Ga naar de inhoud

Koningin Schouten, Amerika boven en politiezoon Strolz: dit waren de verhalen van de dag

De 6e wedstrijddag van de Winterspelen in Peking leverde weer heel wat actie en emotie op.

Dag 6 in de Chinese hoofdstad kleurde vooral Amerikaans: 3 van de 8 gouden medailles gingen naar de VS met Nathan Chen, Chloe Kim en het aerialsteam. Irene Schouten lukte de dubbel 3km/5 km op de schaatsbaan en een Oostenrijker had enkele maanden geleden zeker niet gedacht skigoud te winnen. Dit moet u onthouden van alle actie in Peking op donderdag 10 februari.

Bekijk het Beijing 2022 magazine van 10 februari

1. Topdag voor VS

Lindsey Jacobellis moet gisteren nogal een inspiratie geweest: de snowboardster bezorgde Amerika het 1e goud in Peking. Een dag later zit de VS al aan 4 stuks.

Nathan Chen domineerde in het kunstschaatsen met een bijna even geweldige vrije als korte kür. Hij spoelde daarmee de ontgoocheling van 2018 door. Snowboardster Chloe Kim herhaalde haar goud van PyeongChang met de bijna-perfectie in de halfpipe. En het aerialsteam troefde favoriet China af in de allereerste gemengde aflossing met een aartsmoeilijke sprong van Christopher Lillis als top of the bill.

Bekijk de vrije kür van Chen:

Bekijk de bijna perfecte run van Chloe Kim:

Bekijk de acrobatische finale van mixed team aerials:

2. Koningin van Oranje Irene Schouten

De Nederlandse schaatsster Irene Schouten maakt haar favorietenrol op de lange afstand helemaal waar. De 29-jarige won na de 3 km ook de 5 km. En hoe: ze leerde de concurrentie letterlijk een lesje met een van de beste 5.000 meters uit de olympische geschiedenis.

Ze was liefst 4,5 seconde sneller dan de Canadese Isabelle Weidemann. Good old Martina Sablikova, goud in 2010 en 2014 en zilver in 2018, was nu goed voor brons.

Schouten komt nog 2 keer in actie in Peking: in de ploegenachtervolging én op de massastart. Ook daar zit goud erin.

Bekijk de ruime samenvatting:

3. Het verrassende verhaal van combiné-winnaar Johannes Strolz

Vorige zomer leken de Olympische Spelen nog ver weg voor Johannes Strolz, die zijn plaatsje in het Oostenrijkse team kwijtgespeeld was. Maar kijk: enkele maanden bezinning en zelf zijn boontjes doppen leverden vandaag een afspraak met de olympische én familiegeschiedenis op.

34 jaar na vader Hubert Strolz pakt Strolz junior het goud op de combiné. 

Bekijk de winnende slalom van Strolz: