Ga naar de inhoud

Cats laten emoties de vrije loop na beklijvende thriller: "Ik kon niet meer functioneren in het slot"

 za 24 juni 2023 23:34

Bloed, zweet en achteraf de tranen. De Belgian Cats hebben zich na een zinderend slot tegen Frankrijk voor een historische EK-finale geplaatst. De Fransen leken in de laatste minuten nog op en over de Belgen te gaan, maar onze weerbare landgenoten hielden knap stand. "Wat een rollercoaster", getuigden de speelsters - nog vol emoties - over de zenuwslag.

Van een kloof van 14 punten ... naar 10 punten ... naar 7 punten ... naar 4 punten ... en zelfs even terug tot amper twee.

 

En toch hielden de Belgian Cats zich staande in het beklijvende slot van de halve finale van het EK tegen Frankrijk.

 

"Ja, amai. Op het einde kon ik gewoon niet meer functioneren", vertelde een duidelijk geëmotioneerde Julie Vanloo na de partij met tranen in haar ogen. "We bezweken dan ook wat onder de druk."


"Ik wil die finale, ik wil die finale, ik wil die finale", was het enige wat ik nog dacht in die laatste minuten."

Alle gevoelens komen op dit moment los.

Antonia Delaere

En zo geschiedde, de Belgian Cats staan na een 67-63-overwinning voor het eerst in de finale van een EK.


Ook Antonia Delaere kon haar emoties niet verstoppen na de thriller. "Wat een rollercoaster", vertelde ze met een krakende stem. "Alle gevoelens komen op dit moment los"


 "We hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat we voor de finale wilden gaan. Na een moeilijk parcours met onder meer Servië en Frankrijk is het ons gelukt. Wat een ontlading."

Meesseman: motivator en triomfator

De Cats maakten de halve finale zo toch onnodig spannend. Bij de rust was het verschil nog 14 punten. Onder anderen Vanloo bombardeerde de beginfase met een reeks van vijf knappe driepunters.

 

"Toch begon ik nerveus aan de wedstrijd. Ik miste open shots en lay-ups, maar Emma (Meesseman) bleef me toch aanmoedigen om te blijven shotten. Echt fantastisch dat het uiteindelijk gelukt is."

 

Meesseman zelf was opnieuw een van de uitblinkers. "Het is onbeschrijfelijk dat we geschiedenis geschreven hebben", vertelde ze.

 

Het zou Emma Meesseman niet zijn, wanneer ze na affluiten ook niet meteen met een nuchtere analyse op de proppen zou komen. "We vergaten in de tweede helft te spelen om te winnen. We speelden eerder om niet te verliezen. Dat mag je tegen een ploeg als Frankrijk nooit doen."

 

Over enkele uren staat de wedstrijd van de waarheid tegen Spanje al op het programma. "Ik heb al gehoord van de speelsters dat ze ons niet zullen onderschatten. Maar ook wij zullen dat niet doen", sloot Meesseman strijdvaardig af.

Gerelateerd: