België legt Slovenië lang het vuur aan de schenen, maar stunt niet tegen Doncic en co

  ek basketbal

  Slovenië 
  België 
  24
  1
  19
  20
  2
  22
  19
  3
  19
  25
  4
  12
  88
  einde
  72

  De Belgian Lions hebben hun huid enorm duur verkocht, maar moesten hun meerdere erkennen in topland Slovenië. Lang hielden onze landgenoten gelijke tred, de vermoeidheid bij de Belgen en individuele klasse van NBA-ster Luka Doncic maakten het verschil: 88-72. "Ik denk niet dat we het verdienden om met zo'n ruim verschil te verliezen, er zat meer in", sprak een teleurgestelde Jean-Marc Mwema na afloop.

  Enkele weken na de WK-kwalificatiematch tegen het Griekenland van Giannis Antetokounmpo mochten de Belgian Lions in de 1/8e finales van het EK opnieuw kennismaken met een superster uit de NBA: Luka Doncic.

   

  De 23-jarige klepper van de Dallas Mavericks gaf in de openingsminuten al meteen zijn visitekaartje af, met 3 driepunters zonder misser. De start van België was schuchter, maar gaandeweg vonden ook de Lions hun draai.

   

  Met hun kenmerkende collectieve basketbal zetten de Belgen in een uitmuntende 1e helft hun voet naast Slovenië, de titelverdediger op dit EK. Gillet was de uitblinker, maar ook de rest van het team speelde uitstekend en zo was er bij de rust (44-41) nog altijd hoop op een nieuwe Belgische stunt.

   

  Die werd nog wat aangewakkerd in een al even sterk 3e quarter, waarin Doncic (35 punten) wel steeds nadrukkelijker zijn stempel begon te drukken.

   

  Met enkele Belgische driepunters bleef het verschil miniem en in het begin van het slotkwart kwam België zelfs even op voorsprong na een haakworpje van Tumba.

   

  Dan vonden de Slovenen het welletjes en met hulp van de vele vrijworpen (23/25 voor Slovenië tegenover 7/8 voor België) plaatsten Doncic en co een dodelijke 17-0-tussenspurt.

  België verloor uiteindelijk met 88-72, een verschil dat de Lions ietwat oneer aandoet, na een geweldige match waarin ze ruim een halfuur de evenknie waren van de regerende Europese kampioen.

   

  Toch mogen de Belgen dit toernooi met opgeheven hoofd verlaten. "We hebben getoond dat we geen klein basketballand zijn", zei bondscoach Dario Gjergja al na de stunt tegen Spanje. Dat werd vandaag nog maar eens bevestigd en biedt hoop voor de nabije toekomst van de Belgian Lions, die als volgende doel een 1e kwalificatie voor het WK hebben.

  België: Lecomte 16, Gillet 15, Tabu 9, Mwema 7, De Zeeuw 6, Libert 6, Vanwijn 6, Obasohan 3, Bako 2, Tabu 2, Bleijenbergh en Bratanovic 0

  Bondscoach Gjergja: "Gelijkheid bestaat niet in basketbal"

  Bondscoach Dario Gjergja zwaaide na afloop met lof voor zijn spelers. "Ik ben enorm tros op deze groep. Ze verdienen veel beter", sprak de Kroatische coach van de Belgen.

   

  "Vandaag hebben we 32 minuten meegestreden en we zijn in het 4e quarter zelfs nog even op voorsprong gekomen. Dan werden twee foutjes van ons afgestraft aan de overkant en was er plots een kloof van 5 punten."

   

  Die werd in geen tijd uitgebouwd, ook dankzij de vele Sloveense vrijworpen. Ietwat cryptisch leek Dario Gjergja op de persconferentie uit te halen naar de scheidsrechters.

   

  "Ik heb de laatste weken veel gehoord over gelijkheid, maar gelijkheid bestaat niet in basketbal. Of ik dat wat kan verduidelijken? Ik denk dat jullie heel goed weten wat ik bedoel", zei Gjergja tegen de aanwezige journalisten.

   

  "Ik wil wel de goeie dingen onthouden van dit EK. Nu moeten we kijken hoe we ons verder kunnen blijven ontwikkelen. We moeten jongeren blijven ontwikkelen en klaarstomen op om hoog niveau te spelen. Dat is nodig, anders zullen we wegzakken."

   

  De volgende opdracht voor de Belgian Lions is de voorronde van het WK, maar dat zal gebeuren zonder sterkhouders Ismael Bako en Retin Obasohan. Zij gaan volgend jaar in de EuroLeague aan de slag en die clubs staan geen spelers af voor de interlands. "Dat zal ons veel pijn doen, net als het feit dat we ook niet meer kunnen rekenen op Sam Van Rossom", aldus de bondscoach.

  Mwema: "Er zat meer in"

  • Retin Obasohan: "Het was een match met 2 gezichten. In de 1e helft konden we onze voet naast Slovenië zetten, ook al scoorden zij vlot. In het 4e quarter slaagden we er niet meer in om onze defensieve discipline te bewaren. Dat heeft ons de match gekost."

   "Ik ben wel trots op het team en op de staf en op wat we de voorbije weken getoond hebben. Hiervan moeten we leren en weer vooruit kijken. Dit geeft veel vertrouwen voor de toekomst. We hebben veel talent, zowel in het team als jeugd die er zit aan te komen."

  • Jean-Marc Mwema: "Ik denk dat we beter zijn dan de eindstand doet uitschijnen. Ik had het gevoel dat we de hele match op 2 possesions verschil zaten en dat we op het einde nog iets konden doen, maar het shotje wilde echt niet vallen."

   "Op het moment dat we losten, hebben we ook heel wat rebounds laten liggen en dat heeft ons veel pijn gedaan. Vanaf daar hebben we het een beetje verloren."

   "Ik vind niet dat we het verdienen om hier met bijna 20 punten verschil te verliezen, al is dat ook geen schande tegen zo'n ploeg. Maar ik denk dat er meer in zat, want ik heb niet het gevoel dat we overklast zijn. Ik heb het gevoel dat we echt wel iets konden doen vandaag."

  • Maxime De Zeeuw: "Ik sta hier met gemengde gevoelens. Ik ben heel trots op de ploeg, maar ik ben ook teleurgesteld. We hebben 35 minuten lang gevochten. Daarna lukt het niet meer, ik weet niet waarom. Dat is doodjammer. Hieruit moeten we leren."

   "Dat we ook deze 6e match nog altijd zo goed spelen, verbaast me niet. We hebben een fantastische ploeg en een heel goeie team chemistry. De sfeer in de ploeg is heel goed."

   "Ik moet dit even laten bezinken. Het is nog te vroeg om een balans op te maken van dit EK, maar ik ben wel heel trots op deze ploeg. Ons volgende doel is om naar het WK te gaan."

  Jean-Marc Mwema: "Er zat meer in"

  De Zeeuw: "Sta hier met gemengde gevoelens"

  Slovenië - België

  1. 16 uur 38. Het zit erop. Slovenië laat de laatste seconden lopen. De Europese kampioen wint met 88-72 tegen België, dat 32 minuten lang zijn voet naast de titelverdediger zette. De Belgian Lions kunnen terugblikken op een prima EK en mogen het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. .
  2. 16 uur 35. 84-70. Mwema verdedigt uitstekend op Doncic, die zijn basline jumper naast mikt. Aan de overkant kan Lecomte nog eens scoren.  .
  3. 16 uur 32. 82-68. Mwema kan nog eens een driepunter knallen, maar het kalf lijkt verdronken. Hopelijk kunnen de Lions de schade nog wat beperken in het slot, want een grote nederlaag hebben ze hier absoluut niet verdiend. .
  4. 16 uur 28. Onsportieve fout voor Tumba na elleboogje tegen Doncic.

   Onsportieve fout voor Tumba na elleboogje tegen Doncic

  5. 16 uur 27. Tumba gaat het fysieke gevecht aan met Doncic, die een elleboogje van de Belg ook wel erg goed verkoopt. De refs fluiten een onsportieve fout. .
  6. 16 uur 26. 13 punten verschil. Een fout op de driepunter van Prepelic, die foutloos blijft vanaf de vrijworplijn. Zo gaat het plots snel. .
  7. 16 uur 24. 75-65. Doncic maakt een fout op Lecomte die niet gefloten wordt en de lay-up wordt afgeblokt. Aan de overkant mag Cancar na een assist van Cancar de kloof van 10 punten op het bord zetten. .
  8. 16 uur 20. Auwch! Prepelic dropt een driepunter die veel pijn doet: 73-65 voor Slovenië. Dario Gjergja neem meteen een time-out om het Sloveense momentum te breken en zijn team aan te manen tot kalmte, want met nog een kleine 7 minuten te gaan is alles nog mogelijk. .
  9. 16 uur 17. Doncic met een acrobatische score.

   Doncic met een acrobatische score

  10. 16 uur 16. Luka Magic. Doncic lijkt de match naar zich toe te willen trekken. Met een acrobatische score en een bonusvrijworp zet hij de Lions weer op 3 punten. 33 punten heeft hij al. .
  11. 16 uur 13. Tumba zet Doncic in de wind met haakworpje.

   Tumba zet Doncic in de wind met haakworpje

  12. 16 uur 12. België leidt . Mwema begint prima aan het 4e quarter. Hij draait goed weg van zijn mannetje en scoort en bij de volgende aanval neemt Kevin Tumba zowaar Luka Doncic te grazen. De Lions staan op voorsprong: 63-64, de Sloveense bondscoach Sekulic neemt al vroeg een time-out. .
  13. 16 uur 10. Doncic, altijd maar Doncic. Het antwoord komt van Luka Doncic, wie anders? Met zijn 28e punt zorgt hij voor 63-60, het laatste Belgische shot van het 3e quarter gaat er niet meer in. Nog 10 minuten te gaan en met een verschil van 3 punten is alles nog mogelijk. .
  14. 16 uur 09. De Zeeuw laat zich gelden met driepunter en assist.

   De Zeeuw laat zich gelden met driepunter en assist

  15. 16 uur 08. 61-60. Zonet gooide hij een driepunter, nu bedient De Zeeuw Gillet onder de ring. België speelt echt een geweldige wedstrijd. .
  16. 16 uur 08. Nog zo'n anderhalve minuut te spelen in het 3e quarter en De Zeeuw dropt een bom. Het verschil is 3 punten. .
  17. 16 uur 05. Tabu driepuntert België opnieuw in het spoor van Slovenië met een driepunter, maar ook die andere NBA-ster lijkt de jongste minuten onder stoom te komen. Goran Dragic bediende zonet al Cancar met een heerlijke assist en kan nu makkelijk zelf scoren onder de ring: 61-55. .
  18. 16 uur 03. 57-52. De Slovenen mogen zich tot iets meer permitteren in verdediging. Obasohan moet heel wat meppen incasseren vooraleer hij de fout meekrijgt. Obasohan moet zelfs even naar de kant voor verzorging, zijn vervanger Libert gooit zijn 2 vrijworpen binnen. .
  19. 16 uur 01. Tabu probeert Goran Dragic een aanvallende fout aan te smeren, maar krijgt de fout tegen. De Belgen maken zich boos en krijgen er nog een technische fout bovenop. Met 2 vrijworpen op rij - Dragic miste er eentje -  kan Slovenië op kousenvoeten wegsluipen: 57-50. .
  20. 15 uur 59. België blijft uitstekend rebounden en dat is de sleutel om in de wedstrijd te blijven, naast Doncic zo goed mogelijk proberen af te stoppen. Dat lukt de jongste minuten wat moeizamer. De ster van de Dallas Mavericks scoort onder de ring, zijn 25e punt al en we zijn nog maar halfweg het 3e quarter. .