Ga naar de inhoud

Sacoor duikt voor het eerst onder de 45 seconden en loopt olympische limiet: "Euforisch moment"

 zo 9 juni 2024 21:50

België bewijst op het EK atletiek dat het bij de mannen nog altijd toonaangevend is op de 400 meter. Alexander Doom plaatste zich, bijna vanzelfsprekend, voor de finale, maar krijgt daar het gezelschap van Jonathan Sacoor, die voor het eerst in zijn carrière onder de 45 seconden liep. "Dit is het gevolg van eindelijk eens een winter zonder blessures door te maken." 

Jonathan Sacoor was amper 18 jaar toen hij wereldkampioen werd bij de junioren in 45"03. Toen leek het een kwestie van tijd voor hij onder die magische limiet van 45 seconden zou duiken.

Maar uiteindelijk zou het nog 6 jaar duren voor hij daar effectief in zou slagen. In de halve finales van het EK stopte de tijd na zijn baanronde op 44"99, meteen ook goed voor de olympische limiet.

 

"Fantastisch! Super! De olympische limiet, voor het eerst onder de 45 én een finale."

 

"Waar ik zelf het meest tevreden over ben? Dat is alsof je zou vragen wie mijn favoriete kind is. Dat is heel moeilijk. De combinatie zorgt voor een volledig euforisch moment."

 

Waarom heeft Sacoor zo lang moeten wachten om eindelijk die 45-barrière te slechten? "Eindelijk kon ik blessurevrij blijven. Eindelijk heb ik eens een winter volledig kunnen doortrainen zonder onderbreking, voor het eerst in 4 jaar. Dat maakt een wereld van verschil."

Doom: "Job done"

Alexander Doom was het bijna aan zijn stand verplicht om zich net als Jonathan Sacoor voor de finale te plaatsen. "Een goeie tijd en geplaatst voor de finale: job done", zag hij het zelf ook zakelijk.

 

"Ik ga in de finale proberen om nog iets sneller te starten. Mijn bocht was ook iets minder, maar in de laatste rechte lijn kon ik nog goed doortrekken."

 

Wat zal dat geven in de finale? "Er wordt nu iets meer met mij rekening gehouden, maar ik denk dat ik daar redelijk goed mee omga. Het veld ligt heel erg open. Er wordt snel gelopen."

 

Ook dus door Sacoor. "Onder landgenoten is er toch altijd wat concurrentie, maar ik ben heel blij voor hem. Hij keek ernaar uit om voor het eerst onder die 45 seconden te lopen."   

Gerelateerd: