Ga naar de inhoud

Belgian Lions loten niemand minder dan titelverdediger en nummer 1 van de wereld Spanje

 di 8 augustus 2023 11:51
loting
Het resultaat van de loting voor de EK-voorronde. België speelt in groep C.

De Belgische basketbalmannen treffen een interessante, maar loodzware tegenstander in de kwalificaties van het EK in 2025. De Lions spelen in groep C tegen 's werelds nummer 1 Spanje. Ook Letland en Slovakije zitten in de poule van de Belgen.

Om voor de 6e keer op een rij de EK-eindronde te bereiken, krijgen de Belgian Lions een stevige uitdaging voorgeschoteld. Op de loting in München zijn zonet Spanje, Letland en Slovakije uit de bus gekomen als tegenstanders in de voorrondes.

 

Spanje is de nummer 1 op de wereldranglijst en titelverdediger op het EK. Eind deze maand verdedigt het team ook zijn titel op het WK in Azië.

 

Spanje is naast viervoudig Europees kampioen ook tweevoudig wereldkampioen.

 

NBA-speler Ricky Rubio zet er de lijnen uit. Op de Olympische Spelen in Tokio blonk hij uit met 38 punten tegen de Verenigde Staten.

 

Vraag is of hij er ook tegen de Belgen bij is. Voor het WK heeft Rubio afgezegd met mentale problemen.

Ricky Rubio
De Spaanse pointguard Ricky Rubio in actie bij de Cleveland Cavaliers.

Van Spanje winnen wordt aartsmoeilijk voor de Belgen, al hebben ze de wereldkampioen wel geklopt in de groepsfase van het EK: 73-83.

 

Letland kennen de Belgen nog uit de WK-voorronde. Vorig jaar verloren ze twee keer nipt: 65-66 in Bergen en 68-63 in Riga.

 

Van Slovakije moeten de Lions kunnen winnen. Het land ligt nog vers in het geheugen van de Belgen. Vorig jaar boekten ze een monsterzege tegen Slovakije: 102-59 in de voorrondes van het WK.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Om het EK te halen, moet België in de top 2 eindigen van groep C. Tenzij gastland Letland de top 2 haalt, dan volstaat een 3e plaats.

 

De eindronde vindt plaats van 27 augustus tot en met 14 september 2025 in Cyprus, Finland, Letland en Polen. 24 landen plaatsen zich voor het EK.

 

Vorig jaar werden de Belgian Lions 14e op het EK. Het verloor in de 1/8e finales na een moedige prestatie tegen het Slovenië van Luka Doncic: 88-72.

Gerelateerd: