Ga naar de inhoud
Servië
Belgian Cats op EK basketbal
finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.

Imponerende Belgian Cats vernederen titelverdediger Servië en spelen halve finale op EK

 do 22 juni 2023 16:41
EK basketbal: kwartfinale
België
Servië
einde
28
q1
8
21
q2
23
22
q3
14
22
q4
8
93
score
53

De Belgische basketbalvrouwen hebben hun eerste échte test op het EK basketbal met glans doorstaan. Titelverdediger Servië werd vanaf de start bij de keel gegrepen en nooit meer losgelaten. In een match met vele Belgische uitblinksters was Emma Meesseman toch weer de ster, met zowaar de allereerste triple double (dubbele cijfers zowel qua punten, assists en rebounds) in de EK-geschiedenis.

Wat tijdens de groepsfase al duidelijk was, kwam helemaal tot uiting in de kwartfinales van het EK: deze Belgian Cats zijn op een missie en iedereen moet wijken.

Ook titelverdediger Servië - weliswaar een team in transitie - werd gewogen en te licht bevonden door een alweer indrukwekkend sterk België.

Twee jaar geleden had Servië deze Belgian Cats nog uit de EK-finale gehouden na een thriller in Valencia, maar met dat trauma maakten Emma Meesseman en co vandaag komaf in Ljubljana. En hoe.

 

Een radeloos Servië keek in geen tijd tegen een 14-0 aan, een klap die de uittredende kampioen nooit meer te boven zou komen.

 

De uitblinkers in een fantastisch 1e helft waren legio: Linskens met scores en blockshots, dirigent Allemand met assists en rake shots, bommenwerper Vanloo met driepunters en allrounders Delaere en Meesseman met al de rest wat nodig was om Servië in een wurgreep te houden. Ruststand: 49-31.

 

Héél even zagen we een Servische opflakkering in het begin van de 2e helft, maar die werd snel in de kiem gesmoord door een collectief sterk België. En waar het in de 1e 25 minuten nog vooral de starters waren die Servië overklasten, kwamen in het laatste kwartier ook de invallers opdagen.

Het ruime verschil en de goeie invalbeurten van onder meer Résimont en Lisowa zorgen ervoor dat bondscoach Méziane zijn basiskwintet wat extra rust kon gunnen.

Toch haalde de Fransman in het slot nog even Emma Meesseman van stal en al snel bleek waarom. Met een assist op Billie Massey maakte de Belgische sterkhouder haar triple double vol: dubbele cijfers qua punten (15), rebounds (13) en assists (10).

Zelf zal ze wellicht de schouders ophalen - als ultieme ploegspeler geeft Meesseman enkel om winnen - maar het was wel veelbetekenend dat dit pas de allereerste triple-double was in de geschiedenis van het EK.

Met een klinkende overwinning en een stukje EK-historie mag België dus naar de halve finales. Daarin wacht zaterdag Frankrijk. Met een plaats in de top 4 van het EK zijn de Belgian Cats bovendien ook al zeker van deelname aan het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2024.

België: Allemand 15, Meesseman 15, Linskens 14, Vanloo 14, Delaere 9, Résimont 9, Lisowa Mbaka 8, Geldof 3, Becky Massey 2, Billie Massey 2, Mununga 2, Ramette 0.

EK basketbal: kwartfinale
16:41
Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Servië
16:40
Belgian Cats bij de laatste vier

Met een statement van formaat plaatst België zich voor de halve finales van het EK. De Belgian Cats smeren de titelverdediger een nederlaag met 40 punten verschil aan: 93-53.

De Belgische dames mogen nu genieten van een dagje rust. Zaterdag treffen ze in de halve finales de winnaar van de kwartfinale tussen Frankrijk en Montenegro, die straks om 18 uur van start gaat.

16:39
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:39
Met haar 10e assist heeft Meesseman zowaar een triple-double te pakken
16:37

Billie Massey staat na een assist van Emma Meesseman ook op het scorebord. Vreugde bij de Belgian Cats: want daarmee heeft Meesseman een triple-double te pakken, de allereerste in de EK-geschiedenis.

16:33

Bondscoach Méziane heeft intussen zijn hele bank leeggehaald. Billie Massey was de enige die deze match nog niet gespeeld had, maar zijn krijgt ook nog enkele minuten.

16:29

Intussen zijn de 5 basisspeelsters al even naar de kant verdwenen. Wat extra rust inbouwen is goed met het oog op de halve finales.

Ook de Belgische invallers houden Servië - dat al even de kopjes naar beneden heeft - op afstand. Reken maar dat de Servische dames zo'n pandoering niet gewoon zijn, hoor.

16:29
Allemand zowaar met een blockshot, en Résimont met een 3e bom
16:25
Résimont, opnieuw!

Servië kan er geen houwtje-touwtje meer van, hoor! En ook de Belgische bank toont nu geen genade meer voor de Europese kampioen.

Résimont vlamt haar 3e bom binnen. Nog minder dan 5 minuten te spelen en Servië heeft nog altijd niet gescoord in het 4e quarter.

16:24
Op weg naar de 40 punten-kloof: Lisowa scoort een driepunter
16:23
Driepunter Lisowa

Lisowa strooit nog wat extra zout in de wonde met een driepunter. We krijgen een brede grijns te zien bij de Belgische forward.

16:22
Zelfs het eerste schot van Mununga op dit toernooi vliegt binnen
16:21

Toch opvallend: zelfs bij een voorsprong van 34 punten blijven Julie Allemand en Emma Meesseman minuten maken. Wordt het niet stilaan tijd om hen wat extra te laten rusten met het oog op wat nog komt?

16:20
79-45

Uitstekend samenspel tussen Meesseman en Becky Massey, die kan scoren onder de ring en de fout meekrijgt. De vrijworp valt wel naast.

16:19

Ook de invallers dragen nu hun steentje bij. Mununga tankt vertrouwen met een shotje, Servië neemt een time-out. België is het slotkwart begonnen met een 6-0.

16:19
Via Linskens en Delaere staat België nu 30 punten voor
16:12

Linskens opent het 4e quarter met een shotje vanaf halve afstand. Dat moet je haar niet geven.

16:12
Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Servië