Ga naar de inhoud

Spaanse regering plaatst voetbalbond onder toezicht na reeks schandalen

 do 25 april 2024 15:19
Voormalig Spaans bondsvoorzitter Luis Rubiales.

De Spaanse voetbalfederatie RFEF wordt onder toezicht geplaatst. Met het oog op de organisatie van het WK in 2030 wil de Spaanse regering een einde maken aan de reeks schandalen.

De top van het Spaanse voetbal gaat al een tijdlang gebukt onder een reeks schandalen. Daarom grijpt de Spaanse regering nu in.

 

"De regering heeft deze beslissing genomen vanwege de ernstige situatie waarin de RFEF zich bevindt", klinkt het in een mededeling van de Hoge Raad voor de Sport.

 

"Concreet wordt een toezichtscommissie opgericht, die geleid zal worden door een onafhankelijk bestuur. In het belang van het land, dat in 2030 samen met Portugal en Marokko het WK mag organiseren, zullen zij de komende maanden toezicht houden."   

 

In een corruptiezaak werden voormalig bondsvoorzitter Luis Rubiales en Pedro Rocha, zijn opvolger ad interim, eerder deze maand aangeklaagd. Rubiales moet op maandag 29 april voor de Spaanse rechtbank verschijnen.

 

In die zaak wordt Rubiales beschuldigd van "witwassen, commerciële corruptie, onbehoorlijk bestuur en lidmaatschap van een criminele organisatie". Dat leidde vorige maand al tot de arrestatie van 7 personen, die nadien werden vrijgelaten.

 

Het onderzoek spitst zich toe op de toewijzing van de Spaanse Super Cup aan Saudi-Arabië. De Saudi's zouden zo'n 40 miljoen euro per jaar betalen voor de organisatie. De Kosmos Holding van voormalig topvoetballer Gerard Piqué fungeerde als tussenpersoon bij de deal.   

 

Het Openbaar Ministerie in Spanje heeft eind maart ook 2,5 jaar gevangenisstraf voor Rubiales geëist voor de veelbesproken zoen tijdens het WK voetbal voor vrouwen. 

Gerelateerd: