Ga naar de inhoud

Waarom Olympische Spelen halen plots moeilijk wordt voor Nina Derwael: "In theorie is het nog mogelijk"

 wo 13 september 2023 16:33

Geen WK turnen in Antwerpen dit jaar voor Nina Derwael. De olympische turnkampioene kampt met een schouderblessure en dat is ook een enorme domper voor Parijs 2024. In een nieuwe aflevering van onze dagelijkse podcast Sporza Daily schatten Steffy Merlevede en Epke Zonderland haar kansen in.

Operatie of niet?

In Tokio pronkte Nina Derwael met goud, maar een nieuwe olympische titel aan de brug met ongelijke leggers in Parijs volgend jaar lijkt plots een stuk moeilijker. Afgelopen week raakte bekend dat een (nieuwe) schouderblessure Derwael weghoudt van het WK in Antwerpen.

 

Dat is een enorme streep door de rekening, nadat ze eerder in het voorjaar ook het EK turnen had gemist door een schouderblessure. "Het is dezelfde schouder, maar niet dezelfde blessure", zegt onze turncommentator Steffy Merlevede.

 

"In maart ging de schouder gedeeltelijk uit de kom, nu - opnieuw bij een afsprong - ging de schouder helemaal uit de kom. Deze week wordt beslist of er een operatie volgt." Want dat is de grote medische vraag: een operatie of niet?

 

Het zal spannend zijn, maar in theorie is het mogelijk en ik hoop voor haar dat het lukt.

Epke Zonderland

Wij vroegen het in onze aflevering van  Sporza Daily aan een ex-collega van Derwael: Epke Zonderland. De Nederlandse olympische kampioen aan de rekstok (in 2012 in Londen) studeert nu voor sportarts en heeft een duidelijke voorkeur.


"Ik ben geen specialist op dat gebied, maar een topsporter als Nina heeft een goeie kans om het met training weer goed te maken. Met een operatie verlies je veel tijd met genezing én het blijft de vraag of je er goed uitkomt."

 

Nu is er ook de onzekerheid over Parijs, die niet bevorderlijk is voor de gemoedsrust. "Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt, dat zal belangrijk zijn", weet Zonderland. "Als je weet waar je aan toe bent, dan kun je weer een plan maken."

 

"Het zal spannend zijn en ook haar medische begeleiding zal het niet honderd procent weten, maar in theorie is het mogelijk en ik hoop voor haar dat het lukt."

"Mentaal is Derwael ijzersterk, maar het lichaam moet meewillen"

Steffy Merlevede ziet één grote troef voor Derwael: "Mentaal is ze ijzersterk, dat hebben we in het verleden al genoeg gezien. Maar het lichaam moet meewillen en als je niet voor een operatie kiest, kan zo'n schouderblessure terugkeren."

 

"Derwael was ook echt hard aan het werken en weer naar haar topniveau aan het toegroeien - op de vier toestellen bovendien. Het is dus een ferme mentale klap voor haar én een klap voor haar weg naar de Olympische Spelen van Parijs."

 

Want het Belgische vrouwenteam moet zich op het WK in Antwerpen kwalificeren zonder Derwael en Lisa Vaelen. Als dat niet lukt, dan blijven er volgend jaar op de Wereldbeker-manches én op het EK nog individuele kwalificatie-opties.

Gerelateerd: