Marlen Reusser soleert naar de zege in hectische graveletappe

  Tour de France Femmes: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 126.8 km
  location 13:14: Troyes - 16:31: Bar-sur-Aube
  trophy Marlen Reusser
  einde
  startfinish
  020406080100126.8

   Na een zware etappe die gekruid werd met een reeks grindstroken en hellingen, is het Marlen Reusser (SD Worx) die mag zegevieren in de Tour de France Femmes. De Zwitserse ontsnapte op haar eentje uit de kopgroep en soleerde naar de overwinning. 

   4e rit van de Tour de France Femmes in een notendop:

   • Winnares van de dag: Marlen Reusser reed eerst nog in dienst van kopvrouwen Demi Vollering en Ashleigh Moolman, maar voor de 4e col van de dag ging de Zwitserse er alleen vandoor. Reusser maakte gebruik van haar tijdritkwaliteiten en bracht haar solo tot een goed einde.

   • Verliezer van de dag: De favorieten hielden hun adem in op de grindwegen. Mavi Garcia werd meermaals genekt door pech. Na verschillende lekke banden ging ze alleen op zoek naar het peloton. Toen ze op het punt stond om de aansluiting te maken, kwam ze ten val na een botsing met haar eigen ploegwagen.

   • Opvallend: Annemiek van Vleuten voelde zich de afgelopen 2 etappes ziek waardoor ze ook tijd verloor. Vandaag toonde ze tekenen van beterschap. De Nederlandse kon blijven aanklampen.

   • Morgen: De rensters mogen zich opmaken voor de langste rit van de Tour de France Femmes. Morgen werken ze 175,6 kilometer af.

   De rensters kregen 65 kilometer lang de tijd om zich fysiek en mentaal voor te bereiden op de hindernissen van de rit. 4 gravelsectoren en 5 gecatalogiseerde beklimmingen doemden pas op in het tweede deel van de wedstrijd. De angst voor pech was aanwezig bij de favorieten.

    

   Meerdere rensters probeerden nog voor de hindernissen weg te rijden. Een ruime kopgroep met onder anderen Elisa Balsamo, Marlen Reusser en Sanne Cant probeerde zich los te maken van het peloton. Maar hun poging kende geen succes. Valerie Demey had meer geluk. Onze landgenote werd vergezeld van Coralie Demay en Laura Acensio. Op de eerste helling van de dag moest Demey wel de boeken toedoen.

   Van Vleuten en Longo Borghini komen met de schrik vrij op Franse grind

    De 2 eerste grindstroken kwamen de favorieten ongeschonden door. Op de 3e grindstrook was het alle hens aan denk. Cecilie Uttrup Ludwig, Kasia Niewiadoma en Mavi Garcia kenden pech en waren op
   achtervolgen aangewezen.

    

   Op de laatste grindweg van de dag was het niet de ziekte, maar het grind die Van Vleuten parten speelde. Emma Norsgaard stond haar wiel af aan haar kopvrouw. Elisa Longo Borghini, die ook pech kende, werd teruggebracht door Ellen van Dijk.

    

   In de kopgroep keken ze te veel naar elkaar waardoor ze de kans lieten liggen om Van Vleuten op achterstand te zetten. De Nederlandse kon terugkeren.

    

   Mavi Garcia was het grootste slachtoffer van het Franse grind vandaag. Ze kampte met de ene lekke band na de andere. Op het punt dat ze de aansluiting wou maken met het peloton, kwam ze ten val door haar eigen ploegwagen.

   Reusser benut tijdritkwaliteiten

   SD Worx heeft duidelijk zijn lesje geleerd in de 2e etappe. Gisteren speelde de ploeg van Anna van der Breggen een grote rol en dat was vandaag niet anders. Marlen Reusser werkte de hele dag in dienst van haar kopvrouwen, maar voor de 4e col rook ze haar kans.

    

   De Zwitserse maakte van haar tijdritkwaliteiten gebruik en overleefde de laatste grindstrook en de laatste cols van de dag. Alena Amialiusik, Evita Muzic en Veronica Ewers waren haar grootste belagers, maar de renster van SD Worx beschikte over wonderbenen.

    

   Reusser rondde haar solo met glans af en zorgt voor de eerste ritzege van SD Worx in de Tour. In het peloton probeerde niemand nog iets te forceren. Marianne Vos behoudt de gele trui. Julie De Wilde is na een sterke race nog steeds leidster van het jongerenklassement.

   Marlen Reusser: "Dankbaar dat ik het vandaag mocht proberen"

   "We hadden het plan met het team om er een moeilijke wedstrijd van te maken. We gingen allemaal aanvallen, en dan kon één iemand ontsnappen. Gelukkig was ik het!"


   "Dit team heeft altijd een agressieve mindset en iedereen krijgt de kans om mee te strijden voor de zege. Ik ben heel dankbaar dat ik vandaag de renster was die het mocht proberen."


   Het peloton kreeg vandaag een veelbesproken etappe te verwerken met erg ruwe grindstroken. Volgens sommigen hoorde deze etappe niet in de Tour.

    

   "Het is elke dag zwaar in de Tour", vindt Reusser. "Dit soort etappe is voor mij weggelegd. Het was niet moeilijker dan een andere etappe."


   "Of dat dit mijn beste overwinning ooit is? Onmogelijk te zeggen, ik wil in elk geval niet wisselen met mijn andere zeges!"

   Uitslag Rit 4Uitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Marlen ReusserSDW3:16:30
   2Évita MuzicFSF+1:24
   3Alena AmialiusikCSR+1:24
   4Veronica EwersTIB+1:24
   5Marianne VosJVW+1:40
   6Lotte KopeckySDW+1:40
   7Silvia PersicoVAL+1:40
   8Ruby Roseman-GannonBEX+1:40
   9Elisa Longo BorghiniTFS+1:40
   10Demi VolleringSDW+1:40

   Fase per fase

   1. 16 uur 35. De Wilde blijft leidster jongerenklassement. Julie De Wilde doet er alles aan om haar witte trui te verdedigen en onze jonge landgenote slaagt daar ook in. Morgen is ze weer te zien in de witte trui van het jongerenklassement. .
   2. 16 uur 34. Marianne Vos mag morgen de gele trui weer aantrekken. De leidster heeft de grindwegen goed doorstaan. .
   3. 16 uur 33. Kopecky 6e. Marianne Vos wint de sprint van het peloton. Lotte Kopecky wordt uiteindelijk 6e. .
   4. 16 uur 32. Evita Muzic sprint naar de 2e plaats. Amialiusik vervolledigt het podium in Bar-sur-Aube. .
   5. 16 uur 32. Amialiusik, Muzic en Ewers gaan sprinten voor de overige podiumplekken. .
   6. 16 uur 31. Marlen Reusser soleert naar de overwinning! De Zwitserse Marlen Reusser komt met een brede glimlach over de streep in Bar-sur-Aube. Ze wint solo de 4e etappe van de Tour de France Femmes. .
   7. Daar is de vod! Marlen Reusser kan al beginnen nadenken over haar overwinningsgebaar. Ze duikt de laatste kilometer in. . 16 uur 30.
   8. 16 uur 29. Reusser stormt naar de streep in Bar-sur-Aube. Feest in het kamp van SD Worx! Marlen Reusser zal, zonder ongelukken, voor de eerste ritzege zorgen voor de ploeg van Anna van der Breggen in de Tour de France Femmes. .
   9. 16 uur 28. Marlen Reusser mag morgen het rode rugnummer opspelden. Ze krijgt de strijdlust vandaag. De Zwitserse gaat ook een knappe solo tot een goed einde brengen. .
   10. 16 uur 26. Op enkele meters van de top springt Liane Lippert weg uit het peloton. .
   11. 16 uur 25. Reusser op weg naar ritzege. Reusser komt boven op de Col de Val Perdu. In het peloton probeert nog niemand iets op de laatste klim van de dag. Over 5 kilometer zijn ze thuis. .
   12. Col de Val Perdu. Het is voor de laatste keer klimmen geblazen vandaag. De Col de Val Perdu (4e categorie) is 1,8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%. Reusser begint eraan met een voorsprong van 58 seconden op haar eerste achtervolgers. . 16 uur 23.
   13. 16 uur 22. Koerssituatie op 6 kilometer van de meet. Koploopster: Marlen Reusser Achtervolgende groep: 50" Evita Muzic Alena Amialiusik Veronica Ewers Groep der favorieten: 1'14" .
   14. 16 uur 20. Demi Vollering probeerde ook te versnellen, maar ze kan niet ontsnappen. Iedereen in dat groepje kan ook blijven aanklampen. .
   15. 16 uur 20. Ewers rijdt in een klap het gat met Muzic en Amialiusik terug. .
   16. 16 uur 19. Aanval Veronica Ewers! Wat een aanval van Veronica Ewers van EF Education - Tibco - SVB. De Amerikaanse perst een enorme versnelling uit haar benen en pakt meteen enkele meters. Ze probeert de aansluiting te maken met het achtervolgende duo Muzic-Amialiusik. .
   17. 16 uur 18. Evita Muzic (FDJ) heeft de aansluiting gemaakt Alena Amialiusik. Ze gaan samen op zoek naar Marlen Reusser. De Zwitserse heeft een voorsprong van 40 seconden op het achtervolgende duo. .