Ga naar de inhoud

Bekijk: Amerikaan Nathan Chen schiet raak met buitenaardse vrije kür

 do 10 februari 2022 06:34

Nathan Chen heeft zijn favorietenrol in het kunstschaatsen meer dan waargemaakt. De Amerikaan zette in zijn vrije kür de puntjes op de i en haalde het ruim voor drie Japanners waaronder titelverdediger Yuzuru Hanyu.

Vooraf werd er uitgekeken naar een duel tussen Nathan Chen en titelverdediger Yuzuru Hanyu, maar na de korte kür was al duidelijk dat dat niet zou gebeuren. De Japanner was pas 8e en moest in zijn vrije kür dus te veel terrein goedmaken.

 

Hij zette wel alles op alles, maar viel al meteen bij zijn eerste viervoudige axel. Ook later in zijn kür kwam hij nog eens in aanraking met het ijs. Zo vervloog zijn laatste sprankeltje hoop op een derde gouden medaille op een rij.

 

De rest van zijn kür werkte hij wel vlekkeloos af en zo sprong hij toch nog naar plek 4.

 

(Lees voort onder de foto) 

Het waren de twee andere Japanners die Chen onder druk zetten: Uno Shoma en Yuma Kagiyama kwamen zonder grote fouten door hun kür heen. Zij waren dus zeker van een medaille en Nathan Chen wist dat hij minstens 196 punten moest veroveren.

 

Hij schaatste in een shirt met ruimteprint op Rocket Man van Elton John en stapelde de viervoudige sprongen op. Chen liet zich amper op een foutje betrappen en toonde naast zijn atletisch ook zijn artistiek vermogen.

 

Hij kreeg van de jury maar liefst 218,63 punten. Meer dan genoeg voor het goud.

 

Een medaille die zoet zal smaken voor de 22-jarige nadat hij vier jaar geleden figuurlijk door het ijs zakte. 

Lees ook: