Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
41
5
3
2
0
8
6
2
Club Brugge
39
5
4
0
1
13
3
3
Union
38
5
1
4
0
7
8
4
KRC Genk
34
5
3
1
1
5
6
5
Antwerp
29
5
1
4
0
1
8
6
Cercle Brugge
29
5
1
2
2
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
9
3
3
0
0
6
1
2
Club Brugge
9
3
3
0
0
10
1
3
Union
0
2
0
2
0
3
5
4
KRC Genk
7
3
2
0
1
4
2
5
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4
6
Cercle Brugge
1
2
0
1
1
1
2
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
2
0
2
0
2
5
2
Club Brugge
4
2
1
0
1
3
2
3
Union
3
3
1
2
0
4
3
4
KRC Genk
3
2
1
1
0
1
4
5
Antwerp
3
3
1
2
0
1
4
6
Cercle Brugge
4
3
1
1
1
4
6

Peter Vandenbempt over Club Brugge: "Een prestatie om met zo'n talent hopeloos en slecht te voetballen"

 ma 23 januari 2023 10:10
Peter Vandenbempt
Peter Vandenbempt vraagt zich af waar de drive van Club Brugge uit de Champions League gebleven is.

Elke maandag blikt Peter Vandenbempt terug op het voetbalweekend. Deze week staat hij stil bij de prestaties van Club Brugge, AA Gent, Antwerp en Anderlecht.

De opinie van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Club-coach Parker moet zich afvragen waar hij beland is.
  • Er mag best appreciatie zijn voor de prestaties van AA Gent.
  • Het is momenteel genieten geblazen op de Bosuil.
  • Het ontslag van Verbeke vond ik weinig menselijk.
  • De toestand bij Anderlecht blijft zorgwekkend.

Club Brugge titelkandidaat? Neen

Jupiler Pro League
Club Brugge
einde
2-2
Charleroi

Of Club Brugge nog titelkandidaat is? Neen, op dit moment zeker niet.

 

Als Genk zijn uitgestelde wedstrijd in Eupen wint, bedraagt de achterstand al 21 punten. Met daartussen een buffer gevormd door Union en Antwerp, twee ploegen met vertrouwen.

 

De resultaten van Club zijn vergelijkbaar met periodes waaraan de vorige en huidige bestuurders niet herinnerd willen worden. Toen de trainers Ferrera, Janevski, Leekens of Garrido heetten.

 

Het is een prestatie om met dit verzameld talent zo hopeloos en slecht te voetballen. Wat Club gisteravond in de eerste helft deed.

 

Weliswaar tegen een goed Charleroi. Chapeau voor de lef en pressing onder Felice Mazzu.

De resultaten van Club zijn vergelijkbaar met periodes waaraan de vorige en huidige bestuurders niet herinnerd willen worden. 

Waar is de drive, het geloof en zelfvertrouwen van in de Champions League?

Club Brugge-coach Scott Parker moet zich afvragen waar hij beland is. Hij dacht dat hij een achtstefinalist in de Champions League mocht coachen.

 

Na 4 wedstrijden heeft Parker nog geen match gewonnen. Daarmee gaat hij Rik Coppens begin jaren 80 achterna. Toen kon Club zich pas in de slotfase van het kampioenschap redden.

 

Nu, toen Parker in Fulham het roer overnam, begon hij met 5 nederlagen op een rij. Maar goed, dat was bij een degradatiekandidaat in de Premier League.

 

Van de geweldige indruk die Parker intern zou maken, valt van buitenaf weinig te merken. Hij maakt geen zelfverzekerde indruk en hij wisselt voortdurend. Een zoekende coach met andere woorden.

 

Of dat goed is voor spelers? Mechele in de ploeg, uit de ploeg... Mata in de ploeg, uit, de ploeg... Nusa was een verkeerde keuze en wat moet Jutgla denken van het volgehouden vertrouwen in Jaremtsjoek?

 

Natuurlijk kan het dat Club Brugge met 1 overwinning weer op de rails staat. Maar waar is de drive, het geloof en zelfvertrouwen van in de Champions League gebleven?

 

Een paar maanden terug waren de bestuurders nog boos dat ze met 0-4 van Porto verloren hadden, na toch een historische kwalificatie. Of dat Club Brugge pas na verlengingen in de beker voorbij Patro geraakt was.

 

Komende zondag zullen ze in Waregem tevreden zijn met een simpele 0-1, denk ik.

Scott Parker
Club Brugge-coach Scott Parker.

Appreciatie voor Gent in deze omstandigheden

Jupiler Pro League
STVV
einde
0-3
KAA Gent

AA Gent heeft Club Brugge uit de top 4 geduwd. Niet dat het er zo geweldig loopt. Coach Hein Vanhaezebrouck staat regelmatig aan de klaagmuur over individuele prestaties en over het niveau van zijn team.

 

8 op 15 na het WK en een pijnlijke bekernederlaag zijn niet meteen resultaten van een grote ploeg. Tegen Antwerp ging Gent kansloos onderuit, het won maar nipt van Kortrijk en tegen Charleroi zagen we een slappe 0-0.

 

Niet zo geweldig dus, maar Vanhaezebrouck werkt momenteel met een zeer krappe kern: een ziekenboeg vol bepalende spelers, onervaren jongens die meer en sneller moeten spelen dan - gezien hun ontwikkeling - goed voor hen is. Als je dat allemaal in rekening brengt, mag er appreciatie zijn voor Gent.

 

Oké, als de sportieve logica gerespecteerd wordt, valt AA Gent weer uit de top 4. Op dit moment mag het wel een opsteker zijn voor de club en de ploeg.

Tarik Tissoudali
Sterspeler Tarik Tissoudali herstelt nog altijd van een kruisbandblessure.

Genieten geblazen op de Bosuil

Jupiler Pro League
Antwerp
einde
4-1
Standard

Het is genieten geblazen op de Bosuil. Mede door wat toeval, zoals blessures, is alles in zijn plooi gevallen bij Antwerp.

 

Vermeeren is een geweldige ontdekking op het middenveld. Muja vind ik niet de meest verfijnde voetballer, maar wel een waardevolle. Vincent Janssen is van goudwaarde voor Antwerp. En Balikwisha gaat straks toch een keer in de buurt komen van de Rode Duivels.

 

Dat tweede doelpunt gisteren tegen Standard viel na een geweldige combinatie. Dit Antwerp voetbalt beter dan toen ze 9 keer op een rij wonnen.

 

Of dat volstaat om Genk van de titel te houden? Dat weten we misschien over een drietal weken. Dan heeft Antwerp tegen Genk en Club Brugge gespeeld, met tussendoor een bekerwedstrijd tegen Union.

 

Dan heeft Antwerp de toppers gehad en krijgt het nog 9 competitiematchen om dichterbij te schuiven.

Antwerp-spelers
Vincent Janssen (r) is van goudwaarde voor Antwerp.

De toestand bij Anderlecht blijft zorgwekkend

Jupiler Pro League
RFC Seraing
einde
0-1
Anderlecht

Anderlecht zal blij zijn dat het gisteren gewonnen heeft van Seraing. Op een slecht veld, onder grote druk.

 

Paars-wit heeft zich wat tijd gekocht, maar wie deze prestatie als hoopvol verkoopt, noem ik een hele grote optimist. 

 

De Deense aanwinst Anders Dreyer maakt alleszins een zeer degelijke indruk. Aan inzet en goeie wil is ook geen gebrek. 

 

De toestand blijft wel zorgwekkend in Anderlecht. De coach moet dringend een stabiel elftal bouwen. Met een kern die in onzekerheid baadt.

 

Wie speelt? Wie verlaat de club? Raman en Trebel mogen misschien vertrekken, het lot van doelman Van Crombrugge is onzeker.

 

De jongens die wel het vertrouwen krijgen - Arnstadt, Diawara en Ashimeru - kunnen mij niet overtuigen.

 

Anderlecht heeft nog 3 à 4 nieuwkomers nodig. Liefst voetballers met power.

Anderlecht heeft nog 3 à 4 nieuwkomers nodig. Liefst voetballers met power.

Peter Verbeke betaalt een zware prijs

Het wordt een flinke opgave voor de nieuwe technisch directeur Fredberg in Anderlecht.

 

Ik heb met verbazing gekeken naar zijn optreden op Seraing. Hij was alomtegenwoordig. Fredberg zou zelfs in directe verbinding staan met de bank en de video-analist. Achteraf ging hij ook nog eens de fans groeten. Wat een gedoe.

 

Misschien moet hij zijn kostbare tijd nu besteden aan inkomende en uitgaande transfers. Maar goed, hij heeft de fans aangetoond dat hij onafhankelijk werkt. Anders werkte Peter Verbeke nog voor Anderlecht.

 

Ik vond het een weinig menselijke manier waarop hij opzijgeschoven is. Verbeke betaalt een zware prijs voor één mislukte mercato.

 

Een risicovolle beslissing ook. De Denen zijn niet vertrouwd met de club of de Belgische competitie. We zullen zien waar het finaal eindigt.

 

Maar... Fredberg heeft misschien wel gescoord bij enkele leden van de Raad van Bestuur. Die zagen Peter Verbeke graag vertrekken.

Peter Verbeke
CEO Peter Verbeke heeft Anderlecht moeten verlaten.

Peter Vandenbempt

Gerelateerd: