Ga naar de inhoud

Pro League wil proefproject met gecontroleerd vuurwerk in stadions: "Naar fans geluisterd"

 vr 31 maart 2023 08:32
" "
Heel wat wedstrijden werden dit seizoen, vooral voor het WK, verstoord door vuurpijlen. Hier Charleroi-Kortrijk.

De Pro League, de vereniging van profclubs in het voetbal, wil starten met een proefproject om vuurwerk gecontroleerd toe te laten in voetbalstadions. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd door CEO Lorin Parys. "Als Binnenlandse Zaken groen licht geeft, mikken we op begin volgend seizoen."

Het proefproject gaat gepaard met een hele resem voorwaarden. Het vuurwerk zou niet gebruikt mogen worden tijdens wedstrijden en zou enkel toegelaten zijn in bepaalde zones zonder publiek.

Enkel meerderjarige supporters zouden het vuurwerk mogen afsteken en die fans moeten bij de brandweer een opleiding volgen.

Vuurpijlen of rookbommen die veel hinder veroorzaken, blijven verboden.

Parys: "Zijn in gesprek met Binnenlandse Zaken"

CEO Lorin Parys van de Pro League geeft wat toelichting bij het idee. Vanwaar komt het? "We hebben heel goed naar de fans geluisterd, zowel de fans die graag dit soort beleving willen als deel van een match, als de fans die willen dat de veiligheid in de stadions gegarandeerd is."

Het voorstel van een gecontroleerd proefproject is al een tijdje geleden gedaan, zegt Parys. Maar het komt nu in de actualiteit, omdat er in Frankrijk afgelopen week een gelijkaardig wetgevend initiatief in het Staatsblad verscheen.

"We zijn met het ministerie aan Binnenlandse Zaken aan het bespreken hoe we er op een heel gecontroleerde manier willen voor zorgen dat we met pyrotechnisch materiaal aan de slag kunnen in een stadion."

Op een vooraf afgesproken plaats en tijdstip door meerderjarige supporters die een opleiding hebben gevolgd bij de brandweer.

CEO Pro League Lorin Parys

De Pro League heeft alvast een paar afspraken gemaakt met de supporters: "Het moet gaan om meerderjarige supporters die geregistreerd zijn bij de club en die een opleiding hebben gevolgd bij de brandweer. Ze moeten ook kundig zijn op EHBO-vlak."

Ook voor plaats en tijd gelden voorwaarden: "Dat zou gebeuren op een vooraf afgesproken locatie in het stadion, maar niet tijdens de wedstrijd, wel op een afgesproken tijdstip."

En natuurlijk moeten politie en brandweer ook hun goedkeuring geven.

Parys rekent nu op een goedkeuring van het ministerie van Binnenlandse Zaken om het proefproject effectief in gang te zetten. "We willen zo proberen een veilige en heel sfeervolle beleving zorgen in het stadion."

De aanpak moet een antwoord bieden op de vele incidenten met vuurpijlen eerder dit seizoen, waarbij wedstrijden werden stopgezet. Denk maar aan Charleroi-KV Mechelen en Standard-Anderlecht.

Dit seizoen is te kort dag voor het proefproject, beseft Parys: "Als we een positief antwoord krijgen van Binnenlandse Zaken mikken we op begin volgend seizoen."