Ga naar de inhoud

Deze maand aangeklaagd in corruptiezaak, toch wordt Pedro Rocha voorzitter Spaanse voetbalbond

 vr 26 april 2024 15:13
Pedro Rocha.

Bij gebrek aan tegenstander is Pedro Rocha officieel aangesteld als voorzitter van de Spaanse voetbalbond (RFEF). Een opvallende keuze, want de interim-voorzitter werd eerder deze maand nog aangeklaagd in een corruptiezaak.

Het Spaanse voetbal verkeert al sinds vorige zomer in crisis na de gedwongen kus van toenmalig voorzitter Luis Rubiales aan speelster Jenni Hermoso na de gewonnen WK-finale voor vrouwen.

 

Sindsdien is de rust nog niet teruggekeerd. Vorige maand kwam een corruptiezaak aan het licht, waarin Rubiales wordt beschuldigd van "witwassen, commerciële corruptie, onbehoorlijk bestuur en lidmaatschap van een criminele organisatie".

 

Het onderzoek spitst zich toe op de toewijzing van de Spaanse Super Cup aan Saudi-Arabië. Sinds 2020 wordt de voetbalbeker tussen de nummers 1 en 2 in de competitie en de finalisten van de Spaanse Copa del Rey georganiseerd in het Midden-Oosten.

 

Ook Pedro Rocha, die in augustus overnam van Rubiales als interim-voorzitter, wordt in die corruptiezaak aangeklaagd. Toch werd Rocha als enige kandidaat vandaag aangesteld als officiële voorzitter van de Spaanse voetbalbond.

 

De aanstelling komt een dag na de beslissing van de Spaanse regering om de voetbalbond onder toezicht te plaatsen.

 

De Hoge Raad voor Sport (CSD) richtte een commissie op om de federatie de komende maanden te controleren. Spanje organiseert in 2030 samen met Portugal en Marokko het WK voetbal.

Gerelateerd: