Emma Meesseman na demonstratie tegen Servië: "Ze wisten niet wat hen overkwam"

 do 22 juni 2023 18:38
Emma Meesseman viert de klinkende zege met haar ploegmakkers.
Emma Meesseman viert de klinkende zege met haar ploegmakkers.

Van het kastje naar de muur: uittredend Europees kampioen Servië was donderdag de speelbal van de Belgian Cats in de kwartfinales van het EK basketbal. Uitblinkster Emma Meesseman genoot, maar predikte ook rust. "We hebben op dit EK nog niets in handen", klonk het.

Een blitzkrieg was het, waarmee de Belgian Cats Servië al in het 1e quarter de adem afsneden. Emma Meesseman en co openden de match met een 14-0, na 10 minuten prijkte er 28-8 op het scorebord.

 

"We hebben vanaf de 1e seconde duidelijk gemaakt dat we hier met een doel waren. We wisten ook dat zij fysiek zouden spelen en daar waren wij echt klaar voor", vertelt Meesseman.

 

"We hadden op voorhand gezegd dat we Servië niet wilden laten dicteren hoe wij onze match zouden spelen. En dat hebben we ook 40 minuten gedaan. Ik denk dat Servië niet wist wat hen overkwam."

Op deze manier een kwartfinale winnen, daar ben ik heel trots op.

Emma Meesseman

Ondanks de nieuwe Belgische glansprestatie op dit EK predikt Meesseman wel rust. "We mogen niet beginnen te zweven. We hebben nu wel een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi, maar voor de rest hebben we op dit EK nog niets in handen", klinkt het.

 

"Maar het is natuurlijk wel leuk om het op deze manier te doen, in deze sfeer, met dit publiek, met onze bank. Het was fantastisch. Op deze manier een kwartfinale winnen, daar ben ik heel trots op."

 

"De halve finales? Ik ga er niet te veel over zeggen, maar we zullen klaar zijn, wie we ook treffen. En zij zullen ook klaar zijn voor ons."

Bondscoach Méziane: "We zijn op de goeie weg"

"Of dit een droom was? Dat weet ik niet, maar we moeten wel durven te dromen", was de eerste reactie van bondscoach Rachid Méziane na de demonstratie tegen Servië. "Met die ingesteldheid zijn we ook aan de match begonnen."

 

"We tonen dag na dag dat we steeds sterker worden en dat tegen onze concurrenten. Landen die ook met ambitie naar hier gekomen zijn."

 

"Vandaag was het belangrijk om Servië geen vleugels te geven bij het begin van de wedstrijd. We wilden sterk starten en Servië geen kans geven. We kennen hun sterke punten. Zij blijven altijd vechten. Het was zaak om onze focus goed te behouden."

 

"Ik ben trots op wat we als ploeg bereikt hebben. We hebben de kloof intact gehouden met solide spel. In de 2e helft zag je ook hoe onze bank wat meer bevrijd kon spelen. Dat was ook de verdienste van onze starters, die daar een belangrijke rol in spelen."

 

"Het ticket voor het olympische kwalificatietoernooi is binnen. Dat was de eerste stap. Nu komen we dichter bij de medailles. Ik geloof heel hard dat deze ploeg tot het einde kan gaan. We zijn op de goeie weg. We moeten bescheiden blijven, maar ook ambitieus zijn. Het is niet pretentieus om te zeggen dat we voor goud gaan."

Linskens: "Dit hadden we zelf ook niet verwacht"

Kyara Linskens toonde ook tegen Servië weer haar waarde voor de ploeg, aan beide kanten van het veld. De sterke center van de Belgian Cats was goed voor 14 punten, 8 rebounds, 4 assists, 5 blocks en 2 steals.

 

"Servië is een fantastische ploeg, heel sterk. Op het vorige WK wonnen zij goud. Wie had dit verwacht? Wij zelf ook niet", lachte Linskens na de klinkende zege van de Cats.

 

"Wij waren er vanaf de eerste seconde klaar voor en zij niet. In zulke matchen heb je iedereen nodig en ik ben ook blij dat de bank een bijdrage heeft kunnen leveren."

Gerelateerd:

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.