Ga naar de inhoud

Carl Berteele gelooft dat Cats nog meer geschiedenis kunnen schrijven: "Hét moment om titel te pakken"

 zo 25 juni 2023 10:48
De Cats mogen dromen van EK-winst.

Ze hebben al geschiedenis geschreven met een allereerste EK-finale, maar het kan nog mooier worden voor de Belgian Cats in Ljubljana. Tegen Spanje strijden ze vanavond om 20 uur voor de Europese titel. Commentator Carl Berteele gelooft in de Belgische kansen. "Tegen Hongarije zag ik geen indrukwekkend Spanje."

Het was nagelbijten tot de laatste buzzer, maar de Belgian Cats staan voor het eerst in de finale van het Europees Kampioenschap. "Historisch? Dat mag je nu wel zeggen", bevestigt Berteele.

 

"Het is nog nooit eerder gebeurd dat ze de finale van een EK bereiken, dus ze hebben wel sportgeschiedenis geschreven."

 

Berteele zag de Cats vooral in de eerste helft indruk maken tegen vice-Europees kampioen Frankrijk. "De Cats hebben een nieuw wapen: snel een kloof maken", aldus Berteele. "Ook nu stonden ze na het eerste kwart al 10 punten voor."

 

Toch kregen de Belgian Cats het na de rust nog moeilijk. "Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Die kloof van 14 punten bij de rust geeft een vals geruststellend gevoel."

 

"De Fransen vonden beter een antwoord op het spel van Emma Meesseman. Hoe dichter de finale kwam, hoe nerveuzer de Belgen werden. Ze raakten de controle een beetje kwijt, maar konden de zege toch over de streep trekken."

Bondscoach Rachid Méziane is one of the girls. Hij creëert een sfeer waarbij iedereen aan elkaar hangt.

Carl Berteele

Emma Meesseman blonk opnieuw uit. "Zeker in de eerste helft was ze uitmuntend", beaamt Berteele. "Ze was dominant en nam de Cats op sleeptouw met 18 punten."

 

"Ze werd ook weer stevig aangepakt en langs alle kanten belaagd. Maar ze staat erboven. Ik zeg het nog eens: we mogen het niet normaal vinden wat Meesseman presteert. Ze wil altijd weer de beste zijn en haar ploeg naar boven trekken."

 

Ook bondscoach Rachid Méziane speelt een belangrijke rol in het EK-succes. "Hij is one of the girls", lacht Berteele. "Normaal houdt een coach een beetje afstand en staat die boven de ploeg."

 

"Niet zo bij Méziane. Hij is een vaderfiguur, een teddybeer. Overal waar hij komt, geeft hij een handje en doet hij een praatje. Hij is een deel van de groep en dat creëert een sfeer binnen het team waarbij iedereen aan elkaar hangt. Het is een bende vriendinnen."

"Nederlaag tegen Spanje in voorbereiding? Kanttekening"

De Belgian Cats kunnen vanavond om 20 uur nog wat meer geschiedenis schrijven. Dan strijden ze tegen Spanje om de Europese titel.

 

"De Cats hebben de Fransen voor het eerst in 10 jaar uit de finale gehouden. Daarvoor hebben ze titelverdediger Servië geklopt. Nu wacht Spanje, nog een grootmacht", vertelt Berteele.

 

"Spanje is de ploeg van de jongste jaren. Ze werden drie keer Europees kampioen en overal waar ze startten, pakten ze medailles. Maar de jongste twee jaar stonden ze voor een generatiewissel."

 

"Net als bij Servië en Frankrijk ontbreken er wat sleutelfiguren bij Spanje, terwijl bij de Cats wel alle steunpilaren aanwezig zijn. Het is hét moment om de Europese titel te veroveren."

Net als bij Servië en Frankrijk ontbreken er wat sleutelfiguren bij Spanje, terwijl bij de Cats wel alle steunpilaren aanwezig zijn.

Carl Berteele

Dat de Cats tijdens hun EK-voorbereiding verloren van Spanje, mag de Belgen niet verontrusten. "Dat is een kanttekening, een oefenmatch in de marge", stelt Berteele. "Ik hecht daar weinig belang aan, omdat ze daar zaken hebben uitgeprobeerd."

 

"Bovendien heeft Spanje het in zijn halve finale heel lastig gehad tegen Hongarije. Ik heb daar geen indrukwekkende Spaanse ploeg gezien."

 

"Alba Torrens doet de ploeg draaien, samen met twee luitenanten. Maar de Cats hebben met Emma Meesseman ook iemand van topniveau en zij heeft vier luitenanten met Julie Vanloo, Julie Allemand, Kyara Linskens en Antonia Delaere."

Gerelateerd: