Ga naar de inhoud

Atletiekcommentator David Naert: "Zeer logisch dat Nafi Thiam dit jaar past voor het indoorseizoen"

 wo 10 januari 2024 15:04
Nafi Thiam
Nafi Thiam scheerde vorig jaar nog hoge toppen in de zaal, maar past deze winter voor het indoorseizoen.

Nafi Thiam past dit jaar voor het indoorseizoen en zet alles op de Olympische Spelen. Een beslissing waar onze atletiekcommentator David Naert het volste begrip voor heeft met het oog op Parijs 2024. "Ik verwacht dat ze dit jaar in alle rust zal proberen om die limiet te halen, zonder met haar krachten te woekeren."

Vorig jaar zakte Nafi Thiam nog vanuit haar verblijfplaats in Zuid-Afrika af naar Europa om deel te nemen aan het EK indoor. Met succes, want het leverde haar een gouden medaille op. Dat Thiam dit keer past voor het indoorseizoen verbaast David Naert niet.

 

"Het verschil met vorig jaar is dat ze toen al geplaatst was voor het WK in de zomer", schetst David Naert. "Nu is ze wel verplicht om in de aanloop naar de Olympische Spelen nog een zevenkamp af te werken. Is het dan nog de moeite om ook nog dat EK indoor erbij te nemen?"

 

Naert benadrukt dat Thiam terugkomt uit een blessure die haar vorige zomer het WK kostte. "We hebben daar niet veel informatie over. Het lijkt goed te gaan, maar het was wel een achillespeesblessure. Die kan heel hardnekkig zijn."

 

"In een jaar waarin je een historische kans krijgt om voor de 3e keer op rij olympisch kampioen te worden, lijkt het me dus zeer logisch om alles te organiseren in functie van de Olympische Spelen."

 

(lees voort onder de foto)

Nafi Thiam en haar coach, Michael Van der Plaetsen
Nafi Thiam en haar coach, Michael Van der Plaetsen

"Limiet halen zonder met krachten te woekeren"

Om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen moet Nafi Thiam dit jaar nog een volledige zevenkamp afwerken. Daar moet ze dan 6.480 punten halen om de limiet te halen, wat voor een fitte Thiam in principe geen probleem mag zijn. Maar veel zevenkampen zijn er niet.

 

"Iedereen kijkt dan meteen naar Götzis, in mei. Dat is traditioneel de sterkst bezette meeting en bovendien ook nog een eindje voor de Spelen. Zo is er nog tijd om eventuele kwaaltjes te laten helen."

 

David Naert verwacht wel een sterk deelnemersveld in Oostenrijk. "En wil zij in zo'n gezelschap aan een meeting meedoen? Dat vraag ik me af. Want iedereen zal vergelijken met de concurrentie, terwijl Thiam haar enige doel moet zijn om zonder blessures het einde van een zevenkamp te halen."

Götzis is nog een eindje voor de Spelen. Zo is er nog tijd om eventuele kwaaltjes te laten helen.

David Naert

De limiet van 6.480 punten baart Naert geen zorgen. "Dat puntentotaal zal ze wel moeiteloos halen. En zelfs als ze dat niet zou doen, kan ze nog altijd op basis van de ranking geselecteerd worden."

 

Moet Thiam zich in de aanloop naar de Spelen nog eens écht testen? Of toch maar gewoon in spaarmodus die limiet halen? Onze atletiekcommentator kiest voor de 2e optie.

 

"Tenzij haar vorm van die aard is dat ze haar kaarten op tafel wil leggen en tonen wie de te kloppen vrouw is. Maar dat is nooit haar gewoonte geweest. Ze heeft altijd de druk afgehouden. Ik verwacht dat ze in alle rust zal proberen om die limiet te halen, zonder met haar krachten te woekeren."

 

(lees voort onder de foto)

"Alleen blessure kan Thiam weghouden uit Parijs"

Is er ook een doemscenario waarin we Nafi Thiam helemaal niet zien op de Olympische Spelen in Parijs? "Alleen door een blessure, maar puur sportief gezien niet. Daarvoor is haar niveau gewoon te hoog", weet David Naert.

 

"Vorig jaar heeft ze het WK outdoor gemist door die blessure, maar wat ze in de winter getoond had op het EK indoor, was echt veelbelovend en van een hoog niveau. En toen trainde ze nog maar een paar maanden met Michael Van der Plaetsen."

 

"Nu wordt het zaak om gewoon blessurevrij te blijven, in alle rust een zevenkamp op niveau af te werken en toch maar de concurrentie uit de weg te gaan."

 

Met een fitte Thiam verwacht Naert in Parijs een strijd op het allerhoogste niveau. "Als andere toppers zoals Anna Hall, Katarina Johnson-Thompson en Anouk Vetter ook allemaal op niveau zijn, wordt het serieus strijden om op het podium te staan."

 

"Dan wordt het een van de zwaarste competities in de recente geschiedenis voor Thiam. Het zal haar niet in de schoot worden geworpen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: