Ga naar de inhoud

Erwin Vervecken over EK gravel: "Hadden op Wout of Mathieu gehoopt, maar er is genoeg schoon volk over"

 vr 29 september 2023 07:28
Het EK en BK gravel is zondag in Oud-Heverlee.
Het dada van Erwin Vervecken: parcours bouwen.

Ook voor organisator Erwin Vervecken is het aftellen naar het EK/BK gravel van zondag. "Het is niet moeilijk om een parcours uit te tekenen in deze streek. Het Meerdaalbos en Zoniënwoud zijn een walhalla voor gravelrijders."

Het succes van het EK en BK gravel van zondag ligt voor een groot deel in handen van organisator Erwin Vervecken. De ex-veldrijder is er gerust op dat het een mooi evenement zal worden.

 

"Het is een prachtig parcours, wat niet zo moeilijk is want het Meerdaalbos en bij uitbreiding het Zoniënwoud zijn een walhalla voor gravelrijders."

 

Niet alleen de profs, maar liefhebbers uit alle categorieën worden op hun wenken bediend. "De lussen zijn zo uitgetekend dat je eigenlijk niet gedubbeld kunt worden. Tenzij je lek rijdt, wat in het gravelrijden wel eens kan gebeuren."

 

Volgens Vervecken is de organisatie "makkelijker dan een wegkoers". "Je hoeft bijvoorbeeld minder seingevers in te zetten. Er zijn wel veel kleine paadjes, maar er hoeft niet op elke boswegel iemand te staan."

 

Vervecken is dan ook niet aan zijn proefstuk toe. "Ik ben manager van de UCI World Series gravel. Eind 2019 heb ik al bij hen aangeklopt."

 

Dit EK/BK is in ieder geval een goeie test met het oog op het WK van 2024, dat ook in België plaatsvindt. "Dan krijgen we grotendeels hetzelfde parcours, alleen in de omgekeerde richting."

Het is makkelijker om een gravelwedstrijd te organiseren dan een wegkoers.

Erwin Vervecken

Crossers in het voordeel? "Toch eerder voor wegrenners"

De organisatie had lange tijd gehoopt met Wout van Aert of Mathieu van der Poel een uithangbord te hebben voor dit EK/BK, maar zij hebben alletwee bedankt.

 

"We hadden een beetje op hun deelname gehoopt", geeft Vervecken toe. "Maar er is nog genoeg schoon volk over."

 

"We hebben de 2 wereldkampioenen, Pauline Ferrand-Prévot bij de vrouwen en Gianni Vermeersch bij de mannen. Daarnaast zijn er ook jongens als Stuyven, Merlier, Florian Vermeersch en Van Avermaet."

 

"Ten slotte heb je ook nog de typische gravelspecialisten én bijna iedereen uit de cross zal er zijn."

 

Toch ziet Vervecken niet meteen een veldrijder winnen. "Ik denk dat het parcours iets meer is voor wegrenners die goed kunnen sturen. Ik denk dan aan Merlier of Florian Vermeersch. En Van Avermaet was vorig jaar ook al 4e op het WK."

Gerelateerd: