Ga naar de inhoud

Vandenbempt: "Gent heeft het voordeel, Club heeft zijn eindsprint misschien te laat ingezet"

 ma 3 april 2023 09:54
Peter Vandenbempt denkt dat Gent een streepje voor heeft op Club Brugge.

Met nog drie speeldagen op het programma blijft het spannend wie de laatste tickets voor de Champions' en Europe Play-offs weggraait. Peter Vandenbempt wikt en weegt in zijn wekelijkse analyse de kanshebbers.

"Pittig programma voor Genk om voorsprong te houden"

Jupiler Pro League
KRC Genk
einde
2-1
OH Leuven

Racing Genk was dringend toe aan een overwinning na drie wedstrijden zonder, en dat lukte tegen Oud-Heverlee-Leuven. 

 

Toch was de opluchting niet groot in Genk, want volgens coach Wouter Vrancken was er helemaal geen onrust. Nochtans pakte het maar één overwinning in 6 wedstrijden en amper 6 op 18, de concurrentie hijgt in de nek.

 

Dat is dan knap als je rustig kan blijven, ook al heb je een beetje een andere indruk als je Vrancken langs de lijn voortdurend tegen de scheidsrechter bezig hoort.

 

Maar Genk voetbalde tegen OHL wel zonder stress, gewoon zoals het al het hele seizoen doet. De overwinning tegen Leuven was logisch, al viel de beslissing pas in het slot en was de vrije trap die ze kregen een grote meevaller, zoals die onbegrijpelijke penalty die ze tegen kregen, een grote tegenvaller was.

 

Het was weer typisch voor de trainers dat ze zich achteraf alleen stonden op te winden over de fase in hun nadeel. Maar gelukkig is twee keer mis in het voetbal opgeteld uiteindelijk toch juist.

De reactie van OHL na de rust was ook best sterk. Het had dan ook slecht kunnen aflopen voor de leider.

Peter Vandenbempt

Wat wel opviel: Genk had toch weer veel kansen nodig om te winnen. De reactie van OHL na de rust was ook best sterk. Het had dan ook slecht kunnen aflopen voor de leider. 


Efficiëntie is toch het ordewoord voor de eindsprint. Ze moeten nog naar Standard, naar Charleroi en tussendoor thuis tegen Anderlecht. 


Dat is best pittig om die drie punten voorsprong te behouden op dat hardnekkig aanklampende Union, dat zelf altijd veel energie moet verbruiken om een achterstand op te halen, maar dat wel altijd doet.

Gerelateerd:

"Het voordeel ligt bij AA Gent"

Jupiler Pro League
KV Mechelen
einde
0-3
Club Brugge

Drie van de vier plaatsen in de Champions' Play-offs liggen vast, voor het vierde ticket is het volop strijd tussen AA Gent en Club Brugge. 

 

Als AA Gent na volgend weekend nog voor Club Brugge staat, dan is het beslist, denk ik. Daarvoor volstaat eigenlijk één punt, want op basis van gewonnen wedstrijden blijft Gent zelfs bij een overwinning van Club tegen Seraing er nog voor.

 

Gent moet wel thuis tegen Union spelen, zijn laatste moeilijke wedstrijd. In het Dudenpark was het - één keer in de beker, één keer in de competitie - twee keer een kansloze nederlaag voor Gent. 

 

Daarna gaat Gent het niet meer uit handen geven tegen KV Mechelen en KV Oostende. En dan vooral niet omdat Gent al een paar weken in een heerlijke flow zit. Zoals coach Hein Vanhaezebrouck aangaf: ongekende weelde voorin met Orban, Cuypers en nu ook de terugkeer van Tissoudali.

 

Gent staat ondertussen toch zo veel verder dan in de wedstrijden waarin het kansloos verloor tegen Union. Ik denk dus dat het voordeel nog bij AA Gent ligt.

Het zou kunnen dat Club Brugge zijn eindsprint te laat heeft ingezet.

Peter Vandenbempt

Noa Lang heeft gelijk: het zou een schande zijn voor Club Brugge, met dat potentieel, om Play-off 2 te moeten spelen.

 

Ik vond dat Club Brugge goed speelde tegen een weliswaar zwak KV Mechelen, dat vooral gefocust lijkt op de bekerfinale op 30 april.

 

Club maakte, anders dan in Kortrijk, zijn kansen wel af. Het is toch een pluim op de hoed van Rik De Mil, die weer leven in de ploeg heeft gekregen. Club Brugge stond goed, probeerde hoog druk te zetten, voetbalde bij momenten goed en had met Noa Lang een beslissende uitblinker.

 

Het zou kunnen dat Club Brugge klaar is voor de eindsprint, alleen zou het kunnen dat blauw-zwart die te laat heeft ingezet. Maar over één week weten we meer.

Gerelateerd:

"Het was schrikken van het niveau van Anderlecht"

Jupiler Pro League
KAS Eupen
einde
0-1
Anderlecht

Anderlecht blijft in de top 8 na een overwinning gisteren in Eupen, maar veel overschot had paars-wit daar niet. 

 

Het was toch even schrikken van het niveau van Anderlecht. Zonder Slimani en Yari Verschaeren, dat scheelt blijkbaar toch heel erg veel. 

 

Er zijn geen echte 1-op-1-vervangers met hetzelfde profiel en dezelfde kwaliteiten. Ze waren de voorbije weken, die heel goed waren voor Anderlecht, allebei van cruciaal belang.

 

Slimani met zijn werkkracht en doelpunten, Verschaeren had onder Brian Riemer grote stappen gezet en was echt de allerbeste versie van zichzelf. Hij komt dit jaar niet meer in actie en dat zou wel eens een rol kunnen spelen in die eindsprint naar Play-off 2 en Europees tegen AZ.

Het zal toch een pak beter moeten bij Anderlecht, dat weer op zoek moet naar het niveau van voor de interlandbreak.

Peter Vandenbempt

Riemer had het tegen Eupen over "winning ugly" met karakter en vechtlust, maar Anderlecht heeft eigenlijk heel veel geluk gehad in de laatste minuten, waarin het de controle over de wedstrijd helemaal kwijt was. Eupen had gemakkelijk drie doelpunten kunnen maken en blijft vandaag achter met een reuzekater.


Het zal toch een pak beter moeten bij Anderlecht, dat weer op zoek moet naar het niveau van voor de interlandbreak, tegen Westerlo en Genk, want Cercle en Charleroi staan op een punt. 


Vrijdag is er ook nog de zitting van het BAS over de al dan niet te herspelen wedstrijd tussen Charleroi en KV Mechelen. Stel je voor dat die moet herspeeld worden. Dat betekent dan een paar dagen voor de laatste speeldag nog een eventuele extra wedstrijd voor Charleroi, dat kan je je toch niet voorstellen.

Gerelateerd:

"Vuurwerk in stadion? Pijnlijk illustratie van de onmacht"

De Pro League stelde vorige week voor om pyrotechnisch materiaal gecontroleerd toe te laten in voetbalstadions. Dat is een illustratie van de onmacht van het voetbal en de overheid om die piepkleine minderheid fans onder controle te krijgen.

 

Het is duidelijk dat er onvoldoende of zelfs geen afdoende middelen zijn om pyrotechnisch materiaal uit de voetbalstadions te bannen. Dat is toch redelijk pijnlijk.

 

Dan begrijp ik wel dat het voetbal op zoek gaat naar een manier om dat op een gecontroleerde en veilige manier te laten verlopen, maar het blijft een jammerlijke toegeving.

Ik blijf het ook herhalen: het slaat nergens op om te stellen dat voetbal en rook en vuurwerk bij mekaar horen. 

Peter Vandenbempt

Het valt nog te bezien of die fans met hun anarchistische - misschien zelfs gewelddadige - aard zich dan wel ineens aan de regels gaan houden en gewoon gaan toekijken hoe Bengaals vuur in een ander vak wordt aangestoken. Daar geloof ik niet meteen in.


Ik blijf het ook herhalen: het slaat nergens op om te stellen dat voetbal en rook en vuurwerk bij mekaar horen. Alsof dat nodig zou zijn om sfeer in stadions te maken. Op het WK, het EK, in de Premier League, in de Champions League... Overal ben ik al geweest met een daverende, adembenemende sfeer, zonder ook maar één rookpluim.


Voor mij is dat echt niet nodig. Doe maar eens een enquête bij de fans en er zal blijken dat de overgrote meerderheid zal zeggen: wij willen dat niet.

Gerelateerd:

Peter Vandenbempt