7. 80' - Doelpunt strafschop - Hugo Cuypers (1 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 32 - 08/04/23 - 20:46
80'
Hugo Cuypers
80'
1 - 1

KAA Gent heeft een erg kostbaar punt gepakt tegen Union. Dankzij de penaltygoal van Cuypers telt het evenveel punten als Club Brugge, maar blijft het op een vierde plek kamperen op basis van gewonnen wedstrijden. Een belangrijke goal, want het is de eerste keer dat Gent kan scoren tegen Union sinds de vicekampioen opnieuw in eerste klasse speelt.

AA Gent - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: AA Gent bijt na de vroege tegengoal zijn tanden stuk op het onwrikbare Union-blok, maar in de slotfase komt dan toch de verlossing. Na hands van Lynen op een schot van Castro-Montes gaat de bal op de stip en Cuypers zet de strafschop feilloos om.

• Man van de match: Jean Thierry Lazare was meteen op de afspraak in de Ghelamco Arena. Op aangeven van Boniface trof hij na nog geen minuut al raak, op bijzonder knappe wijze bovendien. Keerzijde van de medaille: kort voor de rust viel de doelpuntenmaker geblesseerd uit.

• Opvallend: Gent is er voor het eerst sinds de terugkeer van Union op het hoogste niveau in geslaagd om te scoren tegen de Brusselse club. Vorig seizoen verloor het thuis met 0-2, in het Dudenpark werd het een scoreloos gelijkspel. Dit seizoen ging het bij Union met 2-0 onderuit en in de kwartfinale van de beker werd het zelfs 4-0 in het Joseph Marienstadion.

Union grijpt Gent meteen bij de keel

Wat. Een. Blitzstart. Na nauwelijks een minuut stond Union al op voorsprong in de Ghelamco Arena. Boniface zette Samoise in de wind en legde de bal vanaf de achterlijn goed terug op Lazare. Die kapte Okumu knap uit en ramde de 0-1 voorbij de kansloze Nardi.

Een ijskoude douche voor Gent, dat wel meteen reageerde. Odjidja vond Cuypers aan de tweede paal, maar die kreeg de bal niet voorbij Moris. Dichter bij de gelijkmaker kwam Gent niet meer in de eerste helft, de thuisploeg speelde te slordig om Union te ontwrichten.

Van de bezoekers bleef wél dreiging uitgaan. Nardi moest ingrijpen op een lage knal van Adingra, terwijl een afgeweken afstandsschot van Boniface nipt naast zeilde. Ook Lazare zette de Gentse doelman nog eens aan het werk, maar de doelpuntenmaker viel kort voor de rust wel geblesseerd uit.

Cuypers schiet Gent weer voorbij Club

Gent zette alles op alles om het tij te keren in de tweede helft. Bij een scherp verdedigend Union bleef de organisatie op punt, de bezoekers kwamen niet in de problemen en gaven nauwelijks kansen weg. Cuypers mikte naast, Orban besloot slap op Moris.

Een kwartier voor het einde kantelde de wedstrijd toch nog. Oog in oog met Moris liet Cuypers het opnieuw afweten in de afwerking, maar na hands van Lynen op de herneming van Castro-Montes ging de bal op de stip. Herkansing voor Cuypers en die zette de strafschop feilloos om: 1-1.

Bij Union dachten ze ongetwijfeld terug aan een fase in de eerste helft, toen de VAR niet ingreep bij hands van De Sart op een voorzet van Lazare.  Gent gaf het puntje niet meer uit handen en springt zo weer over Club Brugge naar de vierde plaats. Union laat de kans liggen om naast Racing Genk aan de leiding te komen.

Geraerts: "Ofwel fluit je aan beide kanten penalty ofwel niet"

• Hein Vanhaezebrouck (trainer AA Gent): "Ik denk dat het een terecht punt is. Union is aan een verschroeiend tempo gestart, dat hadden wij beter kunnen doen. Wij hebben ook wel onze kansen gehad, maar zij waren efficiënter. De overtuiging die er bij Lazare was, ontbrak bij onze kansen. Jammer, want we hadden al in de eerste helft het evenwicht kunnen herstellen en zo zou de wedstrijd spectaculairder geweest zijn. Nu koos Union ervoor om na de rust in te zakken en de voorsprong te verdedigen. In het begin van de tweede helft hadden we duidelijk controle, maar we creëerden te weinig. Cuypers laat dan die reuzenkans liggen en meteen daarna scoort hij met die penalty. Daarna hebben ook wij voor een meer defensieve organisatie gekozen en niks meer weggegeven. Beide ploegen waren tevreden met dat punt. De strijd voor de vierde plaats wordt niet vandaag beslist, maar de komende twee weken. We zijn tevreden en blijven de controle hebben, maar er wachten ons nog twee moeilijke opdrachten tussen twee lastige Europese wedstrijden in."

• Karel Geraerts (trainer Union): "Wij zijn niet tevreden met een punt, wij waren gekomen voor drie punten. In de eerste helft stonden we heel goed te voetballen, goed georganiseerd ook. We hebben veel mogelijkheden in de omschakeling gehad om toch meer dan één keer te scoren. Onze tweede helft was minder goed, maar we stonden wel heel sterk georganiseerd. Gent heeft maar één of twee kansen kunnen creëren in een thuiswedstrijd. Misschien zullen we ooit blij zijn met een punt, maar nu voel ik toch vooral ontgoocheling. Mijn mening over de penalty is heel simpel: ofwel fluit je aan beide kanten penalty ofwel aan beide kanten geen penalty. Het zijn dezelfde mensen die aan de VAR-knoppen zitten, met dezelfde gedachtengang. Jammer genoeg werd er maar één penalty gefloten."

90+5'

Een zucht van opluchting bij AA Gent. De lastige klip is omzeild. Dankzij een gelijkspel tegen Union springt het weer over Club Brugge naar de vierde plaats. Het duikt zo in polepositie de eindsprint richting Champions' Play-offs in. Gent beet na de vroege tegengoal nochtans lang zijn tanden stuk op Union. Hands van Lynen en een penaltygoal van Cuypers zorgden alsnog voor een punt. Union laat de kans liggen om naast leider Racing Genk te komen.

90'

4 minuten extra

De Gentse supporters moeten nog 4 minuten in spanning toekijken. In Brugge zullen ze wellicht duimen voor een late treffer van Union.

90'

88'

Zijn beide ploegen tevreden met een puntendeling? Daar lijkt het voorlopig wel op. De risico's worden geschuwd.

85'
83'

Geen sterke wedstrijd voor Orban. Hij wordt naar de kant gehaald en maakt daarbij bijzonder veel misbaar. Nurio is zijn vervanger.

82'

Gent weer in de top vier

Bij Club Brugge zullen ze even vloeken. Bij deze tussenstand springt Gent immers weer over de regerende landskampioen naar de vierde plaats en een ticket voor de Champions' Play-offs.

81'
80'
penalty
80'
80'

Cuypers brengt Gent langszij!

Alle druk op de schouders van Cuypers, maar hij kraakt niet. De aanvaller schuift de bal beheerst centraal in doel. Moris kiest een hoek en is geklopt.

80'
79'

Penalty!

De beelden spreken voor zich. Het reglement moet gevolgd worden en dus gaat de bal op de stip. Lynen krijgt ook nog geel.

78'

Penalty?

Gaat de bal op de stip voor Gent? Bij de herneming van Castro-Montes ging de bal tegen de arm van Lynen. Boterberg moet naar de beelden gaan kijken. Intussen heeft Vertessen ook geel gekregen voor een slag in het gezicht van Okumu.

76'

Bijna 1-1

Gent komt plots bijzonder dicht bij de gelijkmaker! Na een knappe dribbel steekt Castro-Montes de bal goed door naar Cuypers, maar Moris kan de aanvaller met een knappe redding nog net van een goal houden. Castro-Montes kan uithalen in de herneming, maar weer voorkomt Moris een treffer. De doelman kan de bal maar net óp de doellijn klemmen.