dat moment die eerste goal incasseerde, hebben ze gelijk. Dat is onbegrijpelijk.

Genk heeft niet verloren van de scheidsrechter, maar van Bodart.

Peter Vandenbempt

Maar je kan natuurlijk ook met 10 beter verdedigen op die fase en dat hebben ze dan weer niet gedaan. En over de strafschoppen moeten ze niet klagen, want Standard kreeg er één duidelijk niet en die andere, waar weinig aan was, wel, dus dat is in evenwicht. 


Genk heeft verloren omdat het in die fase rond dat doelpunt helemaal het noorden kwijt was en nog een tweede doelpunt incasseerde. Het had moeite met de pressing en de gretigheid van Standard, dat in die topwedstrijden thuis in dat kolkende Sclessin toch altijd wat meer kan. 

 

Na de rust kon het niet scoren uit flink wat kansen omdat doelman Bodart heel sterk was.  Als ze dan toch een persoon willen uitkiezen, dan hebben ze verloren van Bodart.  

Intussen zijn de cijfers van Genk gewoon slecht. Met 9 op 24 en 2 gewonnen wedstrijden op 8 word je geen kampioen.  

Peter Vandenbempt

Het goede nieuws voor Genk: ondanks heel veel averij, was het in het aanvallend compartiment goed genoeg en kon het een paar doelpunten maken na de rust omdat Standard de wedstrijd uit handen gaf. 


Maar de cijfers van Genk zijn intussen gewoon slecht: 9 punten op 24, twee keer gewonnen in 8 wedstrijden, dat is geen gemiddelde om kampioen mee te worden. 


Vrancken kan wel terecht zeggen dat ze goed blijven voetballen en kansen creëren, maar om de titel te pakken moet Genk dringend weer een paar wedstrijden na elkaar winnen, bijvoorbeeld tegen Anderlecht en Charleroi. 

"Gent gaat naar Play-off 1"

Jupiler Pro League
KAA Gent
einde
1-1
Union

In de strijd om de vierde plaats tussen AA Gent en Club Brugge behoudt Gent het voordeel na een gelijkspel tegen Union en de algemene teneur is: Gent gaat het niet meer weggeven en Club Brugge is veroordeeld tot de Europe Play-offs. 


Het tegendeel zou mij zeer verbazen. Het zou vooral een reuzegrote ontgoocheling en heel pijnlijk zijn voor Gent. Zeker als je die laatste twee wedstrijden mag spelen tegen KV Mechelen en KV Oostende, gisteren nog 5-0 bij STVV, op sterven na dood. 

 

En KV Mechelen, wat is daarmee gebeurd? De bekerfinalist heeft vier keer verloren in 5 wedstrijden, 14 tegendoelpunten. Met de week zie je trainer Steven Defour wanhopiger worden omdat hij maar blijft proberen uit te leggen dat je niet kan blijven verliezen om dan ineens scherp te zijn voor die bekerfinale, ze lijken het daar niet echt te snappen in Mechelen. 

Gent staat te ver om mee te spelen om de titel, maar het is wel een uitstekende scherprechter voor de andere drie. Veel meer dan Club Brugge.

Peter Vandenbempt

Gent had een heel moeilijke wedstrijd tegen Union dat nog maar eens twee gezichten toonde. Voor de rust had Union een heel sterke periode: prachtig voetbal en zoveel métier in het controleren van de wedstrijd 

 

Na de pauze was het gewoon weer veel te veel bezig met die voorsprong op alle mogelijke manieren te verdedigen en voetbalde het niet meer goed. In het slot van de wedstrijd haalde Gent dankzij die strafschop toch nog een welverdiend punt. 


Gent staat te ver om mee te spelen om de titel, maar het is wel een uitstekende scherprechter voor die andere 3. Veel meer dan zijn concurrent om plaats 4, Club Brugge. Dat haalde toch weer een heel matig niveau tegen godbetert degradant Seraing. 


Club is op dit moment op zijn plaats in Play-off II. En daarin zal het nog flink zijn best moeten doen tegen ploegen die een betere vorm hebben zoals Standard en Westerlo om nog Europees voetbal af te dwingen.

"Anderlecht is in tegenstelling tot Charleroi momentum kwijt"

Jupiler Pro League
Anderlecht
einde
0-0
Westerlo

Er wordt ook nog volop strijd geleverd voor het laatste ticket in Play-off 2 en daarin heeft Anderlecht toch een slechte zaak gedaan. Het mag met dat scoreloos gelijkspel tegen rechtstreekse concurrent Westerlo nog heel blij zijn.

 

Zeker als je kijkt naar het laatste kwartier, net als vorige week op Eupen overigens, bleef het gisteren uiteindelijk overeind met heel veel geluk en nog maar een keer geweldig keeperswerk van Bart Verbruggen.

Het is nu best mogelijk dat Anderlecht in die twee Europese wedstrijden voorbij AZ moet geraken, wil het nog na april voetballen en dan zal het uitsluitend Europees zijn. 

Peter Vandenbempt

Daarvoor creëerde het in balbezit nauwelijks wat, ondanks veel overwicht,  goede wil en een sterke start van de twee helften. Het is duidelijk dat Anderlecht na die interlandbreak en door het wegvallen van Verschaeren en met de half fitte Slimani, dat goede élan van ervoor is kwijtgeraakt. 


Het is nu best mogelijk dat Anderlecht in die twee Europese wedstrijden voorbij AZ moet geraken wil het nog na april voetballen en dan zal het uitsluitend Europees zijn. 


Oké, Play-off II kan nog altijd, ze staan maar een puntje achter Charleroi. Maar anders dan Anderlecht ligt het momentum wel bij Charleroi. Uitgerekend met Felice Mazzu op de bank, ik hoef niet te vertellen hoe blij die zou zijn om er zelf bij te zijn en Anderlecht niet. 


Charleroi heeft vijf van de laatste zes wedstrijden gewonnen, allemaal met een doelpuntje verschil. Nu twee keer een winning goal in de toegevoegde tijd. Daar hoeft geen tekening bij gemaakt. Alleen: naar Standard vrijdag, ook nog tegen Racing Genk, dat is zware kost. 

Woensdag is een cruciaal moment: de uitspraak van het BAS over of die wedstrijd tussen Charleroi en KV Mechelen moet herspeeld worden of niet is van groot belang. 

Peter Vandenbempt

Maar woensdag is een cruciaal moment: de uitspraak van het BAS over of die wedstrijd tussen Charleroi en KV Mechelen moet herspeeld worden of niet is van groot belang.  Als het inderdaad toch moet herspeeld worden, dan is dat toch wel weer "made in Belgium".