Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
10560
2
Aryna Sabalenka
7848
3
Coco Gauff
7258
4
Elena Rybakina
6293
5
Jessica Pegula
4870
6
Maria Sakkari
4195
7
Markéta Vondroušová
4090
8
Zheng Qinwen
4000
9
Ons Jabeur
3533
10
Jelena Ostapenko
3438

Succes op de grand slams zegt niets over de Spelen: wie wordt de dubbelpartner van Elise Mertens in Parijs?

 vr 26 januari 2024 16:37
Elise Mertens.

Elise Mertens (28) doet zondagochtend een gooi naar een nieuwe grandslamtitel in het dubbelspel. Maandag wordt ze ook opnieuw de mondiale nummer één. 200 dagen voor het startschot van de Olympische Spelen doet dat uiteraard ook dromen van een medaille in Parijs, maar Sporza Daily legt uit waarom 1 plus 1 in dit geval niet zomaar 2 is. 

De erelijst van Elise Mertens in het dubbelspel wordt elk jaar een stukje indrukwekkender. In Melbourne kan ze zondag haar 4e titel bijschrijven. 

 

"We moeten haar prestaties heel hoog inschatten", duidt onze tennisexpert Dirk Gerlo in Sporza Daily.

 

"Een 6e grandslamfinale is geen toevalstreffer meer. Sinds 2018-2019 zet ze jaar na jaar topresultaten neer met nota bene verschillende partners."

 

Mertens oogstte al met Schuurs, Sabalenka, Koedermetova, Hunter en Su-Wei. "En Mertens is telkens de dominante en stabiele factor. Dat ze al jaren in de top 5 staat en weer nummer 1 wordt, is echt wel verdiend."

 

"Ze heeft de luxe dat ze de best mogelijke partner kan kiezen. Iedereen komt bij Mertens uit", weet Gerlo. "Het is haar passie."

 

"Ze neemt dat dubbelspel heel ernstig en traint er veel op. Van achteruit speelt ze zo vast en ze gaat zelden in de fout vanaf de achterlijn."

 

"Haar opslag is betrouwbaar, ze verdedigt sterk en haar volley is heel precies. Ze leest het spel goed, maar ze heeft het zelf afgedwongen dat ze in het dubbelspel kan rekenen op de beste partner. Iedereen wil met haar dubbelen."

Elise Mertens heeft de luxe dat ze de best mogelijke partner kan kiezen. Iedereen wil met haar dubbelen.

Dirk Gerlo

Het succes van Mertens in het dubbelspel gaat wel ten koste van haar prestaties in het enkelspel.

 

"Ze kan niet kiezen. Ze doet niet wat haar ex-partner Sabalenka wel heeft gedaan. De Wit-Russische (WTA-2) heeft voluit voor het enkelspel gekozen."

 

"Misschien beseft Mertens dat ze net niet voldoende wapens heeft voor grandslamfinales in het enkelspel."

 

"Daarom wil ze de investering niet doen om alles op het enkel te zetten. Waarom zou je dat opgeven als je je doel in het enkelspel toch niet bereikt?"

 

"En ook de boekhouder in Mertens weet dat de winnaar met een stevige cheque naar huis gaat. Dat dikt ook aan."

Elise Mertens won al Wimbledon, de US Open en de Australian Open.

Wie wordt de partner?

Dat biedt perspectieven voor Parijs, maar op het gravel in de Franse hoofdstad moet Elise Mertens natuurlijk aan een landgenote gekoppeld worden.

 

Als onze commentator de ranglijst bekijkt, dan springt het trio Greet Minnen, Kimberley Zimmermann en Yanina Wickmayer eruit.

 

"Minnen is de ideale partner, maar wie het ook wordt, het probleem is dat je een team moet vormen en automatismen moet kweken."

 

"Mertens heeft internationaal zelden of nooit met landgenoten gespeeld. Ze heeft altijd buitenlandse partners gehad."

 

De concurrentie is ook stevig. De VS, Australië, Brazilië, Taiwan, Frankrijk, Italië, Hongarije, Canada: alle landen kunnen een stevig koppel presenteren.

 

"Vrij snel zullen de speelsters met elkaar moeten praten en er is ook een rol voor de tennisbond en het BOIC weggelegd. Als ze willen gaan voor een medaille, is het moment aangebroken om te praten."

 

Al mogen alle partijen niet te gulzig zijn. "De Spelen volgen kort na Wimbledon en worden meteen gevolgd door de Amerikaanse tournee met de US Open."

 

"Enkelspel, dubbelspel en het gemengd dubbel: dat wordt dan wel heel zwaar. België zal graag aansturen op die 3 onderdelen, maar dat vraagt heel veel van een speelster, mentaal en fysiek."

Gerelateerd: