3 - 1
87'
87'
4 - 1

Feestmiddag op de Bosuil. Antwerp heeft vlot afstand genomen van Standard, dat zichzelf in de voet schoot met een eigen doelpunt en rood. Vincent Janssen kroonde zich tot matchwinnaar met 2 goals, maar is volgende week wel geschorst tegen Anderlecht.

Antwerp-Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Vijf minuten voor de rust komt Standard via Alzate opnieuw in de wedstrijd nadat het eerder eigenlijk een penalty had moeten tegen krijgen. Lang duurt de wederopstanding van de Luikenaren niet, want meteen erna wordt het 3-1.

• Man van de Match: Met nog eens twee goals erbij bewijst Janssen waarom hij spits nummer 1 is bij Antwerp. De Nederlander zit al aan 14 stuks dit seizoen.

• Opvallende statistiek: Antwerp kwam dit seizoen nu al 14 keer op voorsprong, 14 keer won het de wedstrijd ook.

Boeiende eerste helft met 4 goals

Na de 3-0 in de heenmatch had Antwerp voor eigen volk wat recht te zetten tegen Standard. De thuisploeg begon gretig aan de wedstrijd. Meteen werd Janssen diep gestuurd, al vertrok de Nederlander vanuit buitenspel. Voorbij Bodart raakte hij ook niet.

Niet veel later opende Janssen wel zijn rekening. Hij werd door Bataille gevonden aan de tweede paal en kopte zijn 13e van het seizoen koeltjes binnen.

Het antwoord van Standard kwam van Dønnum. Zijn schot met buitenkant links miste kracht en richting.

Net op het moment dat de bezoekers beter in de wedstrijd kwamen, gleed Canak ongelukkig weg. Met z'n vieren trokken de Antwerpenaren richting Bodart, Muja was de afwerker met dienst na een perfecte counter: 2-0.

Boeken toe na rood voor Cimirot

Na de dubbele voorsprong kon het snel 3-0 worden. Scheidsrechter Boterberg had de bal altijd op de stip moeten leggen voor een fout van Dønnum op Balikwisha in de zestien, maar hij zag het omgekeerd. Ook de VAR greep verrassend niet in.

Meteen erna kwam Standard opnieuw in de wedstrijd. Alzate was het eindstation van een standaardsituatie en gaf de Rouches weer hoop.

Lang duurde de heropflakkering van de bezoekers niet, want meteen erna verlengde Bokadi een gevaarlijke voorzet van de alweer goed spelende Vermeeren in eigen doel. Antwerp bleef komen met enkele gevaarlijke counters, maar het bleef 3-1 voor de koffie.

Na de rust was het weinig soeps op de Bosuil. Na tien minuten deed Cimirot zijn eigen team de das om met een tweede gele kaart, de achtste rode kaart al voor Standard dit seizoen.

Antwerp, dat via Stengs een tweede penalty door zijn neus zag geboord, controleerde gemakkelijk uit en Janssen maakte er nog 4-1 van op het einde. Ook Bataille kon eerder nog scoren, maar zijn sollicitatie naar een vaste basisplaats spatte hard uiteen op de paal.

Drie punten erbij voor Antwerp, dat stevig in de top 4 staat. Standard laat een kans liggen om Gent en Brugge onder druk te zetten.

Reacties:

• Vincent Janssen: "Ik denk dat we vandaag hebben laten zien wat we kunnen met het publiek erachter. We hebben alles samen een heel goede wedstrijd gespeeld. We konden zeker meer scoren, maar we hebben veel wedstrijden gehad en dan gaat het automatisch wat rustiger in de tweede helft. We hebben het professioneel uitgespeeld. Ik vond ze in de omschakeling niet goed spelen, op corners en vrije trappen waren ze wel gevaarlijk."

• Calvin Stengs: "We hebben goed gespeeld. Ik ben blij met de overwinning. Mijn verdediger speelde de bal niet en hij steekt ook zijn voet nog uit. Ik snap niet waarom we geen penalty hebben gekregen. Jammer. We hadden het goed onder controle, ook 11 tegen 11. Ik krijg steeds meer vertrouwen op mijn nieuwe positie, op één of andere manier heb ik een heel goede band met Vermeeren. Hij is mijn kleine broertje."

• Philip Zinckernagel: "Ik heb gemengde gevoelens. Het eerste halfuur waren we echt niet goed genoeg, niet agressief genoeg. We speelden als kinderen en dat is beschamend. Na de 2-1 kwam alles open te liggen, maar na de 3-1 en de rode kaart waren we eraan voor de moeite. Alles wat we voor de rust bespraken, deden we niet. We moeten hieruit leren."

• Ronny Deila: "Antwerp heeft vandaag laten zien waarom het zo hoog staat. Wij waren niet klaar in het begin, we waren niet agressief genoeg en liepen niet waar we moesten lopen. We kwamen bij 2-1 wel opnieuw in de wedstrijd, maar opnieuw gingen we dom in de fout. Dan wordt het moeilijk om wedstrijden te winnen."

• Mark van Bommel: "We hebben een heel puike wedstrijd op de mat gelegd. Alles was aanwezig: intensiteit, druk zetten, balbezit, verplaatsen van de bal. We hebben vanaf het begin de controle na de vroege goal. Als we de tweede goal op Twitter of Instagram zetten, dan hebben we binnen de kortste keren heel veel "clicks". De manier waarop we die uitspeelden... Standard komt dan weer terug in de wedstrijd, maar dat drukken we snel de kop in. In de tweede helft bleven we scherp tegen tien spelers. Het enige minpunt is dat Janssen geschorst is volgende week. Voor mij was dat geen geel. We hebben al enkele zware weken gehad, maar ik zie een heel hechte groep die hard werkt. Dat is ook mooi als coach: ik zie mijn jongens bezig zoals ik zelf ook graag speelde. Het beste voetbal van België? Het is alleszins heel mooi om naar te kijken."

90+3'

Antwerp wint!

Het zit erop in het Bosuilstadion. Een zeer efficiënt Antwerp klopt Standard met 4-1 en blijft daardoor stevig in de top 4 kamperen.

De Luikenaren kwamen na de rode kaart van Cimirot niet meer in het stuk voor en laten zo de kans liggen om KAA Gent en Club Brugge onder druk te zetten.

90+1'

Applauswissel voor De Laet en Bataille

Bij het ingaan van de toegevoegde tijd worden De Laet en Bataille, die allebei een uitstekende wedstrijd speelden, nog naar de kant gehaald. Avila en Corbanie krijgen nog een paar minuten van Van Bommel.

90+1'

90'

Zowaar nog een kansje voor Standard. Na een aanval die naam waardig kan Noubi afdrukken voor doel. Butez heeft geen problemen met de flauwe bal.

88'

Het is tijd voor Standard dat er wordt afgefloten, want er kunnen wel nog een paar ballen in waaien.

Peter Vandenbempt op Radio 1
87'
87'

Janssen maakt het af!

De Laet pikt een perfecte lange bal van Alderweireld netjes op. Hij zet meteen voor richting Janssen, die van dichtbij niet meer kan missen: 4-1.

86'
86'

De twee Antwerp-invallers zoeken mekaar meteen op. Fischer legt klaar voor Nsimba, maar zijn schot (al glijdend) is te centraal gemikt.

84'

Ook Van Bommel brengt wat verse krachten voor de laatste minuten van de wedstrijd. Fischer mag nog eens meedoen in de plaats van Balikwisha, vandaag de duidelijke winnaar van de broederstrijd. Ook Muja mag gaan rusten voor Nsimba, die nog scoorde tegen KV Oostende.