Ga naar de inhoud

Op weg naar Parijs: voor deze medaillekandidaten komen er cruciale maanden aan

 vr 26 januari 2024 12:52

Over exact 6 maanden, op 26 juli, wordt in Parijs de olympische vlam aangestoken. Sommige Belgische medaillekandidaten hebben hun olympisch ticket al op zak, voor anderen komen er belangrijke weken en maanden aan. 

Belangrijke afspraken voor Nafi Thiam en estafettes

Het lijkt vreemd, maar als tweevoudig olympische kampioene is Nafi Thiam nog niet zeker dat ze deze zomer in Parijs haar titels kan verdedigen. En dus komen er belangrijke maanden aan voor Thiam, die daarom past voor het indoorseizoen

 

Thiam heeft zich nog niet kunnen plaatsen, omdat onze landgenote in de huidige selectieperiode (vanaf 31/12/2022) nog geen zevenkamp heeft afgewerkt. Dat is nodig om ofwel de limiet te behalen, ofwel opgevist te worden via de ranking.

 

De meetings in Desenzano (27-28 april) en Götzis (18-19 mei) lijken de beste opties. In juni zijn er ook nog het EK in Rome en Ratingen, waar ze vorig jaar 3 onderdelen afwerkte, maar dat lijkt niet ideaal in de aanloop naar de Olympische Spelen.

 

Het belangrijkste voor Thiam is blessurevrij blijven, want voor een fitte Thiam mag de limiet van 6.480 punten geen probleem zijn. En dankzij haar wereldrecord op het EK indoor vorig jaar raakt ze ook met een minder puntentotaal via de ranking in Parijs. Die ranking wordt afgesloten op 30 juni.

Atletiekfans zetten ook best een kruisje bij het eerste weekend van mei. Want op 4 en 5 mei worden op de Bahama's de World Athletic Relays afgewerkt. Daar moeten de Belgian Cheetahs, de Belgian Tornados en de gemengde estafette zich kwalificeren.

 

Daarvoor moeten ze zich door de reeksen of herkansingen weten te worstelen. In de Bahama's liggen 14 tickets klaar op elk onderdeel: 4x100 meter en 4x400 meter. Als het niet lukt in de Caraïben, dan kunnen de Belgische ploegen nog opgevist worden, als ze bij de top 2 staan op de ranking van niet-geplaatste landen op 30 juni.

Vinden Nina Derwael en Lisa Vaelen een achterpoortje naar Parijs?

Ook een andere Belgische titelverdediger is nog niet zeker van Parijs. De weg naar de Franse hoofdstad loopt niet over rozen voor Nina Derwael. Het wordt voor de olympische kampioene aan de brug een race tegen de tijd om fit te geraken.

 

Door haar schouderblessures en het tegenvallende WK van de Belgische vrouwen moet Derwael via een achterpoortje in Parijs geraken. Daarvoor heeft ze nog 2 kansen: ofwel via de Wereldbekers of via de allroundcompetitie op het EK.

 

Dit voorjaar zijn er 4 Wereldbekermanches: Caïro (15-18/2), Cottbus (22-25/2), Bakoe  (7-10/3) en Doha (17-20/4). De top 2 turnsters uit nog niet-geplaatste landen op één specifiek toestel - waarbij de beste 3 resultaten tellen - boeken hun ticket voor Parijs.

 

Als Derwael niet fit raakt voor die wedstrijden, dan is er het laatste vangnet op het EK in Rimini, begin mei. De turnster - uit een land dat niet geplaatst is voor de teamcompetitie - die de beste score in de allroundcompetitie neerzet, haalt de Olympische Spelen.

 

Ook Lisa Vaelen en Maellyse Brassart willen langs deze wegen Parijs nog bereiken. Die laatste twee staan op de voorlopige deelnemerslijst voor Caïro, de naam van Derwael ontbreekt daar (voorlopig) nog op.

Belgian Cats kunnen zich in eigen land plaatsen

In vergelijking met de turnsters ziet het er voor de Belgian Cats eenvoudiger uit. De Belgische basketbalvrouwen moeten zich begin februari verzekeren van hun deelname aan het olympische toernooi.

 

In een groep met de Verenigde Staten (als wereldkampioen al zeker van Parijs), Senegal en Nigeria moeten de Cats één van de Afrikaanse landen achter zich houden. De opdracht voor de Europese kampioenen is dus duidelijk.

 

Daarvoor krijgen ze de steun van het thuispubliek, want het toernooi wordt afgewerkt in het Sportpaleis in Antwerpen. U kunt de wedstrijden tegen de VS (8/2), Senegal (9/2) en Nigeria (11/2) live bekijken op Sporza.

olympisch kwalificatietoernooi in antwerpen

wedstrijden
Senegal Nigeria 65-72 verslag
Verenigde Staten België 81-79 verslag
Nigeria Verenigde Staten 46-100 verslag
België Senegal 97-66 verslag
België Nigeria 78-61 verslag
Senegal Verenigde Staten 39-101 verslag
stand
    W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 0 +118 6
2. België 2 1 +46 5
3. Nigeria 1 2 -64 4
4. Senegal 0 3 -100 3

De top 3 mag naar de Olympische Spelen.

Nog één kans voor de 3x3 Belgian Lions

In Tokio waren de 3x3 Belgian Lions de Belgische revelatie met de vierde plaats. De goeie prestaties van Team Antwerp op de World Tour smaken naar meer, maar de Belgische ploeg krijgt maar 1 kans om zich te kwalificeren voor Parijs 2024.

 

Alle puzzelstukjes moeten samenvallen tussen 16 en 19 mei op het laatste olympische kwalificatietoernooi in Debrecen (Hongarije). Zestien landen, waaronder echte toplanden, strijden daar om de laatste 3 olympische tickets.

 

De Belgen zijn ondergebracht in een poule met Mongolië, Japan en Polen. Dat kan nog veranderen, want Mongolië en Japan kunnen zich nog op een eerder toernooi verzekeren van olympische deelname.

 

Debrecen brengt alvast mooie herinneringen naar boven voor de 3x3 Belgian Lions, want daar dwongen ze hun ticket af voor de Olympische Spelen in Tokio.

Voor Casse en Kopecky is kwalificatie een formaliteit

Enkele kanshebbers op olympisch eremetaal zijn wel al (zo goed als) zeker van kwalificatie. De Red Lions en Red Panthers wonnen afgelopen week elk hun olympische kwalificatietoernooi.

 

Bashir Abdi kan zich net als taekwondoka Sarah Chaari, zeilster Emma Plasschaert, kajakkers Artuur Peters, Hermien Peters en Lize Broekx zonder zorgen voorbereiden op de Olympische Spelen.

 

Judoka Matthias Casse kan pas op 25 juni officieel zijn ticket voor Parijs boeken, maar als nummer 1 op de wereldranglijst is dat slechts een formaliteit.

 

Voor het wielrennen op de weg kunnen Lotte Kopecky, Wout van Aert en Remco Evenepoel op twee oren slapen. Op de piste is Kopecky nog niet 100 procent zeker. Daarom reist ze in maart nog naar Hongkong om daar een Nations Cup af te werken.

Gerelateerd:

Deze Belgen zijn al zeker van de Olympische Spelen 2024 in Parijs

atletiek
Bashir Abdi marathon lees meer
Koen Naert marathon lees meer
Michael Somers marathon  
Hanne Verbruggen marathon lees meer
Chloé Herbiet marathon lees meer
Cynthia Bolingo 400 meter lees meer
Tibo De Smet 800 meter lees meer
Hanne Claes 400 meter horden lees meer
Alexander Doom 400 meter lees meer
John Heymans 5.000 meter lees meer
baanwielrennen
Achtervolgingsploeg (m) lees meer
ploegkoers (m) lees meer
omnium (m) lees meer
sprint (v) - 2 tickets lees meer
keirin (v) - 2 tickets lees meer
ploegkoers (v) lees meer
omnium (v) lees meer
basketbal
Belgian Cats (v) lees meer
boksen
Oshin Derieuw weltergewicht lees meer
Vasile Usturoi vedergewicht lees meer
gewichtheffen
Nina Sterckx -49-klasse lees meer
hockey
Red Panthers (v) lees meer
Red Lions (m) lees meer
kano/kajak
België (wellicht Artuur Peters) K1 1.000 meter lees meer
België (wellicht Lize Broekx en Hermien Peters) K2 500 meter lees meer
paardensport
3 ruiters (team + individueel) jumping lees meer
3 ruiters (team + individueel) eventing lees meer
3 ruiters (team + individueel) dressuur lees meer
schermen
Neisser Loyola degenschermen lees meer
taekwondo
Sarah Chaari lees meer
turnen
Nina Derwael lees meer
Noah Kuavita lees meer
Luka Van den Keybus lees meer
1 individuele turner lees meer
wielrennen
4 renners wegrit mannen lees meer
4 rensters wegrit vrouwen lees meer
2 renners tijdrit mannen lees meer
1 renster tijdrit vrouwen lees meer
zeilen
Emma Plasschaert ILCA 6 lees meer
Anouk Geurts en Isaura Maenhaut 49er FX lees meer
België (welllicht William De Smet) ILCA 7  
België (wellicht Lefèbvre/Heuninck) 49er lees meer
België Nacra 17 lees meer
zwemmen
Valentine Dumont 200m+400m vrije slag lees meer
Lucas Henveaux 400m vrije slag  lees meer
Roos Vanotterdijk 100m rugslag+100m vlinderslag lees meer
Florine Gaspard 50m vrije slag lees meer