Ga naar de inhoud

Plottwist in Spaans corruptiedossier: ook Rubiales' opvolger Pedro Rocha aangeklaagd

 vr 12 april 2024 18:39

Het blijft rommelen in de catacomben van het Spaanse voetbal. Pedro Rocha, de opvolger ad interim van Luis Rubiales als voorzitter van de Spaanse Voetbalfederatie RFEF, is op zijn beurt aangeklaagd in de corruptiezaak waarin ook de veelbesproken Rubiales eerder deze week werd gedagvaard.

Een nieuwe wending in het Spaanse corruptiedossier.

Aanvankelijk werd interim-bondsvoorzitter Pedro Rocha nog opgeroepen als getuige in de zaak, maar de onderzoeksrechter heeft hem dan toch aangeklaagd.

 

Rocha is de opvolger van de veelbesproken Luis Rubiales als voorzitter van de Spaanse voetbalfederatie en is ook de enige kandidaat bij de volgende voorzittersverkiezingen op 6 mei.

 

De precieze aanklachten moeten nog gedefinieerd worden, maar het onderzoek spitst zich toe op de toewijzing van de Spaanse Super Cup aan Saudi-Arabië. Dat land is sinds 2020 gastheer voor het toernooi, dat wordt afgewerkt in twee halve finales en een finale.

 

De Saudi's zouden zo'n 40 miljoen euro per jaar betalen voor de organisatie. De Kosmos Holding van voormalig topvoetballer Gerard Piqué fungeerde als tussenpersoon bij de deal. 

Rubiales als spilfiguur

Dinsdag werd al bekendgemaakt dat Rubiales gedagvaard is om voor de Spaanse rechtbank te verschijnen en daar uitleg te geven over de corruptiezaak waarin hij genoemd wordt. 

 

De Spanjaard werd vorige week bij aankomst op het vliegveld van Madrid kortstondig aangehouden, nadat hij was teruggekeerd van een verblijf in de Dominicaanse Republiek.


In deze zaak wordt Rubiales beschuldigd van "witwassen, commerciële corruptie, onbehoorlijk bestuur en lidmaatschap van een criminele organisatie". 

 

Bij LaSexta verklaarde Rubiales dat hij nooit steekpenningen heeft ontvangen.  

 Het Openbaar Ministerie in Spanje heeft eind maart ook 2,5 jaar gevangenisstraf voor Rubiales geëist voor de veelbesproken zoen tijdens het WK voetbal voor vrouwen.

 

De voormalig voorzitter werd eind januari officieel aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Uit onderzoek bleek dat de controversiële kus die Rubiales op de mond van voetbalster Jennifer Hermoso gaf tijdens de WK-medailleceremonie in augustus niet met wederzijdse toestemming was.

Gerelateerd: