Ga naar de inhoud
Enorme vreugde net na de match: de Belgian Cats gaan naar de Olympische Spelen in Parijs.

Belgian Cats naar Parijs! Senegal gaat simpel voor de bijl in het Sportpaleis

 vr 9 februari 2024 22:29
olympisch kwalificatietoernooi
België
Senegal
einde
23
q1
15
19
q2
18
31
q3
11
24
q4
22
97
score
66

Voor de tweede keer op een rij hebben de Belgische basketbalvrouwen zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Tegen Senegal haalden de Belgian Cats net geen 100 punten. Een opnieuw volgepakt Sportpaleis bouwde samen met de Cats een feestje na de buzzer.

Daags na de nipte nederlaag tegen grootmacht USA diende zich voor de Belgian Cats al een nieuwe opdracht aan, met vice-Afrikaans kampioen Senegal.

 

Door de vorige uitslagen in de poule was de opdracht voor België glashelder: winst tegen de Senegalezen zou de Cats voor de 2e keer op rij naar de Olympische Spelen sturen.

 

Daarvoor werd ook regisseuse Julie Allemand van stal gehaald. De spelverdeelster mocht tegen de VS haar knie nog laten rusten, maar begon tegen Senegal gewoon aan de wedstrijd.

 

Allemand bracht in haar gekende stijl vaart in het spel van de Cats, die prima begonnen aan de wedstrijd. Net als tegen de VS was het ook nu weer Mununga die zich liet gelden, met onder meer twee driepunters.

 

Ook Emma Meesseman, donderdag nog in de tang van de Amerikaanse defense, profiteerde gretig van de karrenvracht aan assists waar Allemand mee strooide.

 

Toch bleef een kranig Senegal in de 1e helft nog aanklampen, ook omdat het bij België aanvankelijk wat zoeken was toen de Senegalezen overschakelden op een zoneverdediging. Het verschil bij de pauze: 9 puntjes.

Magistrale Meesseman

Ook de start van het 3e quarter was aanvankelijk nog aarzelend, maar dan sloeg de motor van de Belgian Cats plots aan. De katalysator: Emma Meesseman.

 

Met een ware masterclass, gedirigeerd door de onbaatzuchtige Allemand, loodste Meesseman haar team naar een 31-11 in het 3e kwart.

 

Senegal hing uitgeteld in de touwen, het 4e quarter was er eentje voor het enthousiaste publiek in het Sportpaleis. Dat smulde van een collectief sterk spelend België, dat zelfs nog even flirtte met een century. Die werd uiteindelijk niet gehaald, maar daar maalde niemand om: 97-66.

 

Opdracht volbracht dus voor de Belgian Cats, die voor de tweede keer op rij naar de Olympische Spelen mogen.

België: Meesseman 32, Vanloo 11, Mununga 10, Ramette 9, Allemand 7 (en 14 assists), Delaere 7, Joris 6, Claessens 4, Geldof 4, Becky Massey 4, Résimont 3, Lisowa 0.

België - Senegal

22:28

De Belgian Cats gaan naar Parijs: "Ja, dit is kippenvel, hé"

22:24

De Cats gaan naar Parijs!

Ook Nastja Claessens doet er nog een driepunter bij in het slot. De Belgian Cats winnen met 97-66 en gaan voor de tweede keer op een rij naar de Olympische Spelen!

22:22

Driepunter Ramette

Nog 55 seconden op de klok, maar het feestje in het Sportpaleis wordt al ingezet. Ramette zorgt voor wat vuurwerk met een driepunter en is door het dolle heen. Genieten!

22:22

Vanloo met een prachtige pass voor de inlopende Ramette

22:21

Met een heerlijke botspass tussen de Senegalezen door vindt Julie Vanloo de inlopende Ramette: 91-60.

22:19

Applausvervanging voor Meesseman en Delaere: "Staande ovatie voor deze prachtprestatie"

22:18

Intussen blijft Emma Meesseman maar scoren alsof het niks kost. 32 punten al, wat een genot. Ze wordt beloond met een staande ovatie voor haar glansprestatie, want ze mag gaan rusten.

22:17

Résimont schiet raak

Met een driepunter zet ook Résimont zich op het scorebord. Als ook Lisowa in de resterende minuten nog kan scoren, dan hebben alle speelsters gescoord.

22:16

Sterke defense

De Belgische verdediging staat als een huis. Senegal vindt in de 24 seconden die een aanval mag duren geen gaatje. Bal voor België. 

22:13

Ine Joris mikt haar 2e driepunter van de wedstrijd binnen. Alweer is de assist van Allemand. Dat zijn er al 13 voor de Belgische point guard.

22:12

Sfeer in het Sportpaleis: “Waar is het feestje? Hier is het feestje”

22:10

Allemand met een verre driepunter: "Hallo! Ohlalala"

22:09

Bom Allemand

Julie Allemand heeft vanavond al 12 assists uitgedeeld, maar toont dat ze ook zelf kan scoren met een verre driepunter: 77-48.

22:07

De 19-jarige Nastja Claessens wordt foutief afgestopt op de fastbreak en dat levert 1 puntje op. Daarmee blijven nu nog 2 speelsters over die vanavond nog niet gescoord hebben: Lisowa en Résimont.

22:03

73-44 na het derde kwart: "Parijs is binnen, mag je nu wel zeggen"

22:02

Daar is ook Ine Joris!

Het was een slome start van de 2e helft, maar daarna sloeg de motor van de Cats plots aan. Zo staat er bij aanvang van het slotkwart een kloof van 29 punten op het bord, na een driepunter on the buzzer van jonkie Ine Joris. Het Sportpaleis smult.

22:00

Vanloo voor drie

Aan het einde van het 3e quarter kan de polonaise hier stilaan ingezet worden. Vanloo geeft alvast de aanzet met een driepunter die het Sportpaleis nog eens op zijn grondvesten doet daveren.

21:58

Ook Geldof kan het vanaf halve afstand. Deze score doet haar duidelijk deugd, de rest van de Cats viert mee.