Anderlecht haalt opgelucht adem met zuinige zege na sterk slot van Eupen

 1. 37' - Verv. Lior Refaelov door Kristian Arnstad
 2. 28' - Verv. Loïc Bessile door Rune Paeshuyse
 3. 9' - Geel - Gary Magnée
 1. 87' - Verv. Moussa Ndiaye door Hannes Delcroix
 2. 84' - Verv. Konan N'Dri door Antonio Davo
 3. 84' - Verv. Yentl Van Genechten door Ibrahim Diakite
 4. 77' - Verv. Benito Raman door Mario Stroeykens
 5. 77' - Verv. Majeed Ashimeru door Marco Kana
 6. 74' - Verv. Djeidi Gassama door Smail Prevljak
 7. 50' - Doelpunt - Benito Raman (0 - 1)
50'goalBenito Raman0 - 1

Anderlecht heeft een 9 op 9 gepakt en lanceert zich zo weer volop in de strijd om de Europe Play-offs. Benito Raman maakte het verschil na de pauze, maar het was bibberen om die krappe voorsprong vast te houden tot het eind. In het slot kwam Eupen verschillende keren dicht bij de gelijkmaker.

Eupen - Anderlecht in een notendop

 • Sleutelmoment: In de slotfase beseffen ze bij Eupen plots dat ze zelf ook kunnen voetballen. Magnée, Prevljak en Davo krijgen nog prima kansen op de 1-1, maar die valt uiteindelijk niet.
 • Man van de Match: Majeed Ashimeru speelde een bijzonder energieke wedstrijd en was vooral in de recuperatie van levensbelang voor Anderlecht. Na zijn wat vreemde vervanging vielen er bij de bezoekers opvallend meer gaten.
 • Opvallend: Gaan winnen aan de Kehrweg is geen sinecure voor Anderlecht. Dit is pas de tweede keer op acht pogingen dat het lukt. De vorige keer, in 2017, ging het evenmin van harte.

Anderlecht heeft geen overschot in Eupen

Nog voor de aftrap kreeg Anderlecht een opdoffer te verwerken. Slimani ontbrak bij de bezoekers, die daardoor geen kapstok hadden om hun spel aan op te hangen. Een potig Eupen maakte daar met een hele reeks overtredingen handig gebruik van.

 

Bij Anderlecht was niks te merken van het vlotte voetbal van voor de interlandbreak. Gevaar creëren zat er niet in, en paars-wit mocht aan de overkant blij zijn dat Gassama tot twee keer toe de bal niet goed voor zijn voet wist te leggen. Verder dan schotjes van Amuzu en N'Diaye en een terecht afgekeurde goal van Raman kwam Anderlecht voor de pauze niet.

 

Ook in de tweede helft was het povertjes, tot Raman een vrije trap achterwaarts over Moser kopte. De 0-1 luidde een beter paars kwartier in. Amuzu en Vertonghen besloten te wild, Arnstad dwong Moser met een geborstelde plaatsbal tot een prachtige redding. Dan was het afgelopen wat Anderlecht betrof.

 

Na een plotse kopbal van Lambert tegen de paal ging Eupen steeds meer in zichzelf geloven. In het slot joegen de Panda's de bezoekers nog de stuipen op het lijf. Een schicht van Magnée en een listig schot van Prevljak scheerden bijzonder nipt langs de paal. Davo knalde de laatste kans onhandig naast.

Riemer: "Scheids moet spelers beter beschermen"

Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Ik zeg altijd dat ik geen probleem heb met lelijk winnen, maar wat ik zag in onze laatste 20 minuten, was gewoon niet goed genoeg. We verloren controle in een potige wedstrijd waar de scheidsrechter liet begaan."

 

"Ik zei tegen de scheidsrechters dat het leuk was dat ze lieten doorvoetballen, maar dat er geen slachtoffers mogen vallen. Ze moeten ons ook een beetje beschermen. Dat deden ze niet, zo verloren we Refaelov nog voor rust."

Edward Still (trainer Eupen): "We hebben er alles aan gedaan om minstens een punt te pakken. We kregen daar ook de kansen voor en gaven zelf niet veel weg. We ontbraken ook het geluk, want met de mentaliteit en inzet zat het wel goed."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 95. Einde! Anderlecht heeft op het veld van Eupen een belangrijke zege uit de brand gesleept. Het moest na een goal van Raman wroeten tot op het einde in de Oostkantons. .
 3. tweede helft, minuut 93. Geen gelijkmaker! Prevljak krijgt dé kans op de 1-1! De sluipschutter van Eupen rolt een plagerig schotje voorbij Verbruggen, maar ook voorbij de verste paal. .
 4. tweede helft, minuut 91. Debast jast een bal zomaar over de zijlijn. Er sluipt toch paniek in de rangen bij Anderlecht. .
 5. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 6. tweede helft, minuut 89. Er komen vijf minuten bij. Het kan altijd nog. Glenn Martens op Sporza Radio.
 7. tweede helft, minuut 88. Schicht van Magnée! Waar zat dit Eupen zo lang? Magnée neemt een diepe bal aan en ziet zijn ziedende schot nipt voorlangs vliegen. .
 8. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Anderlecht, Hannes Delcroix erin, Moussa Ndiaye eruit
 9. tweede helft, minuut 87. Echt in de problemen komt Anderlecht voorlopig niet, maar comfortabel voetballen is het ook niet voor paars-wit. De bal in de ploeg houden wordt steeds lastiger. .
 10. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij KAS Eupen, Antonio Davo erin, Konan N'Dri eruit
 11. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij KAS Eupen, Ibrahim Diakite erin, Yentl Van Genechten eruit
 12. tweede helft, minuut 84. Bij Eupen komen Diakité en Davo in de ploeg. Krijgt Anderlecht het nog heet in de slotfase? .
 13. Verrekking of krampen? Voor Van Genechten zit de wedstrijd er blijkbaar op. . tweede helft, minuut 82.
 14. tweede helft, minuut 79. Vers paars bloed. Kana en Stroeykens moeten de vaart er weer in krijgen bij de bezoekers. .
 15. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Anderlecht, Mario Stroeykens erin, Benito Raman eruit
 16. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Anderlecht, Marco Kana erin, Majeed Ashimeru eruit
 17. Daar is Lambert! Bijna komt de gelijkmaker uit de lucht gevallen! Lambert verlengt een vrije trap tegen de paal. Geen vijfde kopbalgoal voor de centrale verdediger van Eupen. . tweede helft, minuut 76.
 18. tweede helft, minuut 75. Prevljak moet doeltreffender zijn dan Gassama. De Bosniër krijgt een dik kwartier om zich te bewijzen. .
 19. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij KAS Eupen, Smail Prevljak erin, Djeidi Gassama eruit
 20. tweede helft, minuut 72. Schotje van Vertonghen. Na een onderschepping kan Vertonghen oprukken. De recordinternational slaagt er niet in om zijn schot te kadreren. .