Ga naar de inhoud

Voorbeschouwing Tour de France Femmes: "Iedereen kijkt naar slotweekend, maar pas op voor gravelrit!"

Ruben Van Gucht en Ine Beyen overlopen alle ritten van de Tour de France Femmes.

Wanneer de Tour de France bij de mannen op zondag zijn beslag kent, gaat gelijktijdig in Parijs de Tour de France voor vrouwen van start. Ruben Van Gucht en Ine Beyen staan te popelen om de eerste échte editie van deze rittenkoers te becommentariëren. Hier overlopen ze al eens alle ritten en kijken ze een eerste keer in hun glazen bol.

Rit 1: Parijs - Champs-Elysées (82 km)

Ruben: "We beginnen met een etappe die we kennen, onder meer van La Course. 81 kilometer is niet lang, maar goed om erin te komen."

 

Ine: "Het zal moeilijk worden om Lorena Wiebes te kloppen. In de Baloise Ladies Tour heeft ze alle ritten (behalve de tijdritten) gewonnen, telkens met lengtes voorsprong."

 

Ruben: "Het enige wat haar eventueel parten kan spelen, is die specifieke aankomst op de Champs-Elysées, die lichtje bergop loopt. Ik denk dat klassieke types als Vos, Kopecky of Balsamo hier iets meer kans maken tegen Wiebes dan in een echt vlakke sprint."

 

Ine: "Wiebes heeft bij DSM wel de beste sprinttrein van het vrouwenpeloton. Ik denk niet dat Kopecky haar hier kan kloppen, dat wordt eerder iets voor later in de Tour."

 

Ruben: "En wat met iemand die uit de greep van het peloton blijft, zoals Anna van der Breggen ooit deed in La Course?"

 

Ine: "Ik betwijfel het. Iedereen gaat uit van een sprint in die eerste etappe en dan zullen we die ook krijgen. De klassementsrensters weten ook dat de weg naar La Planche des Belles Filles nog ver is."

Rit 2: Meaux - Provins (136,5 km)

Ruben: "Dit wordt misschien al de laatste echte kans voor de sprinters."

 

Ine: "Voor deze rit kijk ik al iets meer naar Kopecky, al zal de koers onderweg ook niet lastig genoeg zijn om de sprint te winnen, vrees ik."

Rit 3: Reims - Epernay (134 km)

Ruben: "Een tricky rit, waar ik nu al naar uitkijk, met 5 hellingen waarvan het merendeel in de slotfase. Alaphilippe sloeg hier in de Tour een dubbelslag met ritwinst en geel. Moeten we naar dit soort rensters kijken?"

 

Ine: "Een rit op het lijf van de klassieke rensters, inderdaad. Met die punchy klimmetjes denk ik aan een Kopecky en Marianne Vos. Ook wereldkampioene Balsamo moet hier zeker een van de favorieten zijn."

 

"Ik weet niet of DSM sterk genoeg zal zijn om de boel bijeen te houden, al zagen we in het verleden Wiebes ook al de VAM-berg overleven."

 

Ruben: "Ik verwacht voor deze etappe ook Elisa Longo-Borghini. Die zal wel voor het klassement gaan, maar ze weet dat ze niet goed genoeg kan klimmen tegen een Van Vleuten of Vollering. Hier moet ze dus tijd op hen pakken."

Rit 4: Troyes - Bar-sur-Aube (127 km)

Ruben: "De Strade-etappe van de Tour. De grindstroken zijn niet talrijk, maar ze liggen wel een paar keer vlak na een klimmetje."

 

Ine: "Dat zal het dubbel zo zwaar maken. Je kunt hier veel tijd verliezen, dus ik denk dat de klassementrensters wel schrik zullen hebben voor deze rit. Iedereen kijkt naar het laatste weekend, maar deze rit is zeker cruciaal."

 

Ruben: "Van Vleuten en Vollering kunnen elkaar hier al onder druk zetten. Je moet inderdaad zien dat je eerst nog dat laatste weekend haalt zonder tijdverlies."

 

Ine: "Een dag later staat er bovendien een superlange rit op het programma, dus dat zal nog eens extra angst inboezemen."

Rit 5: Bar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges (176 km)

Ruben: "Misschien een laatste kansje voor de sprinters."

 

Ine: "Ik vind dit toch een verraderlijke etappe, vanwege zowel het klimwerk als de lengte. Het wordt een alles-of-niets-etappe voor sommige teams. Ik verwacht dan ook vuurwerk vanaf de start."

 

Ruben: "Dit is echt een rit voor Chantal van den Broek-Blaak. Dit heeft normaal gezien niet echt klassementsambities, maar zij wil op de eerste Tour voor vrouwen zeker haar stempel drukken."

Rit 6: Saint-Dié-des-Vosges - Rosheim (129 km)

Ine: "Een rit met 4 beklimmingen, waarbij ik opnieuw denk aan types als Vos en Marta Bastianelli."

 

Ruben: "Het is duidelijk dat er weinig kansen zullen zijn voor de 'rensters van de tweede lijn'. Je komt altijd uit bij dezelfde grote namen."

 

Ine: "Dat is nog een heikel punt bij het vrouwenwielrennen: de top moet breder. Je moet het nog een paar jaar geven om de kwaliteit van het peloton te laten groeien. Je merkt ook dat er steeds meer specialisatie komt, waarbij het nog moeilijker wordt om op te boksen tegen die specialisten."

Rit 7 : Sélestat - Le Markstein Fellering (127,5 km)

Ruben: "Het beslissende weekend. Hier gaan we voor het eerst de bergen in, met de Petit en Grand Ballon en tussenin de Platzerwasel."

 

Ine: "Voor mij is dit de koninginnenrit. Het wordt vrouw tegen vrouw, hier verwacht ik niet veel ploegtactiek meer."

 

Ruben: "Ik acht de kans mogelijk dat Van Vleuten doet wat ze het liefst doet, namelijk er een uitputtingsslag van maken door al vroeg aan te gaan. En wie zal haar dan nog kunnen volgen?"

Rit 8: Lure - La Super Planche des Belles Filles (123,5 km)

Ruben: "De ontknoping van de Tour de France Femmes, met de Ballon d'Alsace en uiteindelijk de Super Planche des Belles Filles. Er is hier nog veel mogelijk, als je niet wacht tot de laatste klim om iets te forceren."

 

Ine: "Ik denk dat het klassement na zaterdag al vast zal liggen en we hier gewoon een bevestiging zullen krijgen van de krachtsverhoudingen."

 

Ruben: "Tenzij je als ploeg 2 pionnen overhoudt die hoog in het klassement staan. Ik denk aan een Vollering en Moolman. Maar Van Vleuten is wellicht goed genoeg om op iedereen te reageren."

Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
24/07Parijs - Parijs
Vlak
81,6 km
Lorena Wiebes
Lorena Wiebes
2
25/07Meaux - Provins
Vlak
136,4 km
Marianne Vos
Marianne Vos
3
26/07Reims - Épernay
Vlak
133,6 km
Cecilie Ludwig
Marianne Vos
4
27/07Troyes - Bar-sur-Aube
Vlak
126,8 km
Marlen Reusser
Marianne Vos
5
28/07Bar-le-Duc - Saint-Dié-des-Vosges
Vlak
175,6 km
Lorena Wiebes
Marianne Vos
6
29/07Saint-Dié-des-Vosges - Rosheim
Vlak
129,2 km
Marianne Vos
Marianne Vos
7
30/07Sélestat - Le Markstein
Bergetappe
127,1 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten
8
31/07Lure - La Planche des Belles Filles
Bergetappe
123,3 km
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten