Ga naar de inhoud

Na noodgedwongen pauze voor Lisa Vaelen: komen de Olympische Spelen in gevaar voor onze turnsters?

 do 1 februari 2024 16:14
Lisa Vaelen
Lisa Vaelen kan voorlopig niet deelnemen aan competities.

In onze podcast Sporza Daily staan we vandaag stil bij de precaire situatie van Nina Derwael en Lisa Vaelen, de vaandeldraagsters van het vrouwenturnen in ons land. Zowel voor Derwael als voor Vaelen hangen de Olympische Spelen aan een zijden draadje.

Lisa Vaelen: "Ik zit in een vicieuze cirkel"

Lisa Vaelen liet begin deze week weten dat ze de pauzeknop moest indrukken. De bronzenmedaillewinnares op het EK raakt niet verlost van ziektekiemen.

 

Vaelen zelf heeft haar olympische droom even opzijgeschoven. "Telkens ik de draad weer oppik, duurt het een paar weken of zelfs maar enkele dagen voor ik weer ziek word", vertelt de gymnaste in Sporza Daily.

 

"Ik zit in een vicieuze cirkel. Dat is moeilijk, omdat we geen reden vinden, laat staan een verband tussen de ziektes."

 

Vaelen kan de komende weken niet deelnemen aan de Wereldbeker turnen. Een reeks van vier wedstrijden waar gymnasten zich proberen te plaatsen voor de Olympische Spelen.

 

"Er valt veel in het water", pikt onze turnreporter Steffy Merlevede in. "Die Wereldbekers waren een belangrijke kans om dat ticket nog te pakken."

 

"Per toestel worden er twee tickets voor Parijs uitgedeeld. Die kans vervalt helemaal. Vaelens laatste kans ligt nu op het EK in mei en daar staat maar één ticket op het spel."

Lisa Vaelen
Lisa Vaelen met haar bronzen medaille op het EK van vorig jaar.

Nog geen uitgebreide brugoefeningen voor Nina Derwael

Over naar Nina Derwael. Na een schouderoperatie is de olympische kampioene aan de brug met ongelijke leggers nog niet de oude.

 

"Een volledige reeks oefeningen aan de brug heeft ze nog niet kunnen afwerken", vertelt Ruben Neyens, topsportmanager bij de gymfederatie.

 

"Momenteel is het nog niet aan de orde, al werkt Nina er wel naartoe. Haar focus ligt op het Europees kampioenschap, begin mei in Italië."

 

Deelname aan de Wereldbekers sluit Neyens niet uit. Want als Derwael zich voor het EK al kan plaatsen voor de Olympische Spelen, neemt het druk van de ketel voor Lisa Vaelen.

 

Op die manier kunnen de turnsters de hoop levend houden om met z'n tweeën naar Parijs te trekken.

Nina Derwael
Nina Derwael op training aan de balk, niet aan de brug.
Gerelateerd: