Ga naar de inhoud

Tourdirecteur Marion Rousse blikt vooruit: "Deze Tour zal het vrouwenwielrennen een boost geven"

Marion Rousse is klaar voor 8 dagen spektakel in de Tour.

Zondag weergalmt het startschot voor de allereerste Tour de France Femmes. Een primeur voor het vrouwenwielrennen die Tourdirecteur Marion Rousse niet onbewogen laat. "Het dameswielrennen krijgt acht dagen lang een wereldwijd platform", klinkt ze enthousiast.

Momenteel is ze aan de slag als commentator bij France Télevisions, vanaf zondag ruilt Marion Rousse de micro voor het directeurschap van de eerste volwaardige editie van een Tour de France voor vrouwen. 

 

Zelf schopte ze het tot Frans kampioene in 2012, maar in 2015 hing ze haar fiets aan de haak en koos ze voor een carrière als commentator en consultant in het wielrennen. "Het dameswielrennen was in mijn tijd helemaal anders dan vandaag", vertelt ze aan Belga. "Ik verdiende gewoon niet genoeg geld. Op drie, vier jaar tijd zijn enorme stappen gezet, maar het werk is nog lang niet gedaan."

 

"Enkele jaren geleden moest je echt zoeken naar koersbeelden. Zelfs je uitslag vinden was al een moeilijkheid", lacht de ex-wielrenster. "Als ik 's avonds naar huis belde, wisten mijn ouders niet eens hoe ik het had gedaan op een wedstrijd. We waren gewoon onzichtbaar. Dat lijkt nu ondenkbaar, maar zo lang geleden is dat niet."

Er zal enorm veel media-aandacht zijn, de hele wereld zal kunnen zien wat meisjes op de fiets allemaal kunnen.

Marion Rousse

Die taferelen zal het vrouwenwielrennen nooit meer meemaken, denkt Rousse. "Deze Tour zal een enorme boost aan het vrouwenwielrennen geven. Voor het eerst wordt er een Tour voor vrouwen georganiseerd die even groots wordt aangepakt als die van de mannen. Met ASO is er dezelfde organisator, met de start in Parijs, op de dag van de slotrit van de heren."

 

"Er zal enorm veel media-aandacht zijn, de hele wereld zal kunnen zien wat meisjes op de fiets allemaal kunnen. De Tour is een wereldwijd platform, met dagelijks tussen 2 en 2.30 uur aan uitzendingen, in 190 landen. Dat zal op zijn beurt sponsors lokken en de ploegen ten goede komen." 

 

"Je hebt dus niet alleen een sportieve, maar ook een economische boost waardoor we opnieuw stappen voorwaarts zetten", is de partner van Julian Alaphilippe hoopvol.

Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
24/07Parijs - Parijs
Vlak
81,6 km
Lorena Wiebes
Lorena Wiebes
2
25/07Meaux - Provins
Vlak
136,4 km
Marianne Vos
Marianne Vos
3
26/07Reims - Épernay
Vlak
133,6 km
Cecilie Ludwig
Marianne Vos
4
27/07Troyes - Bar-sur-Aube
Vlak
126,8 km
Marlen Reusser
Marianne Vos
5
28/07Bar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges
Vlak
175,6 km
Lorena Wiebes
Marianne Vos
6
29/07Saint-Dié-des-Vosges - Rosheim
Vlak
129,2 km
Marianne Vos
Marianne Vos
7
30/07Sélestat - Le Markstein
Bergetappe
127,1 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten
8
31/07Lure - La Planche des Belles Filles
Bergetappe
123,3 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten