Ga naar de inhoud

Vincent Kompany en Anderlecht zetten punt achter samenwerking: "Fierheid overheerst"

Vincent Kompany als trainer van Anderlecht.

Een nieuw hoofdstuk in het Lotto Park: de wegen van Vincent Kompany en Anderlecht scheiden. De ex-Rode Duivel begon er in de zomer van 2019 aan zijn trainerscarrière. Eerst nog in combinatie met een rol als verdediger, een jaar later als hoofdcoach. Maar nu is het sprookjeshuwelijk voorbij. Het is nog niet duidelijk wat de volgende stap in de carrière van Kompany zal worden, al wordt hij in de Engelse pers nadrukkelijk gelinkt aan Burnley. "Fierheid overheerst", reageert Vincent Kompany op de website van paars-wit.

De voorbije jaren was hij als coach een van de belangrijkste uithangborden van Anderlecht: Vincent Kompany. Maar daar komt nu dus een einde aan. De trainer en de club stoppen hun samenwerking. "In onderling overleg", klinkt het.

 

Als Brusselaar is Kompany een kind van het huis. Hij debuteerde op zijn 17e in het eerste elftal, maar koos na drie jaar in het shirt voor een avontuur in het buitenland, eerst bij Hamburg dan bij Manchester City.

 

Tot er in mei 2019 verrassend nieuws kwam. Kompany keerde terug naar de club van zijn hart om er de rol van speler en trainer te combineren. Na een jaar bleek die combinatie te moeilijk en koos hij definitief voor de rol van T1. 

 

In zijn eerste seizoen als hoofdcoach, 2020-2021, werd Anderlecht 3e in de reguliere competitie en zakte het nog een plek in de play-offs. Dit jaar sloot paars-wit de Champions' play-offs af op plek 3. Het verloor ook de finale van de Croky Cup.

 

In de zomer van 2020 had hij zijn handtekening gezet onder een contract voor 4 seizoenen als hoofdcoach, maar dat doet hij dus niet uit. Na twee jaar zit de samenwerking erop.

 

De voorbije weken circuleerden er al geruchten dat Kompany naar een club in het buitenland zou kunnen, maar officieel is er over zijn toekomst nog niets geweten. In de Engelse pers wordt de trainer wel nadrukkelijk in verband gebracht met Burnley, dat onlangs degradeerde uit de Premier League.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kompany: "Fierheid overheerst"

"De club en de coach hebben samen het afgelopen seizoen geanalyseerd en de toekomstplannen besproken. Daarbij is gezamenlijk beslist om de wegen te laten scheiden. Dit gebeurt met veel wederzijds respect en dankbaarheid voor wat er samen bereikt werd", laat Anderlecht weten in een mededeling.

"De club wil Vincent Kompany oprecht al het beste wensen in zijn verdere carrière als coach. Hij was, is en blijft een icoon van de club en zal altijd een thuis vinden bij Royal Sporting Club Anderlecht."

Op de website van de club reageert Kompany ook zelf. "“Vandaag overheerst maar één gevoel: ik ben fier dat ik dit nieuwe hoofdstuk ben kunnen starten bij de club van mijn hart. Ik ben nu speler en coach van RSC Anderlecht geweest, maar ik blijf vooral een trouwe supporter van paars-wit."

CEO Peter Verbeke: "Vincent was een essentieel onderdeel van de heropbouw van het vernieuwde RSC Anderlecht. Hij heeft professionalisering en expertise bijgebracht en is ook belangrijk geweest in de ontwikkeling van jonge spelers. De club zal op deze fundamenten verder bouwen."

Het slotwoord op de website van Anderlecht is voor voorzitter Wouter Vandenhaute. "De club en de coach mogen trots zijn op de samenwerking. Ik heb alle vertrouwen in ons beider toekomst. Vincent Kompany zal ook zonder RSC Anderlecht slagen, en RSC Anderlecht zal ook zonder Vincent Kompany slagen", aldus Vandenhaute.