Ga naar de inhoud

Bomvol Sportpaleis stuwt Belgian Cats ook naar ruime zege tegen Nigeria

 zo 11 februari 2024 18:24
olympisch kwalificatietoernooi
België
Nigeria
einde
22
q1
11
18
q2
18
23
q3
13
15
q4
19
78
score
61

De Belgian Cats hebben de Belgische fans in het Sportpaleis extra verwend in hun slotmatch van het olympisch kwalificatietoernooi in Antwerpen. Emma Meesseman en co waren een maatje te groot voor Nigeria: 78-61.

Veel stond er vandaag niet meer op het spel in het Sportpaleis, want de olympische tickets waren vrijdag al uitgedeeld. Een match om de eer dus en wel eentje tussen de Europese en de Afrikaanse kampioen en dat in een alweer barstenvol Sportpaleis in Antwerpen.

 

Met de steun van de enthousiaste fans begonnen de Cats verschroeiend aan de wedstrijd. Met een hoog tempo en veel punten op de fastbreak werden de Nigeriaanse slordigheden genadeloos afgestraft.

 

Die positieve lijn trokken de Belgische vrouwen niet door in een minder 2e quarter, waarin Nigeria gelijke tred kon houden. Het noopte een boze bondscoach Méziane zelfs tot een time-out om iedereen weer op scherp te zetten. Het verschil bij de rust: 11 puntjes (40-29).

 

Ook het begin van de 2e helft was ondermaats van de Cats en met een 8-0-tussenspurt naderde Nigeria zowaar tot op 3 punten. Maar dan vonden de Belgen het welletjes. Met een stevige duw op het gaspedaal stond er in geen tijd weer een kloof van zo'n 20 punten op het bord.

 

De katalysator van die Belgische demarrage? Toch weer Emma Meesseman, die opnieuw haar wereldklasse etaleerde door te scoren en te laten scoren. Zij kreeg dan ook terecht een applausvervanging, net als de andere uitblinkers Julie Allemand en Antonia Delaere.

 

Na een ererondje in het Sportpaleis kan het vizier nu op Parijs. De Belgian Cats hebben deze week getoond dat ze daar een medaille mogen ambiëren. Op 19 maart wordt geloot voor de groepsfase van de Olympische Spelen en kennen we de tegenstanders van de Belgen.

België: Delaere 15, Meesseman 14, Vanloo 11, Allemand 9, Joris 8, Mununga 8, Lisowa-Mbaka 6, Ramette 4, Becky Massey 2, Claessens 1, Geldof 0. Résimont speelde niet door een blessure.

Julie Vanloo: "Een van de beste weken uit mijn leven"

Julie Vanloo zag hoe de dieselmotor een beetje tijd nodig had. "Maar in de tweede helft waren er toch klasseflitsen”, lachte ze. "Of er wat decompressie was? Dat kan. Het was vooral een intense week."

 

"Ik zou niet zeggen dat het slopend was, want deze week mocht voor mij eindeloos duren. Maar er waren wel heel veel emoties met onze fans, familie en vrienden. Dat is speciaal en lastig. Ik zou dit elke dag willen doen, maar ik moet er toch even van bekomen."

 

"Het was een van de beste weken uit mijn leven. De fans hebben mij en ons de drie beste dagen gegeven. Tegen de USA hebben we ook een statement gemaakt en de bank is klaar om belangrijke minuten te draaien. Dat is heel positief."

 

"Wij kennen onze rol", vulde Elise Ramette aan, een van die wisselopties. "We moeten energie brengen in de verdediging en we hebben getoond dat we er als ploeg staan. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen."

 

Bondscoach Rachid Méziane roteerde deze week veel. "De jongeren hebben ervaring opgedaan en ze boeken vooruitgang. De Cats zijn niet alleen het heden, ook de toekomst."

 

"We zijn tevreden over dit toernooi. We onthouden veel positieve elementen en er is een goeie connectie. Die is deze week nog gegroeid. We mogen optimistisch zijn voor de toekomst."

Emma Meesseman: "Geschift dat we deze zaal hebben doen vollopen"

"Ik ben trots op de ploeg", formuleerde kopvrouw Emma Meesseman haar gevoelens.

 

"Iedereen heeft stappen gezet. De meisjes hebben tegen elke ploeg gespeeld en dat heeft een boost gegeven. Je merkt dan het verschil. Ik kijk nu al uit naar de zomer. De nieuwe Cats, nu ja, zijn er en de toekomst is zeer mooi."

 

Meesseman zal vooral de sfeer in Antwerpen onthouden. Meer dan 30.000 fans woonden de 3 matchen van de Cats bij. "Ik zal altijd onthouden dat we deze zaal hebben doen vollopen. Dat is geschift. Ik ben eeuwig dankbaar dat we deze kans gekregen hebben."

 

Komende zomer wachten de Spelen. "In Tokio was het eerste doel doorgaan naar de volgende ronde. Dat zal ook nu de eerste stap zijn. Je hangt van te veel zaken af. Ik heb eerst ook nog doelen bij mijn club en moet eerst dat seizoen overleven."

 

"Of we iets willen rechtzetten in Tokio? We hebben daar geen fout gemaakt. We hebben er fantastisch gespeeld. We zullen nu gewoon onszelf zijn en we mogen geen spijt hebben na het toernooi."

olympisch kwalificatietoernooi in antwerpen

wedstrijden
Senegal Nigeria 65-72 verslag
Verenigde Staten België 81-79 verslag
Nigeria Verenigde Staten 46-100 verslag
België Senegal 97-66 verslag
België Nigeria 78-61 verslag
Senegal Verenigde Staten 39-101 verslag
stand
    W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 0 +118 6
2. België 2 1 +46 5
3. Nigeria 1 2 -64 4
4. Senegal 0 3 -100 3

De top 3 mag naar de Olympische Spelen.

België - Nigeria

18:24

Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Nigeria

18:23

Staande ovatie

We tikken uiteindelijk af op 78-61. De Belgian Cats krijgen nog een staande ovatie van het Sportpaleis en kunnen met een goed gevoel terugkeren naar hun club. Afspraak in Parijs!

18:20

Handjes op elkaar voor Delaere

Het rondje applausvervangingen gaat door, met ook Antonia Delaere die mag gaan rusten in "haar" Antwerpen. Wat een toernooi heeft zij gespeeld. Met 15 punten is ze vandaag ook de topscorer van de Cats.

18:18

Applaus voor Emma

De triple-double van Emma Meesseman zal er niet komen, want met nog ruim 2 minuten te spelen krijgt ook zij haar applausvervanging. Haar statistieken: 14 punten, 8 rebounds, 8 assists, 6 steals en 2 blockshots. Wereldklasse!

18:18

Vlotte Belgische aanval eindigt met bom van Vanloo

18:16

Open doekje voor Allemand

Julie Allemand krijgt een applausvervanging. Zij gaat naar de kant met 9 punten en 6 assists, waarmee ze toch weer een stevige stempel op deze wedstrijd gedrukt heeft.

18:15

Joris aan het einde van heel knappe Belgische aanval

18:14

Triple-double alert!

Emma Meesseman biedt Ine Joris een score aan en zit daarmee aan 8 assists. Met ook al 12 punten en 8 rebounds nadert ze de dubbele cijfers in 3 categorieën, een zogenoemde triple-double.

18:12

Belgen snijden er vlot door: 71-45

18:10

Na een defensieve rebound van Emma Meesseman is het Julie Allemand die met een geweldige pass Lisowa bedient op de fastbreak. Daarmee staat de teller op 5 assists voor Allemand.

18:09

Ramette pakt zowaar uit met een blockshot!

18:08

Blockshot Ramette

Met haar 1,77m is Elise Ramette een van de "kleintjes" bij de Belgian Cats, maar dat houdt haar niet tegen om een poging van Amukamara af te blokken. Dit is wat coaches graag zien.

18:07

Elise Ramette wordt foutief afgestopt en mag naar de vrijworplijn, waar ze een 2 op 2 laat optekenen. De point guard die haar brood verdient bij Cadi La Seu kan straks met een prima gevoel terugkeren naar Spanje, want ze heeft het hier uitstekend gedaan in de minuten die ze kreeg.

18:03

Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Nigeria

18:02

Nieuwe driepunter van Vanloo net voor verstrijken shotclock

18:01

Opnieuw Vanloo

Het Belgische driepuntpercentage was tot nog toe niet om over naar huis te schrijven, maar Julie Vanloo krikt het nog wat op met haar 2e driepunter van de wedstrijd.

17:59

Vanloo pleziert het Sportpaleis met rake bom

17:58

Driepunter Vanloo

De Cats hebben het juiste ritme weer te pakken en ook Julie Vanloo doet nu haar duit in het zakje, met haar eerste driepunter van de wedstrijd. Hier zat het publiek duidelijk op te wachten.