Ga naar de inhoud

Squash-zussen Gilis hebben ambitie: "We willen wereldkampioen worden"

 vr 10 mei 2024 15:51
Op het EK voor landenteams stonden de zussen Gilis nog zij aan zij. Op het WK zullen ze het eventueel tegen elkaar moeten opnemen.
Op het EK voor landenteams stonden de zussen Gilis nog zij aan zij. Op het WK zullen ze het eventueel tegen elkaar moeten opnemen.

In de Egyptische hoofdstad Caïro vindt momenteel het WK squash plaats. Een groeiende sport die op de Spelen van Los Angeles in 2028 ook een olympische discipline zal zijn. Ook in de Belgische squashwereld is er weelde: de zussen Nele en Tine Gilis veroverden onlangs goud op het EK voor landenteams en nemen deel aan het WK. De vrouwen getuigen voor Sportweekend over hun ambities en hun (olympische) doelen in de toekomst.

Na het EK volgde meteen het WK. De drukke kalender lijkt de dames niet echt te deren. "Het is inderdaad een heel druk schema", geeft Nele toe, "maar het WK is natuurlijk het toernooi waar iedereen naar uitkijkt en toeleeft."

 

Het EK zorgde voor het nodige vertrouwen om optimaal te kunnen presteren op het wereldkampioenschap in Caïro. "Die gouden medaille heeft absoluut een boost gegeven aan ons zelfvertrouwen waardoor we vol aan de bak kunnen in Caïro", benadrukt Tine.  

 

De zussen staan op plek 4 (Nele) en 6 (Tine) van de wereldranglijst. Die hoge klassering schept natuurlijk mogelijkheden voor een mooie prestatie op
het WK. 

 

Als ze het WK willen winnen, moeten de vrouwen wel voorbij de top 3 van de wereld. Nele won in het verleden al van 2 speelsters uit de top 3. Tine had voorlopig wat minder succes tegen de wereldtop. "Ik ben er al 2 keer heel dichtbij geweest, maar ik kon het telkens net niet over de streep trekken. Hopelijk lukt dit wel eens."

 

Wanneer de zussen tevreden zullen zijn met hun WK, verschilt van zus tot zus. In eerste instantie willen beide zussen vooral hun status waarmaken. Nele (reekshoofd 4) moet dan de halve finale bereiken, terwijl Tine (reekshoofd 7) tevreden is met de kwartfinale.

 

Maar eigenlijk willen de zussen gewoon wereldkampioen worden. "Het doel is altijd winnen. In een goeie week kan alles", stelt Nele. 

Net toen we de hoop hadden opgegeven, werd squash olympisch. We sprongen een gat in de lucht

Nele en Tine Gilis

Met ambitie naar de Spelen van 2028

Vorig jaar raakte bekend dat squash voor het eerst  op het programma staat van de Olympische Spelen. Dat was voor Tine en Nele toch een verrassing. "Net toen we de hoop hadden opgegeven, werd de sport olympisch", geven de zussen toe, "we sprongen echt een gat in de lucht toen we het nieuws te horen kregen."


De keuze om squash toe te voegen aan de olympische lijst, heeft de sport een enorme duw in de rug gegeven.

 

Dat erkent ook de familie Gilis: "Je merkt aan alles dat de sport een boost heeft gekregen door de Spelen. Het geeft ons en alle andere squashers extra motivatie. Zo verlengen veel spelers hun carrière om op het Olympische toneel te kunnen staan."


De zussen hebben zelf uiteraard ook een olympische droom.

 

"We gaan er alles aan doen om daar topfit te staan en hopelijk te pieken met een medaille als beloning", zeggen de zussen in koor. 

 

Op de Spelen zal Nele 32 zijn. Die leeftijd hoeft een mogelijke topprestatie zeker niet in de weg staan. "Je kan zeker tot je 35e een topniveau halen in de sport, dus ik zie geen problemen voor Los Angeles."

 

Over 5 jaar weten we ongetwijfeld of de zussen hun dromen hebben kunnen waarmaken, maar nu mogen ze eerst hun kwaliteiten tonen op het WK. 

Gerelateerd: