Ga naar de inhoud

EK atletiek: Doom en Sacoor naar finale 400m, geen stunt voor Nkansa en Rosius in halve finales 100m

 zo 9 juni 2024 20:56

Twee Belgen in de finale van de 400 meter, dat is de opmerkelijke oogst van de derde dag op het EK atletiek in Rome. Topfavoriet Alexander Doom loste de verwachtingen in, maar Jonathan Sacoor oversteeg zichzelf en dook voor het eerst onder de magische grens van de 45 seconden. In de halve finales van de 100 meter konden Rani Rosius en Delphine Nkansa, ondanks een persoonlijk record, niet stunten. Ook voor Helena Ponette was de halve finale het eindstation op de 400 meter.

Finaleplaats, persoonlijk record én olympisch ticket. Jonathan Sacoor kreeg het allemaal voor elkaar in een magische race in de halve finales van de 400 meter. Met een topchrono van 44"99 dook hij voor het eerst onder de grens van de 45 seconden.

Alexander Doom leek als topfavoriet een certitude voor de finale en loste de verwachtingen helemaal in. De indoor wereldkampioen had duidelijk geen last van stress en snelde in zijn halve finale overtuigend naar winst in 44"87.

Een derde Belg in de finale kwam er niet. Dylan Borlée zette met 45"46 wel een seizoensbeste neer, maar hij werd daarmee pas zesde in zijn halve finale.

Gerelateerd:

Rani Rosius had een stunt nodig om de finale van de 100 meter te halen en die kwam er niet. Rosius werd vijfde in haar halve finale in 11"25, iets trager dus dan de 11"20 waarmee ze haar reeks gewonnen had.
 

Rosius baalde na afloop. "Ik had hier sneller willen lopen. Ik heb vier mispassen gezet, de concentratie was niet wat ze moest zijn. Het was wat rommelig, ik was niet in de zone zoals gisteren. Mijn EK is wel al geslaagd en er komen nog aflossingen."

Ook voor Delphine Nkansa was de 100 meter-finale te hoog gegrepen. Ze werd in haar halve finale wel knap vier in 11"21, een persoonlijk record. Toch was ze ontevreden. "Ik ben enorm ontgoocheld. Op training heb ik veel betere dingen laten zien. Een PR is goed, maar het had meer moeten zijn."
 

Helena Ponette stond dan weer tot haar eigen verbazing in de halve finales van de 400 meter. Ondanks haar uitschakeling in de reeksen werd ze na enkele forfaits opgevist. De finale halen zat er niet in, maar ze werd in haar halve finale wel knap vierde in 51"65, goed voor de 11e tijd van de 24 halve finalisten.

"Ik kreeg pas om 13u het bericht dat er een baan vrij was. Ik heb meteen overlegd met mijn coach en Carole Bam (coach Cheetahs, red.) of het een goed plan was om te lopen. Gisteren was ik toch teleurgesteld, omdat ik het gevoel had dat ik het niveau had voor de halve finales. Dat heb ik vandaag ook kunnen aantonen."

Belgen op 9 juni (avond)
400 meter (v) Helena Ponette halve finales  51"65 (11e)
400 meter (m) Dylan Borlée halve finales 45"46 (out)
  Alexander Doom halve finales 44"87 (naar F)
  Jonathan Sacoor halve finales 44"99 (naar F)
100 meter (v) Delphine Nkansa halve finales 11"21 (out)
  Rani Rosius halve finales 11"25 (out)

Asher-Smith eist haar troon weer op

De derde atletiekavond in het Stadio Olimpico leverde een paar verrassingen, maar ook veel verwachte kampioenen op. Al ging het niet zonder slag of stoot. Zo slaagde Wojciech Nowicki er pas bij zijn laatste worp in om zijn titel in het hamerslingeren te verlengen.

In het hink-stap-springen sloeg de schrik dan weer om het hart bij topfavoriete Ana Peleteiro-Compaoré toen de Turkse Tugba Danismaz haar passeerde, maar de Spaanse zette de puntjes op de i en pakte toch het goud.

In het hoogspringen hoefde Jaroslava Mahoetsjich zich nooit zorgen te maken. De Oekraïense sprong autoritair naar haar tweede Europese titel. De nog maar 18-jarige Servische Angelina Topic deed met zilver één plaats beter dan twee jaar geleden in München.

 

De 3.000 meter steeple bij de vrouwen en de 800 meter bij de mannen leverde Franse triomf op met Alice Finot en Gabriel Tual. Op de 1.500 meter moest het een Brits feestje worden met toppers als Jemma Reekie en Georgia Bell, maar die lieten zich aftroeven door de dolgelukkige Ierse Ciara Mageean. Bell moest vrede nemen met zilver, Reekie werd zelfs pas vijfde.

In de finale van de 100 meter maakte Dina Asher-Smith het waar. De Britse kon een zwakke start nog rechtzetten en kroonde zich voor de tweede keer tot Europees kampioene op het koninginnennummer, na haar goud in 2018 in Berlijn. Het zilver was voor de Poolse Ewa Swoboda, terwijl Zaynab Dosso met brons de Italiaanse medailleoogst verder aandikte.

EK 2024: 9 juni (avondsessie)

23:02

Tot morgen!

Met de ontknoping in de finale van de 100 meter bij de vrouwen zetten we een punt achter de derde dag van het EK atletiek. We onthouden vooral de Belgische weelde op de 400 meter bij de mannen.

Alexander Doom loste daar de verwachtingen in en stootte overtuigend door naar de finale. Jonathan Sacoor dook voor het eerst onder de 45 seconden en pakte zo een finale- én olympisch ticket.

Een derde Belg in de finale kwam er niet. Dylan Borlée zette met 45"46 wel een seizoensbeste neer, maar hij werd daarmee pas zesde in zijn halve finale.

In de halve finales van de 100 meter was er geen stunt voor Rani Rosius en Delphine Nkansa. Ook voor Helena Ponette was de halve finale het eindstation op de 400 meter.

23:01

Haar eerste passen waren dramatisch, maar ze bleef rustig en kwam dan toch nog op snelheid om het goud te pakken.

Eline Berings
23:00

Asher-Smith zet trage start nog recht en wint goud op de 100m

22:59

Asher-Smith pakt goud!

Dina Asher-Smith liet in de halve finales al zien dat ze in topvorm is en ondanks een zwakke start pakt ze ook gewoon goud in de finale. De Britse triomfeert in 10"99.

De strijd voor zilver en brons is een nagelbijter. Swoboda is uiteindelijk tweede, het brons is voor Dosso.

22:58

Het zou goed zijn als die beslissingen eens toegelicht worden. Nu blijft het allemaal onduidelijk.

David Naert
22:58

Gele kaart voor Kambundji

Opvallend, het blijft bij een gele kaart voor Kambundji. De Zwitserse komt met de schrik vrij.

22:57

Het ziet er niet goed uit voor Kambundji. Dat zal een rode kaart worden.

Eline Berings
22:56

Valse start!

Oei, de apotheose van deze avond begint met een valse start. Het is Kambundji die te snel weg was.

22:51

Wie pakt goud in koninginnennummer?

Gisteren pakte Ditaji Kambundji zilver op de 100 meter horden, vanavond maakt ook oudere zus Mujinga kans op eremetaal in de finale van de 100 meter. Twee jaar geleden in München moest de Zwitserse nog vrede nemen met zilver, achter de Duitse Gina Lückenkemper.

De titelverdedigster is ook vanavond weer van de partij, maar de Britse Dina Asher-Smith lijkt de beste kaarten te hebben. Zij speelde twee jaar geleden haar Europese titel kwijt in München.

22:48

Mageean troeft de Britten af!

Ciara Mageean laat de Britten met een kater achter. Ze wurmt zich tussen Bell en Reekie door en met een knappe eindsprint verovert ze de Europese titel in 4'04"66. Het zilver is voor Georgia Bell, de Franse Agathe Guillemot schreeuwt het uit met haar brons. Reekie is uiteindelijk pas vijfde geworden.

22:48

Reekie en Bell gaan ervandoor in de laatste ronde. Enkel de Ierse Mageean kan volgen. De Franse Guillemot probeert het ook bij te benen.

22:47

Reekie trekt het tempo nu toch de hoogte in. Voorlopig leidt dat nog niet tot breuken in de kopgroep. Enkel de Italiaanse Cavalli moet lossen.

22:45

Het is geen snelle start in deze 1.500 meter-finale. De Britten Reekie en Bell bepalen het tempo.

22:42

Brits overwicht op de 1.500 meter

Britse weelde in de finale van de 1.500 meter bij de vrouwen met toppers als Jemma Reekie, Katie Snowden en Georgia Bell. Drie kandidaten om de rol over te nemen van hun landgenote Laura Muir, die zowel in 2018 als 2022 goud pakte en er in Rome niet bij is.

De Britse vrouwen zullen evenwel moeten afrekenen met Ciara Mageean. Na brons in 2016 en zilver op het vorige EK is de ervaren Ierse ongetwijfeld gebrand op goud in Rome.

22:41
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:40
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:39

Peleteiro-Compaoré zweept het publiek nog even op voor haar laatste sprong, maar die komt er niet goed uit. Het maakt niks meer uit, het goud is binnen.

22:39

De winnende sprong van Peleteiro-Compaoré in het hink-stap-springen