Ga naar de inhoud

De Belgen in de Tour de France Femmes: "Lotte Kopecky kan heel goed pieken"

Acht Belgen komen zondag aan de start van de Tour de France Femmes. Onze commentatoren Ruben Van Gucht en Ine Beyen overlopen het lijstje, met uiteraard extra aandacht voor Lotte Kopecky.

"Misschien niet erg dat Kopecky niet top was in Giro"

Veel Belgische ogen zullen gericht zijn op Lotte Kopecky. "In de Giro kwam ze qua intrinsieke snelheid wel tekort", zag Ruben Van Gucht.

 

"Lotte kan heel goed pieken, dus het is misschien niet erg dat ze nog niet goed was in de Giro", nuanceert Ine Beyen. "Dat betekent net dat ze op schema zit."

 

"Lotte is sowieso de grootste kans op een Belgische ritzege. En op de groene trui, al wil ze dat zelf niet gezegd hebben."

 

Wie er ondanks een pak ereplaatsen niet bij is in deze Tour, is de 21-jarige Shari Bossuyt. "Dat verbaasde me toch wel", zegt Ine Beyen. "Ze is immers in topvorm." Ruben: "Het is al een zwaar seizoen geweest voor haar, ik kan me voorstellen dat ze haar wat willen sparen." 

Lotte Kopecky.

Wat mogen we verwachten van de andere Belgen?

  • Sanne Cant: "Ze is dit jaar echt gegroeid en rijdt nu op haar beste niveau ooit. Ik zie haar iets betekenen in die rit naar Bar-sur-Aube, op de 4e dag. Ze presteert ook zo goed omdat heel die ploeg van Plantur-Pura zo goed aan elkaar hangt."
 
  • Julie De Wilde: Ruben: "De jongste renster in het hele Tourpeloton. Ik denk dat we daar geen verwachtingen aan mogen koppelen." Ine: "Het wordt een leerproces. Julie heeft enorme capaciteiten, maar ze moet zichzelf nog ontdekken."
 
  • Kim de Baat: Ine: "Ze is na het BK nog zwaar gevallen (en brak haar sleutelbeen), maar als je als Belgisch kampioene de Tour kunt rijden, dan wil je wat pijn verbijten."
 
  • Alana Castrique: Ruben: "Ze zal in dienst moeten rijden bij Cofidis, maar ik vraag me af voor wie?" Ine: "Alana heeft toch stappen gezet. Ze eindigde in de top 20 van Parijs-Roubaix, dan kun je toch wat."
 
  • Jesse Vandenbulcke: Ruben: "Haar kunnen we misschien eens in een vlucht verwachten. Voor de echte top komt ze net wat tekort." Ine: "In het begin van het seizoen heeft ze nog enkele ruggenwervels gebroken, maar intussen is ze net op tijd weer klaar."
 
  • Lone Meertens: Ruben: "Ze is nog jong, maar heeft toch al 2 keer de Giro gereden." Ine: "Ze weet wat het is om een grote ronde te rijden. Ze is de oudste renster van eigenlijk een U23-ploeg (AG Insurance-NXTG Team). Lone combineert een studie met het wielrennen. Ik verwacht een vrijbuitersrol voor haar."
 
  • Valerie Demey: Ine: "Ze heeft een goeie Ronde van Zwitserland gereden. Als je naar de uitslagen kijkt, valt dat niet meteen op, maar ze rijdt altijd een goeie koers en is steeds mee. Een ritzege voor Valerie is nog wat anders, maar ze kan misschien eens mee in een ontsnapping of zo. Ze heeft ook net Covid gehad, hoe goed is ze daarvan hersteld?" Ruben: "Ze mist net een beetje de punch om met de absolute top mee te kunnen."

Heidi Van de Vijver ondanks kanker in de ploegleidersauto: "Bewonderenswaardig"

Heidi Van de Vijver won in 1993 de Tour de la CEE Féminin, een van de voorlopers van deze Tour de France de Femmes. Ze stond ook nog op 3 andere momenten op het eindpodium. Nu keert ze terug, maar dan als ploegleidster bij Plantur-Pura. Het wordt om meerdere redenen een speciale Tour voor haar.

 

"Ik hoop op een mooi resultaat voor haar", zegt Ruben Van Gucht. "Ze vecht tegen kanker momenteel."

 

"Ik heb haar gezien in de Baloise Ladies Tour en ze vertelde me dat ze al is geopereerd, maar haar verdere behandeling uitstelt tot na de Tour. Ze wou er absoluut van kunnen genieten. Eerst de ploeg, dan zijzelf. Bewonderenswaardig."

Heidi Van de Vijver.

Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
24/07Parijs - Parijs
Vlak
81,6 km
Lorena Wiebes
Lorena Wiebes
2
25/07Meaux - Provins
Vlak
136,4 km
Marianne Vos
Marianne Vos
3
26/07Reims - Épernay
Vlak
133,6 km
Cecilie Ludwig
Marianne Vos
4
27/07Troyes - Bar-sur-Aube
Vlak
126,8 km
Marlen Reusser
Marianne Vos
5
28/07Bar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges
Vlak
175,6 km
Lorena Wiebes
Marianne Vos
6
29/07Saint-Dié-des-Vosges - Rosheim
Vlak
129,2 km
Marianne Vos
Marianne Vos
7
30/07Sélestat - Le Markstein
Bergetappe
127,1 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten
8
31/07Lure - La Planche des Belles Filles
Bergetappe
123,3 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten