Ga naar de inhoud

EK judo - Duyck, Willems en Carrao sneuvelen in tweede ronde: "Stiekem van medaille gedroomd"

 vr 26 april 2024 15:16
" "
Gabriella Willems in Zagreb.

Ook de tweede dag van het EK judo in Zagreb heeft geen Belgische medailles opgeleverd. Zowel Jarne Duyck (-81 kg), Gabriella Willems (-70 kg) als Alessia Carrao (-63kg) geraakten niet voorbij hun tegenstander in de tweede ronde.

belgen op vrijdag
mannen -81 kg Jarne Duyck uitgeschakeld in 2e ronde  
vrouwen -63 kg Alessia Carrao uitgeschakeld in 2e ronde  
  -70 kg Gabriella Willems uitgeschakeld in 2e ronde  

Opsteker na lange blessure voor Willems

Gabriella Willems (IJF-31) kwam voor het eerst in maanden opnieuw in competitie na een lange knieblessure. In aanloop naar dit EK had de Waalse nog maar weinig intensief kunnen trainen. Het was dus afwachten hoe ze zich voelde op de mat in Zagreb.

 

In haar eerste ronde moest ze meteen aan de bak tegen de nummer 11 op de wereldranking, de Russin Madina Taimazovo. "Ik was nog gespannen, zelfs wat bang om me pijn te doen", vertelde Willems.

Dat uitte zich in een voorzichtig begin van de wedstrijd. Na twee bestraffingen voelde onze landgenote dat ze een versnelling hoger moest schakelen. Ze viel zelf meer aan en counterde haar Russische tegenstander op het perfecte moment. Een mooie ippon en een plaats in de tweede ronde waren daar het resultaat van.

Ik weet dat ik die counter onder de knie heb, maar heb gewoon nog onvoldoende kunnen trainen na mijn blessure

Gabriella Willems

De Portugese Joana Crisostomo (IJF-52) leek op papier een makkelijkere klus. Willems had duidelijk vertrouwen getankt en ging zelf agressiever op zoek naar controle en aanvallen. Maar na een minuut vechten ging het mis. "Ik weet dat ik die actie kan, maar heb er gewoon nog niet genoeg op kunnen trainen", verklaart ze achteraf. Met een goede Uchi Mata (heupworp) maakte de Portugese zo een einde aan het EK van Willems.


"Ik heb op dit moment gewoon nog niet goed genoeg kunnen trainen. Het was leuk om de sfeer terug te voelen van een groot kampioenschap en ik had ook echt zin om te vechten. Een kamp winnen is goed, maar twee of drie kampen was mooier geweest. Het positieve is dat ik geen blessure heb. Er komen nog wedstrijden aan en ik kijk ernaar uit om daar te tonen wat ik kan."

Duyck: "Was voor meer naar hier gekomen'

Jarne Duyck wilde bewijzen dat hij zijn plaats verdiende tussen de toppers in de koningsklasse, de categorie tot 81 kilogram. In zijn eerste ronde was de 21-jarige vrijgeloot, in de tweede ronde nam hij het op tegen de Portugees Anri Egutidze (IJF-54).

"Ik kende hem van op trainingskamp. Ik wist dat het een harde kamp zou worden en dat zijn linkermouw enorm belangrijk was", vertelt de zilveren medaille van het EK U23 van 2023.

 

"Omdat ik zelf groot ben, is de tegenstand vaak nog sterker dan ik. Conditioneel ben ik dan weer goed, dus ik wilde de kamp zo lang mogelijk maken."

Ik maak een domme fout. Dit resultaat is wel een teleurstelling

Jarne Duyck

Dat leek Duyck ook te lukken. Geen van beide judoka's kon een score laten optekenen en de wedstrijd moest beslist worden in de Golden Score. "Om een tweede shido te vermijden, probeer ik aan te vallen. Ik kwam op mijn knieën terecht en dacht dat het grondgevecht al begonnen was", zegt Duyck.


Een foute inschatting van onze landgenoot. Ondanks zijn geknielde positie ging het rechtstaande gevecht gewoon verder. Iets wat de Portugees niet liet liggen en hem een waza-ari opleverde.


"Ik maak gewoon een domme fout. Ik wilde vandaag een goede kamp vechten tegen iemand uit de top 8 en droomde stiekem zelfs van een medaille. Nu eindigt het hier. Dat is wel een teleurstelling."

Jonge Corrao betaalt leergeld

Voor Alessia Corrao (IJF-72) was het haar eerste EK bij de seniors. In de klasse tot 63 kilogram mocht de 22-jarige dankzij de loting meteen naar de tweede ronde. Tegen de Tsjechische Renata Zachova (IJF-22) vond de jonge Belgische moeilijk openingen, wat haar ook 2 bestraffingen opleverde. Eerst voor eenzijdige grip, daarna voor passiviteit. 

 

Ondanks de moeilijke omstandigheden probeerde Corrao op de grond iets te forceren. "Achteraf gezien had ik daar misschien nog meer moeten doordrukken. Ik was vandaag misschien iets te nerveus en te gefocust op de Kumi Kata", vertelt ze na de kamp.

Corrao wist de kamp wel nog tot de Golden Score te drijven, tot ze in die verlengingen een derde shido kreeg. Opnieuw voor eenzijdige grip. "Ik wist niet dat je daar een straf voor kreeg. Maar dat is mijn eigen fout. Ik moet de regels kennen en aan de arbitrage kan je niks doen."


"Dit was mijn eerste EK en ik was toch wat te gespannen. ik had hogere verwachtingen, dus blijf toch teleurgesteld achter", besluit de Waalse.

Na twee EK-dagen blijven de Belgen dus medailleloos achter. Morgen komen nog drie landgenoten in actie: Sami Chouchi (-90 kg), Toma Nikiforov (-100 kg) en Vicky Verschaere (-78 kg).

EK judo: vrijdag 26 april

15:26

De Belgen zijn uitgeschakeld voor vandaag. Toch nog zin in Belgisch judo? Check dan de aflevering van 'Bert en Bavo gaan olympisch' met Matthias Casse op VRT MAX!

15:15
14:38

Willems baalt na mislukte counter

Ondanks haar lange blessure wilde Willems hier toch meer laten zien:

"Ik wil een counter inzetten die ik gewoon ben van te doen. Maar ik heb gewoon nog te weinig kunnen trainen. Ik was iets te gespannen en had zelfs nog wat schrik om me te blesseren."


"Een kamp winnen is natuurlijk goed, maar twee of drie overwinningen waren beter geweest. Ik heb genoten om de sfeer weer op te snuiven op een groot kampioenschap en kijk er naar uit om opnieuw te laten zien wat ik in mijn mars heb."

14:32

Ik heb gewoon nog te weinig kunnen trainen

Gabriella Willems
14:11

Ook Willems strandt in tweede ronde

Willems begint agressiever aan haar tweede kamp en neemt meteen het initiatief. Ze probeert haar Kumi Kata op te dringen en dreigt met beenvegen. Wanneer ze na een minuut vechten een counter probeert in te zetten, verrast de Portugese onze landgenote met een sterke Uchi Mata (heupworp). Net wanneer Willems wil doorsturen, wipt haar tegenstander op het juiste moment omhoog. Ippon is het verdict, net als de uitschakeling op dit EK.

13:52

Alessia Corrao: "Wist niet dat ik daarvoor bestraft kon worden'

13:47

Corrao blijft gefrustreerd achter na eerste EK

We spreken Alessia Corrao als de eerste emoties al wat verteerd zijn:


"Het was een erg lange en tactische kamp en ik denk dat mijn tegenstander die beter heeft ingedeeld. Ik was super gefocust op de Kumi Kata en dat heeft me op het einde parten gespeeld."


"Op de grond had ik zelf meer moeten doorzetten. Dit was mijn eerste EK en ik was wat te nerveus. Ik moet hier aankomen en vrij zijn, zonder stress."


"Ik wist niet dat ik bestraft kon worden voor die laatste actie. Maar dat is mijn eigen fout. Ik moet de regels kennen en aan de arbitrage kan je niks veranderen. Ik was voor meer naar hier gekomen en blijf toch gefrustreerd achter."

13:46

Ik was te gefocust op de kumi kata en had beter kunnen doen in het grondgevecht

Alessia Corrao
12:57

Een ontgoochelde Jarne Duyck na zijn snelle exit

12:55

Ik kwam voor een goede kamp tegen de top 8, maar mijn EK eindigt in ronde 2 door een domme fout. Dit is toch een teleurstelling"

Jarne Duyck
12:42

Duyck: "Ik maak een stomme fout"

Meteen na zijn kamp treffen we een ontgoochelde Jarne Duyck voor onze camera:


"Ik kende mijn tegenstander van op een trainingskamp, wist dat de wedstrijd hard zou worden en dat zijn linkermouw enorm belangrijk was. In het begin kon ik hem ook goed vastgrijpen, maar aanvallen was moeilijk", analyseert Duyck zelf.


"Ik ben vrij groot, wat maakt dat de tegenstand meestal meer kracht heeft dan ik. Conditioneel ben ik dan weer sterk, dus ik wilde de kamp zo lang mogelijk maken. Dan maak ik een stomme fout in de Golden Score en is het natuurlijk einde verhaal."


"Ik wilde aanvallen om geen tweede bestraffing te krijgen, maar mijn inzet was niet goed genoeg. Ik dacht ook dat het grondgevecht toen al was begonnen (wanneer het grondgevecht begint, kan je niet meer scoren met een worp), maar dat was niet het geval. Mijn tegenstander volgt slim en werpt me nog."


"Ik droomde natuurlijk van een podium, maar ik wilde vooral tonen dat ik het waard ben om hier te staan. Ik ben naar hier gekomen om een goede kamp te vechten tegen de top 8, maar het eindigt in de tweede ronde. Dit resultaat is dus wel een teleurstelling."

12:38

Ook exit Corrao

Ook Alessia Corrao komt niet verder dan de tweede ronde. In haar kamp tegen de Tsjechische Renata Zachova (IJF-22) probeert ze op de counter een score te versieren, maar haar afwachtende houding levert haar een straf voor passiviteit op. 


Rechtstaand loop het moeizaam, op de grond probeert ze opening te vinden. Maar de Tsjechische sluit alles goed af en wanneer Corrao te lang de linkse kraag blijft vasthouden met beide handen, wordt ze nog eens bestraft voor eenzijdige grip.


Geen van beide dames kan scoren, maar na 13 seconden in de Golden Score krijgt onze landgenote een derde en fatale bestraffing aangesmeerd. Einde kamp en einde EK.

12:15

Duyck overleeft eerste kamp niet

Afwachtend maar geconcentreerd begint Jarne Duyck aan zijn kamp tegen de Portugees Egutidze (IJF-54). Het is zoeken naar zijn favoriete Kumi Kata (manier van vastgrijpen), waardoor zelf aanvallen in het begin moeilijk is. Wanneer Duyck toch probeert, loopt hij op een shido voor een schijnaanval.


Hij dreigt wel met beenvegen en probeert zo de kamp wel zelf in handen te nemen. Met een behoorlijke poging tot Sumi Gaeshi (offerworp) en goed werk op de grond blijft Duyck dreigen. Na vier minuten wordt er niet gescoord, dus wordt de kamp uitgevochten in de Golden Score.


Duyck probeert verder aan te vallen, maar na een mindere poging komt hij op zijn knieën terecht. De Portugees schakelt slim en gooit onze landgenoot. De waza-ari betekent het einde van het EK van Duyck.

12:03

Portugese horde in ronde 2 voor Willems

Op papier is de volgende tegenstander van Gabriella Willems minder stevig dan de eerste. De Portugese Joana Crisostomo is de nummer 52 van de wereld, maar behaalde nog geen noemenswaardige resultaten bij de seniors. Willems kwam de Portugese in 2021 al een keer tegen en stapte toen als winnaar van de mat.

11:48

Willems wint eerste kamp!

Gabriella Willems begint moeizaam aan haar wederoptreden. Ze vecht afwachtend en laat het initiatief aan haar Russische tegenstander. Twee strafpunten voor passiviteit zijn het signaal om een versnelling hoger te schakelen. Ze gaat op zoek naar openingen en wanneer Taimazova zelf voor drop Seoi-Nage (schouderworp op de knieën) gaat, anticipeert onze landgenote goed. Met een overname gooit ze de Russin plat op de rug. Goed voor winst met Ippon! 

10:57

Geen Casse, wel Grigalashvili in -81 kg

Dat 's werelds nummer 1 Matthias Casse het EK aan zich voorbij laat gaan, wist u wellicht al. De andere grote ster in de categorie tot 81 kilogram staat dan weer voor het eerst dit jaar op de mat. 


Tato Grigalashvili (IJF-2) is regerend wereldkampioen en de te kloppen man op dit EK. Naar zijn vorm is het gissen, want in tegenstelling tot Casse vocht hij dus nog geen enkel toernooi in 2024.


Vorig jaar werd de Georgiër in de finale nog geklopt door de Turk Albayrak. Grigalashvili zal dus uit zijn op revanche. Kan hij een derde Europese titel aan zijn palmares toevoegen?

10:44

Europees en wereldkampioen, maar vandaag fotograaf

Een opvallende fotograaf aan de kant van de mat: Francisco Garrigos. De regerende wereldkampioen kroonde zich gisteren tot Europees kampioen in de -60 kilogram. vandaag verzorgt hij mee de judokiekjes.