Ga naar de inhoud

Bert De Backer verkent gravelrit: "Heel mooi en leuk, maar past niet in de Tour"

Schudden de gravelstroken in de 4e etappe het klassement in de Tour de France Femmes vandaag flink door elkaar? Onze man Bert De Backer ging woensdagochtend al vroeg op verkenning en moest na enkele lekke banden vaststellen dat de factor geluk vandaag een grote rol kan spelen.

We bellen Bert De Backer op de top van een klimmetje van 4e categorie, op zo'n 28 kilometer van de finish. "Ik ben al 3 uur weg, waarvan ik slechts 1,5 uur gefietst heb. Dat zegt al veel", vertelt De Backer.

 

"Op de 1e strook ben ik lek gereden en op de 3e strook een 2e keer. Gelukkig was er een volgwagen van een vipevent die me 2 nieuwe banden met lang ventiel en een pomp kon geven. Zo ben ik toch weer kunnen vertrekken."

 

Hoe schat De Backer de gravelstroken in? "Je hangt echt af van geluk of ongeluk. Het is goed dat de gravelstroken na klimmetjes komen, zodat ze er niet met een nerveuze grote groep opkomen. Daardoor zullen meer rensters beter kunnen kiezen waar ze rijden."

 Die vrouwen bereiden zich een heel jaar voor om de beste te zijn, maar in deze etappe hangt er te veel vanaf. Je kunt hier echt heel veel verliezen."

Bert De Backer

"Let wel: met het juiste materiaal is het heel fijn om hier over te rijden. Als je straks de inschrijvingen opent voor een gravelrit in deze streek dan schrijft heel Vlaanderen zich in, ik in de 1e plaats. Ik wist niet dat het hier zo mooi was."

Maar hoort het ook thuis in de Tour? "Wel, ik twijfelde al na de kasseienrit bij de mannen en dan moet ik hier toch durven te zeggen dat dit totaal niet past. Die vrouwen bereiden zich een heel jaar voor om de beste te zijn, maar in deze etappe hangt er te veel vanaf. Je kunt hier echt heel veel verliezen."

 

Moeten we veel valpartijen verwachten? "De meeste valpartijen zullen toch komen door een inschattingsfout of doordat iemand een fout maakt. Hopelijk wordt er niet te veel gevallen. De grootste anticlimax zou wel eens kunnen zijn dat er heel veel lekke banden kunnen zijn."

Thijs Zonneveld: "Leuk voor gravelkoers, niet voor de Tour"

Ook de Nederlandse wielerjournalist Thijs Zonneveld kreeg woensdag tijdens zijn parcoursverkenning met lekken banden. Op Twitter deelt hij de mening van Bert De Backer: "Leuk voor een gravelkoers, niet voor de Tour."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
24/07Parijs - Parijs
Vlak
81,6 km
Lorena Wiebes
Lorena Wiebes
2
25/07Meaux - Provins
Vlak
136,4 km
Marianne Vos
Marianne Vos
3
26/07Reims - Épernay
Vlak
133,6 km
Cecilie Ludwig
Marianne Vos
4
27/07Troyes - Bar-sur-Aube
Vlak
126,8 km
Marlen Reusser
Marianne Vos
5
28/07Bar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges
Vlak
175,6 km
Lorena Wiebes
Marianne Vos
6
29/07Saint-Dié-des-Vosges - Rosheim
Vlak
129,2 km
Marianne Vos
Marianne Vos
7
30/07Sélestat - Le Markstein
Bergetappe
127,1 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten
8
31/07Lure - La Planche des Belles Filles
Bergetappe
123,3 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten