Ga naar de inhoud

Belgian Cats demonstreren: "We mogen de prestatie van Emma Meesseman niet normaal vinden"

 do 22 juni 2023 20:34
Emma Meesseman en de Cats vieren hun zege tegen Servië.

Met een knalprestatie in de kwartfinales tegen Servië hebben de Belgian Cats hun status nog wat extra in de verf gezet. Ook radiocommentator Carl Berteele schuift de Belgische basketbalvrouwen als topfavoriet naar voren op dit EK: "Momenteel kloppen alle puzzelstukjes."

Servië was duidelijk gehavend en is niet meer het Servië dat het vorige EK won, maar dat het voor de Belgian Cats in de kwartfinales zo'n gezondheidswandeling is geworden, is toch een duidelijk statement.

 

"De Cats hebben op dit moment weinig of geen tegenstand", analyseert radiocommentator Carl Berteele vanuit Slovenië. "Ze hebben al 3 keer met minstens 40 punten verschil gewonnen. Dat is nog maar weinig gebeurd."

 

"Ik zeg er meteen bij: als de Cats spelen zonder Emma Meesseman, Julie Vanloo en Julie Allemand - wat Servië nu eigenlijk meemaakt -, dan krijg je een andere wedstrijd."

 

"Maar deze Cats zijn top, vooral met hun basis 5. Meesseman, Vanloo, Allemand, Antonia Delaere en Kyara Linskens zijn misschien wel de beste basis 5 van dit toernooi. Daar moeten we op bouwen."

 

"Vooral het eerste kwart was overdonderend. "Hier staan we", zeiden de Cats. "En jullie komen niet door onze verdediging." Alle puzzelstukjes kloppen momenteel en daar is weinig tegen te beginnen."

Julie Allemand.

"Het mag niet te veel worden voor die basisploeg"

De 5 sterkhouders zijn van levensbelang en moesten het tegen Servië misschien net iets te vaak zelf forceren.

 

"Ze moeten inderdaad opletten dat ze niet moeten blussen als het brandt, want dan wordt het wat veel."

 

"Als je de kloof maakt, dan kun je makkelijker roteren. Bij de rust waren ze verwittigd, denk ik. De bank vulde niet aan om de basisploeg met een gerust gemoed te laten rusten."

 

"Dat is daarna rechtgezet en dat moet hen veel vertrouwen geven. Laat het een les zijn en dan moeten ze dat meepakken tegen Frankrijk. Dat wordt tot nu toe de lastigste ploeg. Dat slordige en nerveuze mag niet afgestraft worden."

 

"Emma Meesseman zal een grote rol spelen als een soort van moederkloek. Ze zal dat op een rustige manier vertellen en hen op hun plichten wijzen."

Er hoeft geen poll meer te komen van wie de beste speelster op dit EK is. Emma Meesseman zal het nog 2 matchen bewijzen. 

Carl Berteele

De naam is gevallen: Emma Meesseman. Ze was outstanding in de kwartfinale met een historische triple-double, de allereerste op een EK.

 

"We moeten dit echt benadrukken: we mogen die prestatie niet normaal vinden. Als we dat doen, dan doen we haar tekort."

 

"We zeggen dat ze bij de beste speelsters van de wereld hoort en ze bewijst dat nu al 4 matchen. Er hoeft geen poll meer te komen over de beste speelster van dit EK. Ze zal het nog 2 keer bewijzen."

 

"Dat zij die eerste triple-double maakt, is magisch. Zulke toppers zijn vaak egoïsten, maar ze toont hoe altruïstisch ze is door de trofee van de match door te schuiven naar Kyara Linskens. Dat typeert haar als mens."

 

En ook de technische staf verdient lof. "Ze vullen elkaar wonderwel aan op een zeer professionele manier zonder hoog van de toren te blazen."

 

"Vraag aan de bondscoach of de Cats goud kunnen pakken en hij zal ja antwoorden. Hij dribbelt er niet omheen."

Gerelateerd:

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.